Sushista uusi saariston herkku
Sushin käsiteltään usein olevan raakaa kalaa, mutta sen aineksina voi olla myös kasviksia, lihaa tai kypsää kalaa. Tätä japanilaista herkkua saa tulevana suvena Nauvon vierasvenesatamasta.
- Idea syttyi lounaspöydässä, Heikki Hurskainen kertoo, ja jatkaa muun muassa syksyisen catering-tilaisuuden Nauvossa saaneen kiittävää palautetta. Herkkua testailtiin varovasti, mutta suupalat herättivät Hurskaisen mukaan innostusta paikallisissakin.
Toisena sushibaarimikkona Nauvossa debytoi Suomen sushi-kulttuurilähettiläs, ravintoloitsija Kimmo Jylhä. Valmistumassa on take-away-mallilla toimiva paikka, josta annokset noudetaan mukaan. Kevyttä ja terveellistä sushia toimitetaan asiakkaille myös sushi-taksiveneellä tai peräti sushi-vesitasotaksilla.
- Toimitamme annoksen sellaisen matkan päähän, jossa se voidaan vielä tuoreena nauttia, Hurskainen huomauttaa.
Raaka-aineissa pyritään mahdollisuuksien mukaan paikallisuuteen. SamuraiSushi Nagun nimikkorulla tehdään kalanjalostaja Piipanojan kylmäsavusilakasta.
– Sushi on etikalla, sokerilla ja suolalla maustettua riisiä, jossa rullan päälle tai sisään tulee kala-, kasvis- tai lihalisuke. Kyytipojaksi sopii vesi, olut, sake ja miksei viinikin.
Kesäravintolassa rullia pyörittelee isän vanavedessä keittiöön astellut sushi-kokki Oliver Hurskainen, ja pikkuveli Viktor tullaan näkemään apuvoimissa. Kaksi palaa maistiaisia heltiää kolmella eurolla. Lajitelmien koko on 8 palasta aina noin 60 palaan.
SamuraiSushi Nagu on sushin koukuttaman Hurskaisen ensimmäinen yritys. – Olen pienestä pojasta saakka haaveillut omasta ravintolasta!
Kampelaa tulee nihkeästi, mutta simppuja piisaa. Milloin maistellaan simppusushia? –a-ss.
![]() |
Sushi on etikalla, sokerilla ja suolalla maustettua riisiä, jossa rullan päälle tai sisään tulee kala-, kasvis- tai lihalisuke. |