Tarjolla opiskelijoita kehittämään liiketoimintaasi

Työ voi olla esimerkiksi markkinaselvitys, viestintästrategia tai mittaus

Gradun tai opinnäytetyön teettäminen on yritykselle yksi tapa hankkia uutta tietoa toiminnan, palveluiden tai tuotteiden kehittämiseen. Opiskelija puolestaan hyötyy aidosta kontaktista elinkeinoelämään. Tällä hetkellä pk-sektorin ja korkeakoulujen yhteistyö on haparoivaa.

Korkeakoulut seutukunnissa -hanketta koordinoi Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus ja yhteistyöverkostossa ovat mukana kaikki Turun 7 korkeakoulua ja Varsinais-Suomen 5 seutukuntaa.

- Tavoitteena on tehdä tunnetuksi erilaiset yrityspalvelut, joita turkulaiset korkeakoulut tuottavat, jotta entistä useampi yrittäjä osaisi korkeakoulujen asiantuntemusta hyödyntää, suunnittelija Ari Koski Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksesta selvittää.

Aiheessa oltava haastetta

Turun kauppakorkeakoulussa kansainvälistä liiketoimintaa opiskelleen Jussi Nummelinin gradun teko virisi omasta harrastuksesta. Innokas partiolainen oli tuttu Partiovarusteessa. Yrityksellä oli selkeä aihe johon haettiin ratkaisumallia. Nummelin lähti tutkimaan pienen erikoiskaupan kansainvälistymistä verkkokaupan avulla.

- Aiheeksi ei käy mikä vain, Koski muistuttaa. Siinä on oltava haastetta akateemiseksi tutkimukseksi. Gradut ovat aina julkisia, mikä voi rajoittaa yritysten aihepiiriä. Selkeintä on ottaa yhteyttä Turun akateemisiin rekrytointipalveluihin idean jalostamiseksi ja oikean tiedekunnan tai laitoksen ja sitä myöten tekijän löytymiseksi.

Akuutteja ongelmia tämä malli ei ratkaise. Yrittäjän on pohdittava aikataulua, onko valmis näkemään itsekin vaivaa opiskelijan ohjaamisessa, ja onko valmis maksamaan jonkinlaisen korvauksen työstä. Siihen vaihtoehtoja ovat apuraha, työsuhde, verollinen palkkio tai kulukorvaukset.

Molemmat hyötyvät

Nummelin aloitti gradun työstämisen helmikuussa 2006, ja työ valmistui syyskuussa 2007. – Analysoin yritystä ja haastattelin tavarantoimittajia ja toimitusjohtajaa. Tietyssä mielessä opiskelija tekee kahta työtä rinnakkain: yritykselle ja koululle. Opiskelijaa kiinnostavat molemmat, Nummelin kertoo.

Kansainvälistyminen odottaa vielä läpimurtoa, mutta Euroopan myynti aukeaa hiljalleen. Verkkokaupan myynti kokonaisuudessaan on kasvanut. Nummelin sai elävään elämään sijoittuvan gradun valmiiksi hyvässä ajassa, ja työllistyi itse Partiovarusteeseen. Työ verkkokaupan kehittämiseksi jatkuu.

- Yrityksille tai kunnille tehdyt tilaustyöt ovat opiskelijalle hyvä linkki työelämään. Ne toimivat yritykselle keinona rekrytoida työvoimaa, Koski muistuttaa.

Nummelin kertoo oppineensa paitsi tieteellisen tutkimuksen prosessin, myös arvokasta tietoa alasta. Yrittäjät hän näkee ihmisinä, jotka sietävät epävarmuutta ja ovat samalla valmiita panemaan paljon peliin. Prosessi sai pohtimaan omia mahdollisuuksia yrittäjänä.

Turun ammattikorkeakoulussa tehtiin viime vuonna 838 opinnäytetyötä yrityksille tai yhteisöille. Yliopiston puolelta graduja tehdään muutamia kymmeniä vuosittain.


Jussi Nummelin ( vas.) teki gradun Partiovarusteen kansainvälistymisestä verkkokaupan avulla. Suunnittelija Ari Koski rohkaisee yrittäjiä ottamaan yhteyttä, jos yrityksen haasteita ollaan valmiita ratkomaan opiskelijatyön avulla.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa