Sukupolvenvaihdokseen on varattava aikaa
Turkulaisessa Metsämäen Rakennus Oy:ssä ollaan sukupolvenvaihdoksen loppusuoralla. Mutkikkaaksi koettu prosessi on sujunut hyvin, mutta luopuja ja jatkaja, Matti Mäki ja Ville Mäki muistuttavat sen ottavan useamman vuoden aikaa.
Toimitusjohtajana elokuun alussa aloittanut Ville perehtyi aiheeseen perin pohjin. Pari vuotta sitten diplomi-insinööriksi valmistunut Ville teki siitä lopputyönsä. Teini-ikäisestä alkaen yrityksen töissä mukana pyörinyt nuori mies toteaa, ettei jatkaminen ollut itsestään selvyys, mutta oli aina kuplinut vaihtoehtona mielessä.
Valmistumisen häämöttäessä oli aika tehdä ratkaisu. Isä Matti halusi iän karttuessa takavasemmalle. – Halusin Villen tekevän oman päätöksensä itse, Matti korostaa.
Prosessin aloittamiseen tarvitaan sekä luopujan että jatkajan vahva päätös, muuten ei päästä liikkeelle. Alusta asti mukana toimi tiiviisti oma tilitoimisto. – Sieltä on löytynyt ajantasaista asiantuntemusta, jota tarvitaan varsinkin verotuksen ja juridiikan suhteen, molemmat toteavat.
Kun päätös sukupolvenvaihdoksesta on tehty, on mietittävä toteuttamistapaa. Niitä on useita tapauskohtaisesti. Nyt erityishuomiota vaati sukulaisuus, kun yritys siirtyy isältä pojalle.
Yhteistyötä verottajan kanssa
- Perhesuhteitten vaalimiseksi kannattaa avoimesti kertoa suunnitelmista, kolmesta lapsesta nuorin Ville painottaa. Asiat on sovittava myös paperilla, eli tehtävä juridisesti pitävät sopimukset.
Nyt vuonna 1994 aloittanut Metsämäen Rakennus on yritysjärjestelyn kautta jaettu kahdeksi yritykseksi, joista toinen jatkaa rakennustoimintaa. Tämä tapa keventää pääomamassaa verotuksen helpottamiseksi. Verottajalta on haettu ennakkopäätös. Sukulaisuus antaa mahdollisuuden huojennusten käyttämiseen.
Perintö- ja lahjaverolain uudistusesityksen mukaan laki tulee takautuvasti voimaan 16. toukokuuta. Ellei esitys muutu lausuntokierroksella, peritty tai lahjoitettu yritysvarallisuus arvostetaan 20 prosenttiin nykyisen 40 sijaan.
Joku on voinut hämmästellä 26-vuotiasta toimitusjohtajaa, mutta kynnykseksi asia ei ole koskaan muodostunut. Hallituksen puheenjohtajaksi siirtynyt Matti Mäki kertoo yritystoiminnan jatkuvan entiseen malliin.
– Minun tehtäväni on nyt tutustuttaa Ville yhteistyökumppaneihin ja sidosryhmiin. Se tapahtuu luontevasti työn kautta. Minä jatkan vähemmistöosakkaana. Työnjakoa muutetaan askel kerrallaan.
Uusi Metsämäen Rakennus kantaa vastuut elokuun alusta alkaen. Takuuajan vakuuksia on luonnollisesti vielä vanhan nimissä. Esimerkiksi takuukorjaukset jaetaan uuden yrityksen kanssa.
Hansakorttelin työmaalla käyskentelee kaksi rentoa ja rauhallista miestä. Hyvät pohjatyöt niin rakennuksilla kuin sukupolvenvaihdoksessakin takaavat hyvät yöunet. – Hyvin valmistelemalla tulee vähemmän yllätyksiä, Ville kiteyttää.
Matti korostaa paitsi tilitoimiston aktiivisuutta, myös sitä, että luopuja oppii kunnioittamaan jatkajan mielipiteitä. Konkari evästää jatkajaa jakamalla sitä tietoa, mitä oppikirjoista ei löydy. Oman uran tärkein oppi on, että laadusta ei tingitä.
- Se on parasta asiakkuuksien hoitoa.
![]() |
Ville Mäki jatkaa isänsä Matti Mäen aloittamaa Metsämäen Rakennusta. Yritys työllistää vakituisesti 35 työntekijää, kesäsesonkina enemmän. |
Anna-Silja Suutarinen