Palveluita ostamalla kantaa vastuuta yhteiskunnasta

Sosiaalinen yritys aktivoi työvoimaa reservistä

Rainan Tekopoint Oy on Sosiaalipalvelusäätiö Rainan omistama sosiaalinen yritys. Se toimii metallialan alihankkijana, ja viime vuonna toiminta laajeni hyvinvointipalveluiden tuottamiseen. Yritys työllistää 20 työntekijää, joista 16 työskentelee metallin puolella ja 4 hyvinvointipalveluissa. Liikevaihto oli viime vuonna reilut miljoona euroa.

Sosiaalisessa yrityksessä henkilöstöstä vähintään 30 prosenttia on vaikeassa työmarkkina-asemassa, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä tai vajaakuntoisia. He saavat tukea ja valmennusta työhön.

Yritys saa palkkatukea työntekijöistä hieman parannetuin ehdoin verrattuna muihin yrityksiin. – Hakijan on oltava työkykyinen ja kiinnostunut alasta. Meille hakeutuu motivoituneita ihmisiä, joiden kynnys työllistyä on meillä matalampi, työhönvalmentaja Virpi Väänänen selvittää.

Sosiaaliseksi yritykseksi voi hakea reunaehtojen täyttyessä mikä yritys tahansa. Rekisteriä ylläpitää työvoima- ja elinkeinoministeriö. Yrittäjälle voidaan maksaa palkkatukea kompensoimaan mahdollista alempaa tuottavuutta. Työllisyyspoliittista avustusta voi hakea muun muassa yritystoiminnan aloittamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Yksi ratkaisu työvoimapulaan

- Toiminnassa on omat haasteensa, mutta yksi ratkaisumalli työvoimapulaan. Sosiaalinen yritys tuo reservistä ihmisiä töihin. Työttömissä on paljon hyvää työvoimaa henkilöstöratkaisuksi saakka, Väänänen kertoo kerraten Pirkanmaalla reippaasti edennyttä työllistämismallia.

Rainan Tekopoint Oy:n hyvinvointipalveluilla on asiakkaita Väänäsen mukaan mukavasti, mutta enemmänkin mahtuisi. Yksityistaloudet, ikäihmiset, ovat suurin käyttäjäryhmä. Myös yritykset ja yhdistykset ostavat palveluita.

Turun alueella siivous-, kotitalkkari- ja pesulapalveluita tarjoava Rainan Tekopoint on Turun kaupungin hyväksymä palvelusetelisiivouksien tuottaja. Palvelusta vastaa palveluohjaaja, joka on koulutukseltaan restonomi ja ammatillinen opettaja.

Laitoshuoltaja Riitta Pulli työllistyi maaliskuussa vuodeksi neljän kuukauden työttömyysjakson jälkeen. – Ajokortin puute on jarruttanut vakituisen paikan löytymistä vaikka ammattitaitoa löytyy, säätiön tilojen siivouksesta vastaava Pulli kertoo. Tavoitteena työntekijöillä on työllistyä myöhemmin avoimilla markkinoilla.

- Ilmassa on sellaista henkeä, että yritykset haluavat tätä kautta kantaa yhteiskuntavastuuta. Ostamalla palvelua sosiaalisilta yrityksiltä asiakkaat ja yritykset lisäävät yhteiskunnan hyvinvointia. Tämä on tavallaan reilun kaupan vastine kotimaassa, Väänänen kuvailee.

Malli tuli Suomeen EU-jäsenyyden myötä, ja Eu myös tukee sosiaalisten yritysten kehittämistä. Mallimaina toimivat muun muassa Italia, Saksa ja Belgia.

Hyvinvointipalveluiden tarve kasvaa jatkuvasti. Väänänen näkee yrityksen tulevaisuudessa tunnettuna ja laadukkaana palveluntuottajana. – Tason turvaavat tiivis ohjaus ja asiakastyytyväisyyskyselyt. Uskon toimintamallista muodostuvan kilpailuvaltin. –a-ss.


Laitoshuoltaja Riitta Pulli ohjaa harjoittelija Jenna Davidssonia. Virpi Väänänen on työhönvalmentaja.



Laitoshuoltaja Riitta Pulli ohjaa harjoittelija Jenna Davidssonia (oik.). Virpi Väänänen (keskellä) on työhönvalmentaja.


Julkaistu 05/2008        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa