Proteesi tehdään kaikille amputoiduille, jos siitä katsotaan jotain hyötyä olevan

Nykyajan proteeseissa on valinnanvaraa

Ei tiennyt Timo Lehtinen, mihin oli menossa, kun hän 39 vuotta sitten hakeutui suoraan koulunpenkiltä töihin Punaisen Ristin proteesipajalle Turkuun. – Olin vain nähnyt parin rivin ilmoituksen lehdessä ja luulin, että siellä tehtäisiin jotain hammasproteeseja, hän naureskelee nyt.

Lehtinen on ollut alalla siitä lähtien – toki kouluttautuen työn ohessa. Viimeiset vuodet Punaisella Ristillä hän oli esimiehenä.

Kun alan kaksi suurinta toimijaa vuonna 2000 fuusioituivat Respecta Oy:ksi, Lehtinen päätti hypätä kyydistä ja perustaa oman firman, Proteesipalvelu Lehtinen Oy:n. – Se oli ollut pitkään mielessä ja päätin silloin, että nyt tai ei koskaan. Tässä on ihan oma vapaus: voin ottaa asiakkaat paremmin huomioon ja viedä palveluja perille asti.

Alan käytännöt vain ovat muuttuneet viime aikoina tosi paljon julkisten palvelujen kilpailuttamisen myötä. Pienellä yrityksellä on usein vaikeampaa pärjätä tarjouskilpailuissa pikkutarkoista muotoseikoista ja ehdoista johtuen.

– Minä olen tehnyt proteesit Satakunnan sairaanhoitopiiriin nyt viisi vuotta ja kyllä siinä yksi mies saa painaa tosissaan, Timo Lehtinen vakuuttaa. Muita asiakkaita tällä hetkellä hänellä ovat vakuutusyhtiöt.

Timo Lehtinen on erikoistunut yksilölliseen ortopediaan. Alaraajaproteesit työllistävät häntä eniten, ortoosit, ortopediset erikoisjalkineet ja tukipohjalliset tulevat seuraavaksi. – Oikeastaan teen kaikkea, mitä vaan kukaan keksii kysyä.

Proteesin tekemisessä on useita vaiheita. Esimerkiksi sääriproteesin ensi vaihe tehdään potilaalle sairaalassa. Myöhemmin, yhdessä hoitavan lääkärin kanssa päätetään, millainen lopullinen proteesi tulee olemaan.

Timo Lehtinen tilaa tarvittavat komponentit ja rakentaa proteesin pajallaan. Sitä sitten sovitetaan muutamaan kertaan. – Amputoidun raajan tyngässähän tapahtuu muutoksia aluksi paljonkin, Lehtinen selittää.

Proteeseja tai sen osia myös uusitaan tarpeen mukaan, yleensä muutaman vuoden välein. Jos asiakas on nuori ja toimintakykyinen, proteeseissa voi olla todella kallistakin hydrauliikkaa tai elektroniikkaa, mutta yleensä alaraajaproteesin hinta on parista tuhannesta 6000 euroon.

- Proteesi tehdään kaikille amputoiduille, jos siitä katsotaan jotain hyötyä olevan. Tavoitetaso vain täytyy asettaa oikeaksi ja elinolosuhteet ottaa huomioon.


Timo Lehtisen proteesipaja löytyy kotitalon kellarikerroksesta. Kipsin kanssa touhuaminen voi olla vähän sotkuistakin puuhaa.

Anneli Perkiö

Julkaistu 09/2008        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa