Turkulaisyritys kurkottaa Eurooppaan
Käytännössä koko Suomen terveydenhoitojärjestelmä on jo siirtynyt Turussa kehitetyn SFINX-lääkeyhteisvaikutustietokannan käyttäjäksi. Tietokantaa ylläpitää turkulainen medbase Oy, jonka perustajat kehittivät järjestelmän yhdessä Karoliinisen instituutin ja Stockholms Läns Landstingetin kanssa.
- Olemme tehneet yhteistyötä tukholmalaisten kanssa vuodesta 2002 kerätäksemme tietoa yhteiseen tietokantaan lääkeaineista, jotka eivät sovi yhdessä käytettäviksi. Karoliinisella Instituutilla oli silloin sellainen karvalakkiversio, jota käytettiin jo Suomessakin. Se vain toimi aika surkeasti, kertoo medbase Oy:n toimitusjohtaja Kari Laine.
SFINX oli tuohon alkuversioon nähden merkittävä parannus. Se sisältää tällä hetkellä tietoa noin kahdeksasta tuhannesta lääkeyhteisvaikutuksesta – niin itse lääkeaineista kuin kaupallisista lääkenimikkeistäkin.
- Kukaan lääkäri ei voi hallita kaikkea sitä tietoa, jota julkaistaan joka vuosi erilaisissa lääketieteellisissä julkaisuissa. Maailmassa ilmestyy vuosittain noin 1500 artikkelia lääkeyhteisvaikutuksista. Me luemme kaikki ne artikkelit, redusoimme tiedon ja tuomme sen tietokantaan, kliiniseen farmakologiaan erikoistunut Laine sanoo.
On arvioitu, että Suomessa kuolee joka vuosi 1000-1500 potilasta lääkkeiden haittavaikutusten seurauksena, mikä on tietenkin ilmeinen syy toimivan lääkeyhteisvaikutustietokannan tarpeelle. Toinen tärkeä syy on saada lääkityksestä osuva ja tehokas.
- Monien lääkkeiden yhteisvaikutus voi heikentää lääkkeiden tehoa, jolloin lääkitystä joudutaan lisäämään, mikä on paitsi kallista, myös muutenkin huono asia, Kari Laine selittää.
SFINX-tietokantaa käytetään Suomen lisäksi jo Ruotsissa, mutta nyt juuri on valmistumassa ensimmäiset sopimukset myös muualle Eurooppaan. Syksyllä medbase tulee julkistamaan kokonaan uuden tietokannan raskauden ja imetyksen ajan lääkityksestä ja myös muita tukitietokantoja on kehitteillä, Laine lupaa.
![]() |
Kari Laineen työtovereineen kehittämä SFINX-lääkeyhteisvaikutustietokanta syrjäyttää paksut lääkeluettelot reseptejä kirjoittavien lääkärien tietolähteenä. |
Anneli Perkiö