Yrittäjyyspolku kertoo lapsille ja nuorille yrittäjyydestä
Turun kaupungin opetustoimi, Turun ammatti-instituutti, Turun yliopiston Normaalikoulu, Turun Seudun Kehittämiskeskus sekä Turun ja Varsinais-Suomen Yrittäjät allekirjoittivat toukokuun lopussa kumppanuussopimuksen. Sillä varmistetaan Turun yrittäjyyspolun yhteisen vision toteutuminen.
Polun kohderyhmänä ovat 7 – 21- vuotiaat lapset ja nuoret. Päämääränä on luoda kiinteät vuorovaikutussuhteet koulutuksen ja elinkeinoelämän kesken. Polun ja tiimityön kautta muodostetaan työkaluja yrittäjyyskasvatuksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Yrittäjyys ei kuulu perinteiseen opettajien asiantuntemukseen. Näin kasvatustyö ei ole systemaattista ja kattavaa. Tavoitteena on, että jokainen oppilas jokaisella luokka-asteella saisi edes yhden kokemuksen yrittäjyyteen, niin sisäiseen kuin ulkoiseen.
- Tähtäimessä on iso kulttuurinen muutos. Yrittäjyyskasvatus ei tähtää yksiviivaisesti uusien yritysten syntymiseen ajan mittaan, vaan tukemaan oppilaita kehityksessä omatoimisiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi. Se on osa kokonaisvaltaista elämänhallintaa, yrittäjyyskasvatuksen ohjaava opettaja Riikka Kuusisto selvittää.
Yrittäjyyspolku ei kasvata opettajien työtaakkaa. Yhteistyökumppaneiden kautta järjestetään esimerkiksi koulutusta, yritysvierailuja ja jatketaan jo toimivaa kummiyritystoimintaa.
Kehittämispäällikko Johanna Vainio Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoo tiimeissä kokoontuvan yritysten sekä koulu- ja elinkeinotoimen edustajia. He miettivät polun toimenpiteitä ja toteutumista noin kerran kuukaudessa.
- Syksyllä saamme opettajille oman esitteen, ja kouluihin nimetään polkukoordinaattorit. Jos koulut avaavat ovensa meille, elinkeinoelämän on kutsuttava koulut vastavierailuille. Tämä polku ei synny ilman yrittäjiä, Vainio vetoaa.
![]() |
Kumppanuussopimuksen allekirjoittivat Tuula Lindström (vas.), Veli-Matti Hakanen, Pirkko Keskinen, Seija Mattila, Timo Jalonen ja Kalle Euro. |
Anna-Silja Suutarinen