Yrittäjät tavoittelevat kymmentä prosenttia valtuustopaikoista
Varsinais-Suomen Yrittäjät valmistautuu lokakuisiin kunnallisvaaleihin aktivoimalla yrittäjiä sekä äänestäjiksi että ehdokkaiksi. Yrittäjätaustaisia ehdokkaita pyritään saamaan Varsinais-Suomen kuntien valtuustoihin vähintään kymmenen prosentin verran. Tavoitteena on päästä ainakin samoihin lukuihin kuin edellisissä kunnallisvaaleissa neljä vuotta sitten.
– Parhaimmillaan jopa kolmasosa valtuutetuista on ollut yrittäjätaustaisia. Näin esimerkiksi Kustavissa ja Rymättylässä, joissa yrittäjien määrä koko väestöstä on suurempi kuin monissa suuremmissa kunnissa, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom listaa edellisvuosien tilannetta. Hän muistuttaa yrittäjien näkökulman nousevan esille sitä paremmin, mitä enemmän yrittäjähenkisiä vaikuttajia valtuutettujen joukkoon hakeutuu.
Kuluneella kaudella Suomen Yrittäjien jäseniä oli kuntien valtuutettuina koko Suomessa yhteensä 1220. Tämän vuoden vaalien tavoite on säilyttää paikkamäärä.
– Suhteelliseen määrään odotetaan lievää nousua, sillä kuntia on viime vuosien aikana yhdistynyt jonkin verran ja paikkoja on nyt jaossa nyt vähemmän, Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Kari Hiltunen tarkentaa ja muistuttaa, että luvussa on huomioitu vain Yrittäjä-järjestön jäsenet. Yrittäjätaustaisia valtuutettuja kunnissa on enemmän.
– Täytyy myös muistaa, ettei valtuusto ole ainoa paikka vaikuttaa. Yrittäjiä tarvitaan vähintään yhtä paljon myös valmistelevaan työhön eli lautakuntiin ja kunnanhallitukseen, Hiltunen lisää.
Palvelurakenteita uudistamaan
Suomen Yrittäjät nostaa vaaliteemoikseen kuntien palvelurakenteen uudistamisen ja elinkeinopoliittisen ohjelmatyön. Kuntien on Wibomin mukaan tulevalla kaudella tarkistettava tavoitteensa ja alettava miettiä, miten lisätä yksityistä tarjontaa palvelusektorilla.
– On selvitettävä, kuka pystyy tuottamaan edullisimmin ja laadukkaimmin. Tässä on vielä paljon parantamisen varaa, Wibom huomauttaa.
Kari Hiltusen mukaan kunnat joutuvat tulevaisuudessa harkitsemaan ostopalveluiden käyttöä ainakin sosiaali- ja terveysalalla sekä rakennustoimessa.
– Lasten päivähoidon ja vanhusten palvelukotien kysyntä kasvaa jatkuvasti. Yrittäjiä tullaan tarvitsemaan kunnan palveluiden täydentäjinä myös esimerkiksi kiinteistöpalveluissa ja maanrakennusurakoinnissa, Hiltunen sanoo.
Tulevan kauden aikana kuntien tulisi myös selkeyttää tarjouskilpailukäytänteensä. Kuntien täytyisi hankintoja tehdessään turvata se, että yritykset pääsevät tasapuolisesti mukaan kilpailuun. Tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat suuresti kunnittain.
Suomen Yrittäjien kunnalliskampanjan tavoitteet:
– nostaa yrittäjien kannalta keskeiset teemat esille
– edistää yrittäjälähtöistä kunnallista päätöksentekoa
– uudistaa kuntien palvelurakenteita esimerkiksi lisäämällä yksityisiä ostopalveluita
– tehostaa elinkeinopoliittista ohjelmatyötä
– saada valtuustoihin yrittäjävaltuutettuja vähintään 10 % eli noin 1220 henkilöä
– aktivoida yrittäjiä ehdokkaiksi ja tuottaa heidän käyttöönsä materiaalia ja ilmoituspohjia
– aktivoida yrittäjät äänestämään