Useita Yrittäjyyden malleja
Mikä ratkaisee, toimiiko osa- vai kokoaikaisena yrittäjänä? Osa-aikainen toimii kahdessa tai useammassakin työssä, ja yrittäjänä osan kuukaudesta tai vuodesta. Täysipäiväisellä yrittäjällä ei yleensä ole muita tulonlähteitä.
Ratkaisevia seikkoja ovat tarve elämänmuutokseen, tunne oman elämän- ja ajanhallinnasta. Jompi kumpi vaihtoehto voi olla se oma, kaivattu juttu.
Rohkea päätös toi mielenrauhan
Joogaterapeutti, jooga- ja meditaatio-ohjaaja, oikeustieteen maisteri Riitta Lusenius jätti taakseen 15 vuotta ison yrityksen esimiestehtävissä, viimeksi kehityspäällikkönä, ja antautui kokopäiväiseen yrittämiseen vuoden alusta. Joogaterapia Harmonia oli pyörinyt osa-aikaisesti kaksi vuotta.
Ajatus kokopäiväisestä yrittämisestä kypsyi päätökseksi, mutta oikean ajankohdan ja rohkeuden hakeminen vei Luseniuksen tiukille. Häilyminen kahden vaihtoehdon välillä tuotti jo stressioireita. Toisaalta osa-aikaisuus antoi mahdollisuuden punnita vaihtoehtojen välillä.
- Ratkaisun kanssa vetkuttelu uuvutti, ja toimin tavallaan itseäni vastaan. Mutta opin monta asiaa itsestäni ja asiakkaistani, Lusenius hymyilee nyt vapautuneena.
Kun nainen jätti vanhan taakseen, ei ovet paukkuen vaan rauhallisesti sulkien, uudet asiat saivat tilaisuuden tulla elämään. Puhelin alkoi piristä ja koulutuspyyntöjä ropista. Joogaterapian lisäksi Lusenius ohjaa joogaryhmiä ja palvelee yritysasiakkaita. Tarjolla on työyhteisökoulutuksia, esimiesvalmennuksia, stressinhallinta-työpajoja sekä toimistojoogaa.
Yrittäjä aloitti kokopäiväisyyden reippaasti painelemalla kolmeksi viikoksi Sri Lankaan opiskelemaan lisää. Asiakaskuntaa oli jo olemassa, ja nyt vastaanotto Verkahovissa on avoinna päiväsaikaankin.
- Työ poikii lisää töitä. En ole sekuntiakaan katunut. Luotan, että ansaitsen elantoni.
Lusenius korostaa, että entinen työ toi tyydytystä. Mutta oli elämänmuutoksen aika. Halu palvella ja auttaa on voimakas. Kutsumustyön hinnoittelu ja veloittaminen tuntui aluksi vaikealta.
Perhe on tukenut ratkaisua, ja ystävät antoivat ymmärtää, että oli aikakin. Moni on maininnut rohkeaksi, ja paljastanut haaveilevansa itse samantyyppisestä hypystä uuteen elämänvaiheeseen.
- Nyt huomaan, mitä yrittäminen todella on. Paperitöitä tulee tehtyä iltaisin. Itsessä on pitelemistä, varsinkin, kun se ei tunnu työltä. Mutta se aika on poissa perheeltä ja vapaa-ajasta, Lusenius pohtii.
Nyt on aika opetella elämään päivä kerrallaan. – Mihin uskoo, se toteutuu.
Yrittäminen ei niele koko elämää
Tieto- ja viestintätekniikan sekä projektien hallinnan ammattilainen Mika-Pekka Näykki syö tyytyväisenä munkkia Salon torilla. Ict-yritysasiamiehen hommat yrityspalvelukeskuksessa ovat päättyneet, mutta työt osa-aikayrittäjänä eivät. Tilpuutteri Ky on toiminut vuodesta 1996.
- Olen yrittäjä elämäntilanteen mukaan. Parasta tässä on joustavuus. Kokoaikaisuus ei ole poissuljettua, mutta en pyri siihen. Koen, että tässä mallissa on mahdollisuuksia enemmän, Näykki selvittää.
Yrittäjä on pohtinut toiminnan laajentamista, mutta päätti hakea uusia ajatuksia muualta. Yrittämisestä on tykättävä ja nautittava. Omaa ammattitaitoa ei tarvitse eikä kannata myydä polkuhintaan.
- Tiedän kyllä sen paniikin tunteen, kun neuvotteluissa joutuu äkkiä miettimään hintakuviota uusiksi.
Tällä hetkellä Näykki nauttii myös työttömyyskorvausta. – Se ei tule helposti, vaan tilanne tutkitaan tarkkaan. En ole estynyt vastaanottamaan työtä.
Näykki pohtii, että tästäkin kombinaatiosta, vieraan ja omassa palveluksessa, saa halutessaan täydet 24 tuntia töitä. Kyse on elämän- ja ajanhallinnasta.
- Sen tajutakseen joutuu käymään kovan koulun ja arvokeskustelun itsensä kanssa.
Wallmo, unikko, on Annikin merkki
Annikki Mäkinen-Fagerström on taiteilija ja taideopettaja. Taide- ja lahjapuoti Wallmo on löytänyt sijansa Nauvosta, entisestä suolavarastosta hotellin ja ravintolan kupeessa. Maalaukset, tarve- ja koriste-esineet, kynttilät, kuivakukka-asetelmat ja monet muut arjen ja juhlan tuotteet on aseteltu viehättäviksi kokonaisuuksiksi.
Puodissa kaikki maalattu on omaa tekoa. – Asiakkaat etsivät jotain tältä seudulta, mielellään käsintehtyä ja uniikkia. Kesäasukkaiden lisäksi paikalliset ovat löytäneet minut aika mukavasti, Mäkinen-Fagerström iloitsee.
Osa-aikaiseksi yrittäjäksi oli pitkä tie. Entinen päivätyö yrityksen palveluksessa antoi ja opetti paljon. Taiteen tekemisen halu ja tarve veivät tuntiopettajaksi kansalais- ja työväenopistoihin 90-luvulla. Yritystoiminta alkoi 2002. Irtisanoutumista 2005 piti kypsytellä kauan.
- Mies totesi, että jos hänellä olisi nuo taidot, hän ei päivääkään enää paperia kääntelisi. Minä astuin haparoiden puoliksi tyhjän päälle, Annikki kertoo.
Töitä myynyt myymälä lopetti toimintansa, ja oli etsittävä uusi kanava. Syntyi kesäpuoti. Kesä 2006 opetti rankasti, mutta silloin hahmottui, millainen tavara liikkuu. Omien töiden hinnoittelu oli vaikeaa.
- Illat maalasin, yöt poltin, ja aamulla toin puotiin uunituoreet tuotteet!
Nykyään kesäasuntoja sisustetaan sisustetaan hartaasti, eikä sinne kanneta kaikkea vanhaa kotoa. Yrittäjä on kehittänyt nopeita maalaustekniikoita. Valikoiman kriteerejä ovat laatu ja taso.
Opetustyötä on viisi ja puoli kuukautta vuodesta. Toinen puoli on yrittäjän elämää. Puoti on auki juhannusviikosta alkaen joka päivä elokuun 10. saakka. Sitten viikonloppuisin ja syyskuiset lauantait.
- Yrittäminen ei ole helppoa. Töitä saa tehdä, eikä ole aikaa sairastaa tai viettää sosiaalista elämää. Mutta en vaihtaisi. Olen tyytyväinen tähän tilanteeseen. Olisiko se sitten enää kivaa, jos yrittäisin vuoden ympäri?
![]() |
Vuoden alusta kokopäiväyrittäjäksi ryhtynyt Riitta Lusenius on tyytyväinen ratkaisuunsa. Tulevan syksyn joogaryhmien suunnittelu, uutena astmaryhmä, pyörii päässä. |
![]() |
Mika-Pekka Näykki ei pyri yrittämään kokoaikaisesti, mutta ei pidä sitä poissuljettuna vaihtoehtona. |
![]() |
Annikki Mäkinen-Fagerström on rakentanut puotinsa huolella. Kahteenkymmeneen neliöön on mahdutettu omia, teetettyjä ja toisten yrittäjien tuotteita. |
Anna-Silja Suutarinen