Professori kutsuu yrittäjät säteen äärelle

Tavoitteena parantaa yritysten kilpailukykyä tuotteita ja tuotantoa kehittämällä

Tohtoriksi laserhitsauksesta väitellyt lappeenrantalainen Antti Salminen on Turun Koneteknologiakeskuksen tuore valmistustekniikan professori. Pesti käynnistyi kesäkuun alussa.

- Uusi haaste ja ympäristö sekä uusien keinojen etsiminen saivat hyväksymään kutsun. Alueen yritykset ovat myös osin ennestään tuttuja, Salminen kertoo.

Miten mahtavat koneet pysyä proffalla lapasessa. Eivätkö professorit ole uppoutuneita tiedon knoppeihin vailla kunnon käsitystä konkreettisesta työskentelystä rautakourien kanssa.

Salmisessa kohtaavat teoria ja käytäntö. Alkuun kerrottu pikku hitsailu laserilla paljastuu myöhemmin muun muassa tutkimustyön ohella tehdyksi kolmen vuoden alihankintahitsaukseksi. Salmisella on kirkasta lasertyöstöosaamista. Se tarkoittaa materiaalin leikkaamista, hitsaamista, pintakäsittelyä, merkkausta, poraamista ja kaivertamista lasersäteellä.

Tavoitteena on käynnistää projekteja, joissa selvitetään menetelmän soveltuvuutta paikallisille yrityksille. Testausta voidaan tehdä koneteknologiakeskuksessa, jonne laitteistoa ollaan hankkimassa sekä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Uutta koulutusta

- Syksyn aikana on tarkoitus kartoittaa potentiaalisia yrityksiä. Sitten rakennetaan hanke, yritys- tai yliopistolähtöinen tapauksesta ja rahoituksesta riippuen, Salminen tarkentaa.

Aluksi toimitaan meriteollisuuteen kohdistuvan hankkeen puitteissa soveltuvin osin. Kaiken kaikkiaan tavoite on parantaa yritysten kilpailukykyä tuotteita ja tuotantoa kehittämällä.

Salminen mainitsee haasteiksi kaksi laserin soveltamiseen liittyvää ongelmaa. Ihmiset ovat kangistuneita urautuneeseen ajatteluun, ja laiteinvestointeihin saa varata euron poikineen.

- On pyrittävä osoittamaan menetelmän edut käytännössä. Joskus suomalainen uskoo jo kun näkee, Salminen lohkaisee.

Eli yrittäjät on vietävä säteen äärelle. Siinä kohti professori uskoo uusien innovaatioiden syntyvän. Vaikka investoinnit ovat kymmeniä ja satoja tuhansia euroja, hinnat ovat tulossa alaspäin.

Laserin suurin hyödyntäjä on tällä hetkellä autoteollisuus. Sovelluksia on löydettävissä myös hienomekaniikkaan, prosessiputken valmistukseen, teräs- ja telakkateollisuuteen sekä konepajateollisuuteen.

Ensimmäinen tavoite on tutkimus ja kilpailukyvyn parantaminen. – Toinen tavoite on käynnistää konetekniikan diplomi-insinöörien koulutus sekä jatkokoulutus. Tätä suunnitellaan paikallisten oppilaitosten kanssa yhteistyössä.

Antti Salminen uskoo, että toiminta vakiintuu. – Muutamassa vuodessa näkisin insinöörikoulutuksen käynnistyneen, neljästä kuuteen tutkijaa töissä, ja että mentäisiin uuden rahoitusmallin kanssa eteenpäin.

Rahoituskanta on nyt noin 200 000 euroa vuodessa. Turun kaupunki lahjoittaa osan tutkimusprojekteista.


Kuka muistaa puiset karttakepit? Nykyisissä on lasersäde. Professori Antti Salmisen työhuoneesta Koneteknologiakeskuksesta ei vielä muuta laseria löydy.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 10/2008        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa