Prykmestari asettui Uuteenkaupunkiin
Mikä sopisikaan pikkukaupunkiin paremmin kuin oma pieni olutpanimo? Tästä asiasta oltiin Uudessakaupungissa täysin yksimielisiä, kun Heidi Jaakkola ja Jani Vilpas reilu vuosi sitten ilmaisivat halunsa panimon perustamiselle. Kun vielä itse tuote, kotimaisesta viljasta pantu olut, lähes vietiin käsistä, tuoreet yrittäjät voivat olla tyytyväisiä.
Vakka-Suomen Panimo Oy toimii entisestä kaukopuhelukeskuksesta remontoiduissa 600 neliön tiloissa keskellä kaupunkia. Oluen valmistuksessa tarvittavat laitteet hankittiin vähän käytettyinä Saksasta. Muun muassa komeat kuparipannut ovat palvelleet viimeksi saksalaisessa panimoravintolassa.
Jaakkolan ja Vilppaan lisäksi panimon omistajana on pienellä osuudella paikallinen Kalaset – yritys. Sieltä saadaan myös lisätyövoimaa pullotuspäivinä. Viikossa valmistuu 4000–6000 litraa olutta, jota valmistetaan kolmea lajia, kahta vaaleaa ja yhtä tummaa. Näinä päivinä markkinoille on tullut vielä neljäskin, savuolut, joka alkoholipitoisuudeltaan on hieman vahvempaa, 5,5 %, joten sen myynti tapahtuu ravintoloiden kautta.
– Olut myydään pääasiassa Uuteenkaupunkiin, mutta myös Turkuun, Raumalle, Espooseen ja Helsinkiin.
Sekä Heidillä että Janilla on usean vuoden kokemus panimoalalta. Jani on lisäksi kouluttautunut panimomestariksi Berliinissä.
Yrittäjäyhdistykseen liittyminen oli luontevaa, sillä kontaktit muihin yrittäjiin ovat tärkeitä.
– Teemme myös yrityksille oluita niiden omilla etiketeillä, neljän pullon lahjapakkaukseen pakatut olutpullot ovat näyttävä ja erilainen liikelahja, yrittäjät vihjaavat. Ja vierailullekin pääsee, jo nyt pienpanimosta on tullut suosittu retkikohde.
![]() |
Heidi Jaakkola ja Jani Vilpas hoitavat olutpanimoa pääasiassa kahdestaan. Vain pullotuspäivinä tarvitaan vähän lisätyövoimaa. |
Pirkko Varjo