Asuntomarkkinoilla haetaan toiveiden ja realismin taitekohtaa
Asuntomarkkinoiden ammattilaiset eivät usko markkinatilanteen dramaattisiin muutoksiin. Työllisyystilanne on hyvä, ja moni ala on saanut neuvoteltua tuntuvia palkankorotuksia. Nämä seikat ennustaisivat mukavia asuntokauppoja.
Korkojen nousu ja yleisesti lisääntynyt epävarmuus tuottavat markkinoille monenlaisia näkemyksiä ja odotuksia varsinkin hintakehitykselle. Maailmantaloutta tökkivän Yhdysvaltojen asuntoluottokriisin maininkien odottelu Suomeen on Lounais-Suomen Kaupunkikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ismo Koskisen mielestä turhaa.
- Se heijastuu vain mielialaan. Syksyn onnahtelujen jälkeen markkinat ovat tasaantuneet. Nyt myös myyjän on oltava hintatietoinen realisti. Markkinat eivät korjaa ylioptimistisia hintapyyntöjä, Koskinen toteaa.
Alueelliset erot kasvavat edelleen. Turun talousalueella tiettyjen alueiden neliöhinnat nousevat vielä. Keskihinnat tulevat jäljessä esimerkiksi Tampereeseen verrattaessa. Myyntiajat ovat hieman kasvaneet ollen keskimäärin kolmesta neljään kuukautta.
- Tosissaan liikkeellä olevia kehotan myymään oman ensin.
Taloyhtiöiden tekninen kunto korostuu. Määräävä tekijä kauppaa suunniteltaessa on putkistosaneeraus – onko se tehty vai odottamassa.
- Se kohtaa kaikki taloyhtiöt. Remontti ottaa aikansa, ja sitten on hyvä nauttia asumisesta. Ei sitä kannata pelästyä, Koskinen huomauttaa.
Uudistuotannon rakennuttajat myyvät pitkälti itse. Uusien hinnat mielletään koviksi, ja halutaan remontoida vanhaa.
Yritystoimitiloja Koskinen arvioi olevan kohtuullisen hyvin tarjolla. Neliöiltään 50-100 kokoisia liikehuoneistoja kysytään.
Rakentajat odottavat tontteja
Talonrakentamisessa keskineliöt ovat vuosien kasvun jälkeen taitekohdassa. Enää ei rakenneta megaisoja taloja, tekniset ratkaisut harkitaan tarkkaan, ja turha kikkailu on jäämässä pois.
Vaikka valtakunnalliset mittarit kertovat pientalorakentamisen laskusuunnasta, Turun ja Salon seudun Kastelli-kauppias Kari Lammervo arvioi tänä vuonna päästävän lähelle viime vuoden myyntilukuja.– Uskon pientalorakentamisen kasvuun. Suomalainen perhe haluaa asua ok-talossa.
Koska raksa on enää harvoin perheen yhteinen harrastus, ammattityövoimasta tulee pula. Työvoima ja sen hinta vaikuttaa enemmän projektiin kuin raaka-aineiden hinnat. Muuten ajan kasvavia ilmiöitä ovat elinkaari-ajattelu ja kahden sukupolven yhteiset talot.
Lammervo toteaa pienillä kunnilla olevan tuhannen taalan paikka kaavoittaa uuden Salon rajoille hyviä ok-taloalueita. – Ihmiset eivät ole valmiita rakentamaan millaiselle tontille tahansa, vaikka tonttipulasta kärsitäänkin.
Halvin tapa saada kynnet kiinni omaan taloon on valmistalo-tuotanto. Siinä neliöhinnat lähtevät 1 150-1 500 eurosta. Suuri osa haluaa kuitenkin räätälöityjä ja personoituja ratkaisuja.
Elinkeinoasiamies Jorma Sipilä Turun seudun kehittämiskeskuksesta kertoo kaupan kärsivän ykköspaikkojen liiketilapulasta. Turussa torin ympäristö ja Hansakortteli ovat tavoiteltuja. Ilmiö toistuu pienemmissäkin kunnissa.
- Keskustat ovat yleensä rakennettuja, ja uutta tulee harvoin. Toimistotiloissa tarjonta on paras.
Tilaa löytyy Puutarhakadun päästä, vanhalta tv-tehtaalta ja Leafin tiloista.
Kysyntä hajoaa. Eniten kaivataan pieniä toimistotiloja. Turku Science Parkiin on muotoutunut tietty keskittymä.
Teollisuustiloissa tarvitaan korkeutta ja kantavuutta. – Ajanmukaisia hyväkuntoisia tiloja löytyy hyvin vähän, Sipilä toteaa.
Leafin tiloista löytyy kapasiteettia tuhansia neliöitä. Teollisuustontteja eri kunnilla on vaihtelevasti vaatimuksista riippuen. Sipilä mainitsee Liedon Avantista sekä Naantalin Luolalasta löytyvän kovapohjaisia tontteja.
![]() |
Lounais-Suomen Kaupunkikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ismo Koskinen painottaa, että myyjiltäkin odotetaan hintatietoista realismia. |
![]() |
Kastelli-kauppias Kari Lammervo arvioi tänä vuonna päästävän lähelle viime vuoden myyntilukuja. – Uskon pientalorakentamisen kasvuun. Suomalainen perhe haluaa asua ok-talossa. |