Veneen vuokrauksessa kumpikin voittaa
Vapaa-aikaa tuntuu olevan aina vain vähemmän. Veneen omistaminen tuo mukanaan paljon työtä. Ratkaisu voi olla purjeveneen vuokraaminen.
Kaarinalaisen Marisail Oy:n ensimmäinen purjehduskesä oli 2003. Tänä kesänä liikenteessä on kahdeksan venettä. Tukikohtana toimii Airiston vierasvenesatama Paraisilla.
- Keskitymme loma- ja huviveneilyyn, ja perhevenekokoluokassa veneet ovat 25-36- jalkaisia, yrittäjä Patrik Lundström kertoo.
Mies hahmotteli näppärän tavan rahoittaa oma harrastus ja aloittaa liiketoiminta. Se kirpaisee, jos satatuhatta euroa seisoo tyhjänpanttina. Siispä vuokraamaan venettä muillekin. – Osa veneistä on muiden omistamia, ja minä hoidan vuokrauksen eteenpäin.
Uusi purjehdusvalmis, vakuutettu vene odottaa valmiina. Asiakkaat tulevat Turku-Tampere-Helsinki- akselilta sekä Euroopasta. Perheet ja ryhmät haluavat purjehtia viikon, pari tai viikonloppuisin. Viikkovuokra liikkuu 1 100-2 700 euron haarukassa.
Kesä on myyty. – Mutta syksy on hienoa aikaa, ja satamissa ei ole ruuhkaa, Lundström huomauttaa.
Päivätyönsä merenkulun piirissä tekevä mies kertoo, ettei yrittäjäkokemusta ollut entisestään. Yritys työllistää osa-aikaisesti kolme. Alku oli työlästä, ja pääomavaltaisuus löi omat mausteet.
- Yllättävän paljon on työtä, joka ei suoraan tuota.
Tärkein markkinointikanava on internet ja puskaradio.Marisail edellyttää, että kipparilla on riittävät taidot hallita vene vaihtelevissa olosuhteissa. – Navigointi perustuu paperikarttaan, mutta veneemme ovat hyvin varusteltuja. Kaiken toimintamme perusta on laatu.
Yrittäjäjärjestöön Lundströmin sai liittymään ajatus uusista kontakteista. Omat odotuksensa mies asettaa yrittäjien etujen ajamiseen.
![]() |
Patrik Lundström vuokraa omia ja muiden omistamia veneitä. 36-jalkainen Jeanneau Sun Odyssey 36 i Mistress II lähtee halkomaan aaltoja Airistolta. |
Anna-Silja Suutarinen