Raju rakennemuutos on pakottanut Forssan seutua kehittymään

Valoa näkyy jo tunnelin päässä

Forssan seutu on ollut viime vuosina näyttävästi otsikoissa lähinnä silloin, kun alueen perinteiset suuret teollisuustyöllistäjät ovat vähentäneet väkeä. Kuva ei välttämättä ole oikea. - Jos uuteen Prismaan tulee sata työpaikkaa, niitä kaikki päättäjätkään eivät pidä sitä teollisten työpaikkojen veroisina, harmittelee Forssan seudun kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Timo Lindvall.

Elinkeinoelämän rakennemuutos on ollut Forssan seudulla erityisen rajua, sillä alueen suurimmat työllistäjät joutuvat toimimaan globalisaation ehdoilla.

- Kymmenen suurimman teollisen työnantajan joukossa suurin osa on sellaisia, jotka ovat ulkomaisessa omistuksessa. Toisaalta ilman ulkomaista omistusta näitäkään työpaikkoja ei olisi: Forssa on aikoinaan syntynyt ulkomaisella pääomalla, muistuttaa Lindvall.

Forssan kehittämiskeskuksen tehtäviä ovat elinkeinoelämän neuvonta, alueen elinkeinoasioiden valmistelu ja toteutus yhdessä kuntien ja yritysten kanssa, Lounais-Hämeen markkinointi sekä kehittämishankkeet. Sen omistavat Forssan kaupunki ja Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnat.

- Tuotteemme on kontakti. Keskitymme elinkeinopalveluihin ja toiminnan periaatteena on, ettei yrittäjän tarvitse tietää mitään esimerkiksi EU-säädöksistä – me hoidamme sen puolen, lupaa Lindvall. Rakennusalan yrittäjätaustan omaava mies palkattiin Forssan elinkeinoyhtiöön jo vuonna 1993, joten perspektiiviä lamanjälkeiseen yrittäjäelämään häneltä kyllä löytyy.

Uutta potkua seudulle saadaan toivottavasti nyt, kun Forssan alue sai helmikuussa äkillisen rakennemuutosalueen rahoituspäätöksen. Vastaava rahoitus on piristänyt mm. Uudenkaupungin elinkeinoelämää.

- Saimme yritysten kehittämiseen miljoona euroa lisää. Lisäksi rahaa tulee mm. työllisyysperusteisiin investointeihin. Viranomaisten tehostetut toimenpiteet – mm. yksinyrittäjän palkkatuki ensimmäiselle työntekijälle - ja maksimi-yritystukiprosentit auttavat myös, luettelee Lindvall.

Näillä toimenpiteillä tuetaan mm. alueen klustereiden kehittämishankkeita, joiden suhteen Timo Lindvallilla suosii varsin tervehenkistä ajattelua. – Panostamme alueen vahvuuksiin: mitään uutta ei kannata keksiä. Meillä on nyt 5-6 virallista klusteria ja pari muuta niiden lisäksi. Antaa nyt mennä pari vuotta, niin katsotaan sitten, mitkä niistä lähtevät kehittymään luonnollisesti.

Strategiana on koota kuhunkin klusteriin sellaiset yritykset, jotka haluavat kehittyä ja jokaista toimialaa valitaan johtamaan aktivaattori näiden toimijoiden joukosta. - Vahvoja klustereita ovat jo mm. bio- ja ympäristöalat ja elektroniikka- ja it-teknologia ovat myös nousussa, Lindvall kertoo.

Forssan seutukunta

Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä

asukasmäärä: 35460

työvoiman määrä: 16982

työttömät työnhakijat: 1480

työttömyysaste: 8,7 %

väestön nettomuutos 2006-7: + 22

yritysten määrä: 2333

toimialajakauma: alkutuotanto 3,6 %, teollisuus 14,6 %, rakennus 17,6 %, kauppa 27,1 %, kuljetus 8,7 %, liike-elämän palvelut 15,8 %, julkiset palvelut 12,8 % (2006)

työpaikkaomavaraisuus: 99,9 % (2005)

Yhteenveto: Rakennemuutos käynnissä, ennen vahva elintarviketeollisuus vähentää työvoimaa, mm. bio- ja ympäristöalat, elektroniikka- ja it-teknologia nousussa



Timo Lindvall ei muista, että hänen aikanaan koskaan aikaisemmin olisi Forssassa ollut näin vireää henkeä.



Forssan vanha teollisuusympäristö on saanut uusia käyttötarkoituksia.

Anneli Perkiö

Julkaistu 06/2008        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa