Kuluttaja arvostaa lähitomaattia

Rakennustarkastaja Guy Isaksson harppasi pienimuotoisesta varhaisperunanviljelijästä isojen kasvihuoneiden tomaattiviljelijäksi. Isaksson´s on houtskarilainen vuodesta 1982 toiminut perheyritys.

Ympärivuotisen kasvihuoneviljelyn päätuote on tomaatti. Viljelyalaa on yhteensä 5 400 neliötä, ja yritys työllistää vakituisesti kolmen perheenjäsenen lisäksi viisi muuta työntekijää. Punaista herkkua lähtee vuoden mittaan 200 000 kiloa parempiin suihin.

Turunmaan saariston talvet ovat leudot, tomaatit saavat paljon valoa, ja työvoimaa on saatu saarelta. Kuljetusmatkakaan ei ole niin pitkä, kuin lauttavälejä ajatteleva luulisi. – Pohjanmaalta on pidempi matka turkulaiseen pöytään, Guy Isaksson huomauttaa.

Saariston tomaatti on kysyttyä tavaraa, ja tuotannon kasvattamiseen on paineita. Lähestyvä sukupolvenvaihdos askarruttaa niin isää kuin poikaa Jonasta. Kasvihuoneen rakentaminen on kallista, ja paineita tuotannon kasvattamiseen suitsii vaikeudet saada lisäsähköä.

- Kyllä tässä saa myydä tomaatin poikineen, ennen kuin kylmempien kuukausien 45 000 euron sähkölaskut on kuitattu. Kaikki kulut ovat nousseet, mutta tomaatin hinta tullut alaspäin. Myös maataloustuet ovat laskeneet, Isaksson selvittää.

Mutta punaisena noukittu tomaatti on saanut makua, josta tulee suitsuttavaa palautetta. Aikanaan vanhempi Ahvenanmaalta opittu viljelytapa on hyväksi havaittu. – Ja meidän kasteluvesi on pirun hyvää, Isaksson kehaisee. Sisäjärvestä tomaateille johdetaan päivässä 30 kuutiota vettä.

Asiakkaat arvostavat lähellä tuotettua ruokaa, mutta käytännössä Pohjanmaan viljelykset määrittelevät hinnat. Kehitys näyttäisi lopettavan pienet yksiköt, ja tuotanto keskittyy aina vain isompiin puutarhoihin. Suurimmat muutokset Isakssonin yrittäjäaikana ovat olleet kimalaisten tulo pölytykseen ja ympärivuotinen valoviljely.

– Tässä on oppinut pitkiin päiviin. Välillä tuntuu, että olisi ollut parempi pysytellä rakennustarkastajana, mies lohkaisee.

Mutta pienempikin tuottaa hyvää, ja suomalaiset haluavat kotimaisia tomaatteja. –a-ss.


Guy Isakssonin kasvihuoneet Houtskarissa tuottavat tomaatteja vuodessa noin 200 000 kiloa.


Julkaistu 05/2008        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa