Mieli avoinna menestykseen
Salon lukion upeassa miljöössä järjestettiin 20.5. tulevaisuuteen luotaava globalisaatioseminaari, Tulevaisuus tehdään NYT. Tavoitteena oli etsiä ja löytää Salon seudun elinkeinoelämälle uusia mahdollisuuksia menestyä yhä enemmän globaalissa maailmantaloudessa. Järjestäjänä oli Salon Seudun Kehittämiskeskus.
Tapahtuma houkutteli paljon osallistujia Salon seudulta mutta myös Turun puolesta, olihan puhujaksi saatu houkuteltua mm. Nokian yhteiskuntasuhteista ja –osaamisesta vastaava johtaja Veli Sundbäck.
Hänen näkemyksensä mukaan suomalaisilla ei pitäisi olla suurta hätää uudessa maailmantaloudessa, esimerkkinä hänellä oli tietenkin maailmanlaajuisesti menestyvä Nokia. – Nokia on eräs maailman globaaleimmista yhtiöistä. Mutta menestykseen ei saisi sokeutua. Täytyy säilyttää haastajan mentaliteetti.
Nokialla esimerkiksi on koko kilpailuympäristö muuttunut lyhyessä ajassa. – Mobiililaitteiden konvergenssin takia kilpailijoitamme eivät enää ole niinkään perinteiset puhelinvalmistajat vaan esimerkiksi Microsoft ja Intel – molemmat maailman suurimpia yrityksiä. Markkinoiden suurin kasvu tapahtuu puolestaan sellaisissa maissa, joissa ei ole aiemmin ollut matkapuhelinten käyttäjiä, Sundbäck vertasi.
- Mieli pitää pitää koko ajan avoinna uudistumiselle. Väitän, että Nokia tässä onnistunut luomalla sellaisia prosesseja, joiden kautta luovuus voidaan ottaa arvioitavaksi bisnesmielessä. Meillä on nopea päätöksenteko ja pystymme reagoimaan ketterästi ja joustavasti muuttuvaan maailmaan. Näin isossa organisaatiossa se vaatii innovatiivista osaamista.
- Suomi on pieni maa, jossa on joustava byrokratia, hyvä infra ja osaamisen taso. Meillä on kaikki mahdollisuudet pärjätä, jos teemme muutoksesta pysyvän olotilan, Veli Sundbäck rohkaisi.
- Mitä se luovuus on? kysyi seuraavaksi Suomen – ainakin puolivirallinen – luova hullu, Mato Valtonen, joka päätti seminaaripäivän lennokkaasti, mutta ajatuksia herättäen.
Valtosen mukaan kehitys, se että asioita viedään eteenpäin, vaatii ainoastaan sen, että joku ajattelee jotain. – Iso sakki meistä ei kuitenkaan viitsi osallistua ajattelemiseen: on tutkittu, että vain 17 prosenttia suomalaisista kuuluu luovaan luokkaan. Meidän ei ole nykyään pakko osata mitään – ei tarvitse laittaa esimerkiksi kertaakaan elämänsä aikana ruokaa, jos ei halua, Valtonen ihmetteli.
- Luovuus on kateissa. Ja syynä on kiire, joka on pahin vitsaus sitten mustan surman! Se kuuluu tähän länsimaiseen systeemiin ja sillä viestitetään, että minä olen tärkeä ihminen.
Toinen on suuri syy luovuuden hukkaamiseen Mato Valtosen mukaan on elämän pinnallisuus. – Tietotulva ja uutismassa: se ei ikinä lopu ja mitä siitä jää mieleen? Luovuutta rajoittaa se, että pää on täynnä nukkatietoa. Elämä on hysteerinen sarja tapahtumia ja ihmiset ovat yhä kärsimättömämpiä.
Pitäisi luoda sellainen ilmapiiri, että on mahdollisuus ajatella. Ja mokailukin olisi itselle ja kaverille sallittava. – Suurin osa ideoistahan on huonoja, mutta välillä on tultava myös epäonnistumisia. Eikä kaikessa ei ole pakko olla järkeä!
![]() |
Nokian johtokuntaan kuuluva Veli Sundbäck houkutteli Saloon |
![]() |
Mato Valtonen päätti seminaaripäivän lennokkaasti, mutta ajatuksia herättäen. |
![]() |
Seminaarin päätteeksi tarjolla oli viiniä, viihdettä ja verkostoitumista. |
Anneli Perkiö