Ei seppä syntyessään
Halu tehdä jotain näkyvää omilla käsillään sai piikkiöläisen Petri Tölkön palaamaan metallitöihin 16 vuoden it-työn jälkeen.
– Minulla on oikeastaan useampia koulutuksia. Valmistuin ensin ammattikoulun asentaja-koneistaja –linjalta ja menin sitten Wärtsilän meriteollisuusammattikouluun ja asepalveluksessa olin Ilmavoimien teknillisessä koulussa. Sen jälkeen olin töissä Piikkiön hyttitehtaalla, mutta sitten meni pitempi aika tietotekniikan parissa.
- Tein töitä taloushallinnon ohjelmistojen parissa ja siinä samalla opiskelin myös merkonomin oppimäärän – ilman kieliopintoja.
Käsillä tekemiseen oli kuitenkin vahva halu. – Tein vapaa-ajalla metalli- ja puutöitä ja ihailin käsityöläisiä. Ajattelin, että olisi hienoa oppia itsekin takomaan. Kuulin, että Mynämäellä saisi hyvää oppia.
Ennen metalliartesaanin opintojen aloittamista Petri Tölkkö kuitenkin huolellisesti selvitti, voisiko työllä oikeasti elättää itsensä ja perhettään. – Kävin noin 30 liikettä läpi ja haastattelin niiden omistajia ja sisäänostajia ja selvitin, miten se käytäntö oikein menee.
Metalliartesaaniksi Tölkkö valmistui kahdessa vuodessa, sillä aikaisemmat opinnot otettiin huomioon. – Pystyin keskittymään itse tekemisen harjoitteluun. Kesällä 2006 pidin lisäksi Kustavin savipajalla sepänpajaa ja huomasin, että myös pienempien tuotteiden myynnillä pärjää, jos asiakasvirta vaan on tarpeeksi hyvä.
Isompia tuotteita tarvitsee silti tehdä, että vasta nelisen kuukautta perustettu yritys pärjäisi. Taidetakomo Takoart tekee omien tuotteiden lisäksi perinteisinä taontatöinä erilaisia sisustustuotteita, kaiteita, portteja jne. Sen lisäksi tulee perusmetallityöt, jotka voivat olla hyvinkin moninaisia. Esimerkiksi erilaisia runkorakenteita vaikkapa laivateollisuudelle.
Asiakaskuntaa on yksityistalouksista isoihin yrityksiin ja julkiseen sektoriin. Paras mainos on viidakkorumpu ja nettinäkyvyys, jota kautta mm. eräs itäsuomalainen museo tilasi Tölköltä töitä.
Omien tuotteidensa markkinoimiseen Petri Tölkkö on juuri perustanut verkkokaupan, johon hän ottaa mukaan myös muita käsityöläisiä. – Huomasin, että tämäntyyppisiltä tuotteilta puuttuu käsityöläisten yhteinen markkinointikanava. Tällä hetkellä myynnissä on takotuotteita ja teräskoruja. Tulossa on esimerkiksi tekstiilejä, puutöitä ja kierrätysmateriaalista valmistettuja sisustustuotteita.
Tällä hetkellä hän vielä markkinoi huhtikuussa avaamaansa sivustoa. Mukana on vasta yhden toisen käsityöläisen tuotteita, mutta alustavasti on keskusteltu myös viiden muun yrittäjän kanssa. Tietty taso töissä on oltava, on Petri Tölkön ehdoton vaatimus.
- Omissa taontatöissäni haen plastista muotokieltä. Kun työssä onnistuu, niin metallikin näyttää ja tuntuu pehmeältä. Se siinä kiehtoo. Ja ilo kun asiakas löytää juuri hänelle itselleen sopivan tuotteen. Se on iso kiitos.
![]() |
Metalliartesaaniksi Petri Tölkkö valmistui viime vuonna Mynämäen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. |
![]() |
Pienillä metallituotteillakin elää jos asiakasvirtaa on tarpeeksi, uskoo Petri Tölkkö. |
![]() |
Petri Tölkön takoma enkelipatsas on ollut muutamassa näyttelyssäkin. |
Anneli Perkiö