Ajasta poimitaan signaalit
Mir-Sähkö Marttilassa ei nimestä huolimatta muistuta venäläistä avaruusasemaa. Turun talousalueella vuodesta 1995 palvellut yritys työllistää 23 henkilöä. Sähkösuunnitelmia ja –asennuksia yksityisille ja yrityksille tekevä firma palvelee muun muassa VR:tä.
Lasse ja Sirpa Pöllänen ovat käyneet kovimman yrittäjäkoulun. Lamavuosien konkurssin opit olivat kirvelevät, mutta kokemaansa pari ei antaisi pois. – Se koetteli kaikkia, työntekijöitä ja meitä ja meidän perheitä, Lasse kertoo.
Uuteen alkuun lähdettiin kahdella asentajalla. Vähitellen osa vanhoista työntekijöistä siirtyi uuteen yritykseen. – Asiakkaat eivät kadonneet mihinkään, Sirpa huomauttaa.
Työt jakautuvat tasaisesti koko vuodelle. Oman kodin rakentajat työllistävät, ja Lasse mainitsee tilauskannan olevan hyvä ensi vuoden heinäkuulle saakka.
Mutta yrittäjä näkee rakentamisen hiljenevän. – Turun suuret kohteet valmistuvat, asuntokauppa osoittaa laantumisen merkkejä, ja rakennuslupien määrät ovat laskeneet.
Hyvät liikesuhteet ja oma liiketoimintastrategia ovat tuottaneet tulosta. – Yritys on velaton, luottoluokitus on hyvä, ja 13 vuoden aikana emme ole tehneet ainoatakaan tappiollista vuotta, Lasse selvittää.
Hyvä asentaja on mainos
Oman strategian ehkä erikoinen piirre on, ettei budjettia tehdä. Sen sijaan kuulostellaan signaaleja, ja reagoidaan niihin nopeasti. Mir-Sähkö ei mainosta lainkaan. Usein sähkösuunnitelman teko poikii asennustöitä. Omakotitalosähköistyksiä tehdään vuodessa useampi kymmenen.
Nykyään yhä harvempi asiakas osallistuu itse rakentamiseen. Moni päätyy talopakettiin, ja kustannusarvioita tehdessä on helppo huijata itseä liioittelemalla oman työn osuutta.
- Hyvä asiakas on realisti, jolla ei ole turhan optimistisia tai yltiöpäisiä haaveita, ja hän osaa ennakoida asumiskustannukset.
Yrityksen valteiksi Pölläset katsovat hyvä asentajat. Heistä kannattaa pitää huolta. Asentaja palkataan aina vakituiseen työsuhteeseen. – He ovat meidän parhaita mainoksia.
Kevyt kustannusrakenne, jossa kiinteiden kulujen osuus on minimaalinen, lisää kilpailukykyä. Lasse toteaa ansaitsevansa oman palkkansa tekemällä mahdollisimman viisaita ostoja ja hankintoja: - Isoissa massoissa jo prosentilla on väliä.
Sirpa tekee yrityksen paperityöt, ja Lasse on sanojensa mukaan joka paikan höylä. Toimisto on kotona. Miten työn ja vapaa-ajan osaa erottaa?
- Töitä teemme ainakin 40 tuntia viikossa, ja puhelin soi usein iltaisinkin. Kyllä me neljän tienoilla osataan siirtyä pihalle tai nojatuoliin, pari pohtii.
Jos itse ei sitä hoksaa, Jesse auttaa varmasti. Koira ilmoittaa, milloin on yhteistä taukoa vailla. Sirpa tykkää kuopsutella pihassa, ja lastenlapset ovat isovanhempien ilo.
Mir-Sähkö sai kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon viime vuonna. – Työtä tehdään nöyränä, ja asiakkaista pidetään huolta, Lasse painottaa. Mies on myös Marttilan Yrittäjien perustajajäseniä.
![]() |
Sirpa ja Lasse Pöllänen istahtavat kotitoimistoon usein yhtäaikaa. |
Anna-Silja Suutarinen