Yrityskehityslaboratoriossa edistetään yliopistolähtöistä yrittäjyyttä
Turussa on paljon korkeata tutkimusta ja korkeasti koulutettuja ihmisiä, mutta uusia yrityksiä ja kaupallistettavia tuotteita syntyy suhteessa vähän. Turun kauppakorkeakoulun, Turun yliopiston ja Turku Science Parkin Yrityskehityslaboratorio pyrkii tutkimuslähtöisten liikeideoiden kehittämiseen ja yliopistolähtöisen yrittäjyyden edistämiseen. Laboratorio on osa Turku Innovation Platform -hanketta.
- Yrityskehityslaboratorio on ohjelma uusien yritysten syntymisen tukemiseksi. Tutkijat saavat käytännönapua keksintönsä kaupallistamiseen sekä yrityksen perustamiseen ja opiskelijat saavat soveltaa opintojaan käytännössä, kertoo projektipäällikkö Vesa Hautala Turun kauppakorkeakoulusta.
Laboratorioon otetaan mukaan yliopistotutkijoita, jotka tähtäävät keksintöjensä kaupallistamiseen. Heidän apunaan on maisterinopintojaan suorittavia Turun kauppakorkeakoulun ja Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Tutkijoiden ja opiskelijoiden muodostamat monitieteelliset tiimit rupeavat yhdessä rakentamaan liiketoimintaa ja laativat kokonaisen liiketoimintasuunnitelman.
- Tiimeillä on mentoreina Yrityskehityslaboratorion yhteistyöyritysten edustajia. Yritysyhteistyöllä halutaan hyödyntää mentoreiden asiantuntemusta ja kokemusta alalta. Näin varmistetaan liiketoimintasuunnitelman laatu. Yritysyhteistyö luo myös tuleville yrittäjille mahdollisuuden tutustua paikallisiin toimijoihin, Hautala selittää.
Tänä vuonna laboratoriossa on kehitetty viisi liiketoimintasuunnitelmaa, joista paras palkittiin huhtikuun lopulla. Liiketoimintasuunnitelmista kolme perustui ICT-alan keksintöihin, yksi ympäristöteknologiaan ja yksi media-alaan.
- Olemme kaikki olleet tyytyväisiä Yrityskehityslaboratorion tuloksiin. Liiketoimintaideoissa on potentiaalia ja toivottavasti kaikkien kehittäminen jatkuu edelleen. Turku Science Parkin yrityshautomo on useimmille sopiva seuraava askel, Hautala sanoo.
Seuraava Yrityskehityslaboratorio starttaa syksyllä. Hautalalla on kuitenkin suurempiakin suunnitelmia laboratorion tulevaisuudelle.
- Haluaisimme viedä Yrityskehityslaboratorion myös kansainvälisille yhteistyökumppaneillemme. Meillä on visio verkostosta, jossa voisi järjestää vastaavia laboratorioita muuallakin, hän kertoo.
Turku Innovation Platform tekee tutkimuksesta liiketoimintaa
- Turku Innovation Platform on varsinaissuomalainen malli siitä, miten innovaatioyliopiston tulisi toimia. Se on virtuaaliorganisaatio, joka tuo eri tiedekuntien tutkijoita yhteen, kertoo professori Jussi Puhakainen Turun kauppakorkeakoulusta.
Turku Innovation Platform yhdistää liiketoimintatutkimuksen ja osaamisen ICT-tutkimukseen, life science -tutkimukseen ja -koulutukseen sekä humanistiseen ja yhteiskunnalliseen koulutukseen.
- TIP pyrkii antamaan yliopistotutkijoille valmiudet ryhtyä yrittäjiksi tai myydä innovaationsa. Tavoitteena on tehdä tutkimustuloksista liiketoimintaa, Puhakainen sanoo.
TIP:in konkreettisina toiminnan osa-alueina on tietoisuuden lisääminen eri toimijoiden välillä sekä liiketoimintakoulutuksen järjestäminen.
- Turun kauppakorkeakoulu esimerkiksi kouluttaa Turun yliopiston IT-laitoksella sivuaineena liiketaloustiedettä. Nyt on myös valmisteilla yliopistotutkijoille suunnattu tohtoriopintojen ohella suoritettava liikkeenjohdollinen MBA-tutkinto, Puhakainen kertoo.
Emmi Harju