Yrittäjäehdokkaiden suhteellinen osuus kasvoi
4777 yrittäjää pyrkii valtuustoihin syksyn kunnallisvaaleissa. Heistä 2250 kuuluu Suomen Yrittäjiin.
– Yrittäjien suhteellinen osuus on suurempi kuin viime vaaleissa, sillä kuntaliitokset ovat vähentäneet valtuustopaikkoja ja ehdokasmääriä. Voimmekin olla tyytyväisiä ehdokasasetteluun, johtaja Kari Hiltunen SY:stä sanoo.
Kansallinen Kokoomus ja Suomen Keskusta ovat edelleen yrittäjien pääpuolueita. Näiden kahden yhteenlaskettu yrittäjäehdokkaiden määrä on 76 % kaikista yrittäjäehdokkaista. Kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, RKP ja vihreät ovat lisänneet hieman osuuksiaan. Vasemmistolaisia yrittäjäehdokkaita on 10 %, suhteellisesti saman verran kuin viime vaaleissa.
Alueellisesti jäsenyrittäjäehdokkaiden määrä edellisiin vaaleihin verrattuna on kasvanut selkeästi Etelä-Savossa (104), Helsingissä (32), Keski-Suomessa (130), Pohjois-Karjalassa (91), Satakunnassa (169), Pohjois-Savossa (143) ja Uudellamaalla (162). Varsinais-Suomessa on ehdolla kaikkiaan 477 yrittäjää, joista SY:n jäseniä on 226.
Yrittäjien tavoitteet ovat hyvin esillä puolueiden kuntaohjelmissa. Ohjelmien pääpaino on odotetusti kuntapalveluissa, mutta niistä löytyy myös laaja-alaisempaa pohdintaa kuntien elinvoimaisuuden kehittämiseksi.
– Puolueiden kuntavaaliohjelmia voi luonnehtia eräällä tavoin myös yrittäjälähtöisiksi Vasemmistoliiton ohjelmaa lukuun ottamatta. Erityisesti palvelurakenneuudistukseen ja yksityisten palveluntuottajien nykyistä parempaan hyödyntämiseen liittyvät näkemykset ovat oivallisia. Kristillisdemokraateilla on jopa oma, kuntavaaleihin liittyvä yrittäjyysohjelma, SY:n kehittämispäällikkö Janne Pesonen kiittelee.
Kuntavaaliohjelmien pahimpana epäkohtana Pesonen pitää sitä, että päätösten yritysvaikutusten arviointia ei ole mainittu.
Pirkko Varjo