Uudet yrittäjät etsivät keinoja ympärivuotiseen toimintaan

Vaihelan Kievarin vuosi painottuu kesään

Velkuanmaan saaressa sijaitseva Vaihelan Kievari sai vuosi sitten uudet yrittäjät. Helsingin seudulta Kustaviin muuttaneet Kristiina ja Jarmo Mailander ajattelivat ensin kulkea Kustavissa sijaitsevasta kakkoskodistaan käsin jossakin töissä, mutta huomasivat sitten lehti-ilmoituksen Vaihelasta. - Ja kun kerran pitää hotellia, täytyy siellä myös asua – jollei halua pitää sitä kiinni.

Mailandereilla on aikaisempaa kokemusta parin ravintolan pyörittämisestä, ja tietynlaisia saaristolaisiakin he ovat: toinen on kotoisin Kulosaaresta ja toinen Lauttasaaresta, pariskunta nauraa.

Vaihelan Kievarin monipuolinen, perinteikäs saaristolaispöytä ei siten ole jäänyt heiltäkään kesannolle, sillä Jarmo Mailander nostaa innokkaana kalamiehenä usein itse sen antimet merestä. Emännän käsissä syntyvät puolestaan sen mm. monet sen nokkos- ja juuresherkut. Keittiömestarina heillä on kesäisin oma poika Tom Mailander.

- Pyrimme tarjoamaan lähiruokaa. Sienet, marjat ja juurekset ovat tältä saarelta, ja jos kalaa ei saada itse, se ostetaan paikallisilta kalastajilta, selittää Kristiina Mailander. Seisovan pöydän lisäksi tarjolla on á la carte –annoksia. Varsin kuuluisa Vaihela on myös viinikellaristaan, jossa mm. Italian Friulin viinit säilyvät optimaalisissa olosuhteissa.

Vaihelan hotelliin mahtuu 26 yöpyjää ja kesällä se olikin lähes täynnä. – Viime juhannuksena kaikki halukkaat eivät mahtuneet hotelliin ja ravintolassakin oli tiukkaa. Kesä meni oikein hyvin, ja syksykin, mutta talvimyynti ei onnistunut, vaikka mitä teki, Kristiina Mailander harmittelee.

- Olen ollut 25 vuotta matkatoimistossa ja laivayhtiössä töissä, joten yritin käyttää kaikki mahdolliset kontaktini ja tein koko talven myyntikampanjoita eri kohderyhmille. Lokakuussa meillä oli viimeiset kalastusryhmät, mutta pikkujoulukausi epäonnistui täysin. Vaikka baarikin olisi ollut auki puoli kahteen, ei täällä ole sellaista yöelämää, jota pikkujoulujuhlijat kaipaavat, hän arvelee.

Aviomies puolestaan on yrittänyt hyödyntää valtakunnallisia suhteitaan eri kalastusjärjestöihin, mutta kuluneen talven poikkeukselliset sääolosuhteet tulivat sitten siinä vastaan. Aikomus on kehittää ja markkinoida uusiin sääolosuhteisiin sopivia uudentyyppisiä kalastusmatkoja.

Näistä jokapäiväisimmistä ongelmista johtuen Mailanderit eivät jaksa edes ajatella Vaihelan hotelliin liittyvää kaavoitussotkua, joka ei ole vieläkään selvä. – Meillä ei ole vaihtoehtoja, se pitää vaan pistää taka-alalle. Uskomme, että kunnanjohtaja pistää asiat kyllä kuntoon, he toteavat. Vappuna ravintolassa joka tapauksessa tarjotaan jo lounasta.


Mikäli viime kesän menestys toistuu, Mailanderit voivat luottaa siihen, että kesällä tämä pihapiiri on täynnä matkailijoita.



Kristiina Mailanderin ylpeys on oma viinikellari, jossa italialaiset La Tunellan viinitilan tuotteet säilyvät oikeaoppisesti.

Anneli Perkiö

Julkaistu 06/2008        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa