Kapteenin Kastikkeet syntyvät Loimaalla
Kesän kiiresesonki on jo elokuun puolivälissä lähes ohi, joten yrittäjä Kari Tabermanin päivä alkaa leppoisasti mökillä Pyhäjärven rannalla. – Asun itse asiassa tässä ihan tehtaan vieressä, mutta nyt olen käynyt töissä pari viikkoa mökiltä päin, Loimaan Hirvikoskella, entisen meijerin kiinteistössä työskentelevä Taberman kertoo.
Täällä tehdään Kapteenin Kastikkeita, joita myydään kuluttajille marketeissa ympäri maata. Lisäksi Veljekset Taberman Oy valmistaa marinadeja lihamestareille ja elintarviketeollisuuteen.
Aamukahvit Kari Taberman nauttii vasta töihin tullessaan. – Luen täällä myös lehdet, kun tähän aikaan vuodesta voi aloittaa vähän rauhallisemmin – ja kun tietää, että kaveri osaa hommat. Kuuntelen vain, että koneet käy, hän naurahtaa.
Tuotannossa työskentelee tänään enää vain yksi työntekijä, Toni Lehtonen, joka ammattikoulutuksen ja koko kesän kokemuksen turvin osaa jo työt. Konttorissa papereita – markkinointia ja myyntiä - pyörittää Veljekset Tabermanin toinen pääosakas, veljenpoika Mikko Taberman.
- Hän tuli sukupolvenvaihdoksen myötä osakkaaksi noin kaksi vuotta sitten, kun veljeni Teijo luopui osakkuudesta, Kari Taberman kertoo. - Toki Mikko on ollut kesätöissä ja toiminnassa mukana jo pikkupojasta asti.
Kastikkeiden valmistus sai alkunsa ravintola Ankkuripaikasta Loimaan keskustassa. Keittiömestarina ja hovimestarina eri puolilla Suomea ja mm. laivoilla työskennelleet veljekset päättivät perustaa kiertolaiselämänsä jälkeen ruokaravintolan kotikyläänsä. Asiakkaat tykästyivät ravintolan salaattikastikkeisiin ja tulivat pian omien pullojensa kanssa niitä ostamaan.
Pian he päättivät alkaa valmistaa kastikkeita myyntiin myös kauppoihin, aluksi ravintolan kellarissa. Hirvikoskelle meijerin tiloihin he muuttivat 90-luvun taitteessa. – Meijeri oli silloin vielä toiminnassa ja meillä oli käytössä vain 150 neliötä. Nyt meillä on toista tuhatta neliötä, mikä on ehkä vähän liikaakin, kun työntekijöitä on kesälläkin enimmillään kuusi.
- Täällä olisi kapasiteettia vaikka nelinkertaistaa liikevaihto, mutta tämä on kuitenkin niin sesonkiluonteista toimintaa. Tuotannosta tehdään kaksi kolmasosaa neljän kuukauden aikana. Kesäsesonki alkaa pääsiäisen tienoilla ja koulujen alkaessa se jo alkaa hiipua, Taberman harmittelee tarkastaessaan maustevarastoa, jonka hän tekee ensi töikseen joka aamu – puuttuvien tavaroiden tulemiseen kun menee aina muutama päivä tilaamisesta.
- Koko ajan tässä ajatellaan, miten sesonkia saisi pidennettyä – tai miten voisi kehittää uusia sesongista riippumattomia tuotteita. Joulusesonkikin esimerkiksi on niin lyhyt, että siihen on vaikea kehittää mitään uutta tuotetta. Ja uuden tuotteen markkinointihan vaatii aina hirveitä ponnistuksia.
Meijerin tilat sopivat sellaisenaan Tabermanien käyttöön, vaikka salaatinkastikkeiden valmistus ei olekaan niin herkkää puuhaa kuin tuoretuotteiden kanssa olisi. – Tietysti meilläkin on laatujärjestelmä ja omaa valvontaa yhdessä terveysviranomaisten kanssa. Esimerkiksi kaikki uudet tuotteet testataan elintarvikelaboratoriossa, Kari Taberman mainitsee.
Uusia tuotteita myyntiin hän kehittelee joka vuodelle pari-kolme. Esimerkiksi tämän vuoden uutuuksia vähittäiskaupan valikoimiin ovat Terva-, Turkinpippuri- ja Juhlamarinadit. Niiden lisäksi markettien lihamestarit pyytävät säännöllisin väliajoin Tabermania kehittämään uusia marinadeja omaan käyttöönsä.
- Heidän kanssaan teemme ihan yhteistyötä. Kun olen ensin täällä tehtaalla kehitellyt ja kotigrillillä testaillut uutta marinadia, valmistan koe-erän, jota sitten muutama luottoasiakas testaa. Tällä tavalla me saadaan palautetta nopeasti. Parhaillaan kehittelen läpinäkyvämpää marinadia naudanlihalle, Taberman paljastaa
Kastikkeen valmistus on alkanut tänään seitsemältä, joten puolelta päivin menossa on jo pullotus. Etikettikone takkuaa, joten Tabermanin on selviteltävä vikaa jonkin aikaa. Sen jälkeen hän työntää pari häkillistä valmiiksi pullotettua tavaraa varaston puolelle.
Tänään Kari Tabermanilla ei ole asiakastapaamisia. Hän pitää yhteyttä lähinnä teollisuusasiakkaisiin - varsinaisesti Kapteenin Kastikkeiden myynnin Lounais-Suomessa hoitaa oma tehokas myyntipäällikkö, Matti Porrasoja, joka on yrityksessä myös osakkaana.
– Hän on ollut tässä mukana 15 vuotta ja hän onkin varsinainen ideariihi, jonka lennokkaita ideoita joutuu välillä vähän toppuuttelemaankin, Taberman kehuu. Helsingin ja Tampereen seuduilla ja Keski-Suomessa Kapteenin Kastikkeilla on eri edustajat. Liikevaihto on tällä tilikaudella lähes miljoonan luokkaa ja viime vuodet ovat olleet tasaista kasvua.
Kahden maissa päivän tuote-erä on valmiina pullotettuna. Työt voidaan lopettaa kun paikat on siivottu. – Meillä on käytössä joustava työaika: kun on kiirettä, tehdään pitempää päivää.
Kari Taberman suuntaa jo iltapäivällä takaisin Pyhäjärven rannalle, jossa vaimo odottaa. Ilta kuluu tavallisissa mökkitouhuissa, sillä tänään heille ei tule ketään vieraitakaan. – Viikonloppuna testaan uusia kastikkeita: perhepiiristä ne koekaniinit yleensä löytyy. Ruoanlaitto kuuluu minun töihini 90-prosenttisesti.
Muita harrastuksia Tabermanilla on kalastus ja ravustus kotitarpeiksi sekä rullaluistelu, jossa hän onkin todellinen menijä. – Viime vuonna luistelin 2300 kilometriä, mutta tänä kesänä polvi ja olkapää ovat vaivanneet sen verran, että nyt olen luistellut vasta 500 kilometriä.
![]() |
Tämän vuoden uutuusmarinadi on suomalaisten makuun. |
![]() |
Kapteenin Kastikkeiden tuotanto on Kari Tabermanin vastuulla – ja mausteiden punnitus on luonnollisesti yksi tärkeimpiä työvaiheita. |
![]() |
Kastikeastia vetää kolmisen sataa litraa. |
![]() |
Etikettien kanssa on välillä ongelmia. |
![]() |
Aamupäivän valmis erä siirtyy rivakasti varastoon. |
![]() |
Pikapalaverissa kahvihuoneessa Toni Lehtosen ja Mikko Tabermanin kanssa. |
![]() |
Kari Taberman kehittelemässä uusia kastikereseptejä tehtaan koekeittiössä. |
![]() |
Jokaiselle erälle Kapteenin Kastikkeita tehdään omat säilyvyyskokeensa. |
Anneli Perkiö