Hyvä ruoka on nautinto

Kakluunin pannu tarkoittaa naudan ulkofileepihviä maustevoin ja punaviinikastikkeen kanssa. Lisäksi haarukka tapaa pippurijuustoa, grillitomaatin ja tiristetyt sipulirenkaat. Vesi kielellä? Nälkä herää viimeistään listaa lukiessa.

Restaurant Kakluuni Paraisilla on suosittu lounaspaikka, ja palvelee myös tilauksesta vaikka syntymäpäiviä tai häitä juhlivia. Eklundin talossa oli ravintola jo sotavuosina. Vuonna 1998 talo paloi toistamiseen historiansa aikana. Vain vanha kakluuni selvisi koettelemuksesta. Asko ja Eija Karlssonin nimivalinta uudelle ravintolalleen oli sitä myöten selvä.

- Teemme ruuat itse kastikepohjia myöten hyvistä raaka-aineista. Pitkä kokemus ja pyrkimys täyttää asiakkaan toiveita on tyydyttänyt asiakkaita, joita tulee hieman yllättäen ympäri maakuntaa, Asko Karlsson kertoo.

Asiakkailta kuultu palaute kertoo heidän nauttivan kodikkaasta ja rauhallisesta miljööstä. Mökkiläisistä ja kesäasukkaista tulee vakioasiakkaita. – Vieraskirjaa on hauska lukea. Talvellakin käy vieraita pitkienkin matkojen päästä, Eija Karlsson toteaa.

Toiveet muokkaavat ruokalistaa

Ravintola työllistää yrittäjäparin lisäksi kaksi vakituista työntekijää, ja kesäisin sesonkiapua. Eija hoitaa salin ja paperityöt, Askon valtakuntaa on keittiö, ja hän laatii ruokalistan. Kolme lasta muistuttavat tehokkaasti elämästä työn ulkopuolella.

Pariskunnalla oli ravintola jo ennen Kakluunin perustamista. Yrittäjäkokemusta on 15 vuoden ajalta. – Ajankäyttöä ja aukioloaikoja voi järkeistää. Perhe pitää huolen siitä, ettei elämä ole pelkkää työntekoa, Eija mainitsee vuosien opettamista asioista.

Hyvä henkilökunta on parin mukaan kiven alta etsittävissä. Ravintolan kehittämisideoita muhii päässä. Toiveissa on saada omaa vapaa-aikaa enemmän.

- Asiakas ei ole itsestäänselvyys. Meillä käy paljon toimistoporukkaa, ja se vaikuttaa ruokalistaan. Ihmiset haluavat kevyempiä aterioita, broileria ja katkarapuja esimerkiksi. Paletti on levinnyt ajallisesti ja valikoiman suhteen, Asko pohtii.

Ravintoloitsijan on oltava hitusen edellä aikaa. Tietyt suosikit, kuten Kakluunin pannu, pysyvät listalla, joka muuten elää asiakkaiden mukaan. – Et voi tehdä sitä, mitä haluat, vaan on tehtävä sitä, mitä asiakas haluaa! Asko painottaa.

Lounasaika hiljenee, ja Eija kerää astioita pöydistä. Jäätelölistalta valitaan vielä herkkuja jälkiruuaksi. Vanhan ajan vaniljajäätelöä säestää lämmin kinuskikastike vadelmien kera.

Kuntakohtainen yrittäjäpalkinto sai omat haarukat pysähtymään tiedon tavoittaessa Karlssonit. – Se yllätti niin. Mutta lämmitti ja tuntui mukavalta. Onnitteluja oli kiva saada!

Eija valittiin vielä Paraisten vuoden naisyrittäjäksi, joten aihetta juhlaan tuli kaksinkertaisesti.

Alalle aikovia Asko ja Eija kehottavat hakemaan oppia vanhoilta konkareilta. – Perusjutut kannattaa opetella kunnolla. Nöyryyttä tuo sen seikan tajuaminen, että asiakas sen palkan maksaa. –a-ss.


Kakluunin keittiön valtias on yrittäjä Asko Karlsson.



Toimiva, paloista selvinnyt kakluuni on Eija ja Asko Karlssonin ravintolan sydämessä.


Julkaistu 05/2008        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa