Uusi työturvallisuuslaki voimaan vuodenvaihteessa
Uusi työturvallisuuslaki astuu voimaan 1.1.2003. Laki korvaa 1959 voimaan tulleen ja useaan kertaan korjaillun vanhan työturvallisuuslain.
- Laki poikkeaa vanhasta oleellisesti. Erot näkyvät paitsi lain jäsentelyssä ja selkeämmässä kirjoitustavassa, myös uusia työsuojeluongelmia koskevissa säännöksissä. Esimerkiksi väkivallan uhka ja häirintä ovat nyt mukana laissa, Turun ja Porin työsuojelupiirin lakimies Vesa Ullakonoja kertoo.
Neljäkymmentä vuotta sitten laadittu työturvallisuuslaki tehtiin lähinnä isoja teollisuusyrityksiä ajatellen. Uudessa laissa lähtökohtana on työnantajan kaikinpuolinen velvollisuus huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta, sekä fyysisestä että henkisestä.
Uusi työsuojelulaki koskee pääosin myös kodeissa tehtävää työtä. Kaikkia työnantajan velvoitteita ei kuitenkaan vaadita täysimääräisesti noudatettaviksi työntekijän kotona tai kolmannen henkilön kodissa tehtävässä työssä. Voimassa oleva lähisukulaisten työtä koskeva poikkeus on poistettu. Tavanomainen harrastustoiminta ja ammattiurheilu jäävät lain ulkopuolelle.
Itsenäisen työnsuorittajan, esimerkiksi yksinyrittäjän, työ on pääsääntöisesti lain ulkopuolella. Silloin, kun itsenäinen työnsuorittaja tekee työtä yhteisellä työpaikalla, hän kuuluu lain piiriin.
Työntekijän voitava ymmärtää ohjeet
Työnantajan yleisenä velvoitteena on työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä huolehtiminen.
- Tämä on tehtävä siten, että olosuhteet ja työntekijän edellytykset tulevat huomioon otetuiksi. Ei siis riitä, että työntekijä esimerkiksi perehdytetään uuden laitteen käyttöön, ellei samalla varmistuta, että hän todella ymmärtää, mistä puhutaan, työsuojelupiirin päällikkö Seppo Pekkala muistuttaa.
Työnantajaa ei varsinaisesti velvoiteta kirjaamaan työsuojeluasioita, mutta hänen on oltava tietoinen mahdollisista vaaratekijöistä.
- Laissa ei ole haluttu velvoittaa kirjallisten dokumenttien tekemiseen, mutta kieltämättä lainkohta on hieman tulkinnanvarainen. On hyvä, jos työpaikalla on kirjattu työn mahdolliset vaarat ja muut haittatekijät ylös. Tämä tulee usein tehdyksi esimerkiksi työterveyshuollon työpaikkaselvityksen yhteydessä. Jokaisessa yhdenkin työntekijän yrityksessä tulee olla järjestetty työterveyshuolto, Vesa Ullakonoja sanoo.
Yhteisen työpaikan säännökset kaikille aloille
Työntekijöiden on noudatettava työpaikan työturvallisuusohjeita. Työntekijöiden on myös käyttäydyttävä asiallisesti työtovereitaan kohtaan. Uusi työturvallisuuslaki kiinnittää huomiota väkivallan uhkaan sekä yksintyöskentelyn vaaroihin. Työnantaja on velvollinen puuttumaan kaikkiin fyysisiin ja psyykkisiin vaaratekijöihin, sikäli kuin se on mahdollista.
Yhteisellä työpaikalla toimijoiden velvoitteita on täsmennetty ja selkiytetty. Yhteisen työpaikan säännökset tulevat sovellettaviksi toimialasta riippumatta kaikilla yhteisillä työpaikoilla.
Laki sisältää säännökset myös muiden työn turvallisuuteen vaikuttavien ihmisten velvoitteista, esimerkkeinä koneiden ja laitteiden valmistajat, maahantuojat ja asentajat.
Apua ja neuvoja työsuojelupiiristä
- Vuodenvaihteessa kaikilla työpaikoilla on hyvä kerrata työsuojeluasioita. Sinänsä en näe, että uusi laki lisää työnantajavelvoitteita, Vesa Ullakonoja toteaa.
Jos työnantaja on epävarma oman yrityksensä työsuojeluasioiden tilasta, hän voi pyytää apua työsuojelupiiristä. Piirin tarkastaja tulee tarkastamaan työpaikan ja tekee ehdotukset mahdollisista muutoksista.
- Ei kannata pelätä tarkastajaa, vaikka asiat olisivat vähän huonomminkin. Työsuojelupiiri antaa kohtuullisesti aikaa asioiden saattamiseksi kuntoon, Seppo Pekkala vakuuttaa.
Työsuojelupiiri järjestää ensi keväänä koulutustilaisuuksia uudesta työsuojelulaista eri puolilla Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Tilaisuuksien tarkempi aikataulu on nähtävillä Turun ja Porin työsuojelupiirin sivuilla tammikuussa osoitteessa www.tyosuojelu.fi/tutsp.