Uusi laki tiukentaa työntekijän yksityisyyden suojaa

Lokakuun alussa tuli voimaan uusi laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Euroopan pisimmälle menevään lakiin lisättiin säännökset työntekijän sähköpostin suojasta, kameravalvonnasta sekä huumeiden käyttöä koskevien tietojen käsittelystä.



Työnhakuvaiheessa hakijalta saa kysyä vain työhön oleellisesti liittyvistä asioista (ns. henkilötietojen tarpeellisuusvaatimus). Täsmällisiä ohjeita tässä suhteessa on mahdoton antaa, sillä tapaukset vaihtelevat riippuen mm. työn luonteesta ja työalasta, varatuomari Antero Laurila sanoo. Lähtökohtana on perustuslain jokaiselle kansalaiselle suoma yksityisyyden oikeus. Yksityiselämään liittyviin kysymyksiin ei tarvitse vastata - eikä niitä pidä esittää - ellei vastauksella ole merkitystä työtehtävien kannalta. Esimerkiksi parisuhteen laatu tai uskonnollinen vakaumus ei kuulu työnantajalle.



Huumetestiä koskeva todistus voidaan pyytää vain valituksi tulleelta siinä tapauksessa, että hänet aiotaan palkata ja laissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Testistä voi kieltäytyä. Jo työssä oleva työntekijä on velvollinen esittämään todistuksen huumetestistä, jos on perusteltua syytä epäillä huumeiden käyttöä.



[171_2003_0220Image0013.JPG]



Kirjesalaisuus pätee myös sähköpostiin



Työntekijän sähköpostia voi verrata tavalliseen kirjepostiin, sähköpostin lukeminen ilman työntekijän lupaa on lähtökohtaisesti kielletty. Työnantaja voi lukea työntekijälle osoitettua sähköpostia laissa tarkemmin määritellyin edellytyksin vain silloin, kun se kuuluu selvästi työnantajalle ja postin lukeminen on välttämätöntä töiden jatkumiselle. Lisäksi on mm. ensin yritettävä tavoittaa postilaatikon haltija tai postin lähettäjä viestin sisällön selvittämiseksi, vasta sitten työnantaja voi itse avata postin. Jos työnantaja käy työntekijän postilaatikolla, toimesta on aina tehtävä kirjallinen selvitys joka annetaan työntekijälle kun hän palaa työpaikalleen.



Turvallisuuden, omaisuuden tai tuotantoprosessien valvontaan saa käyttää kameroita. Kameravalvonnasta on kuitenkin ilmoitettava, salakuvaaminen on kielletty. Työntekijöiden wc- tai pukeutumistiloihin tai muihin henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuihin tiloihin kameroita ei saa asentaa. Kameravalvonnan tarkoituksena ei myöskään saa olla yksittäisen työntekijän valvominen.



Työntekijän yksityisyyden piiriin kuuluvat myös puhelut työpaikalla.

- Työnantaja voi kuitenkin seurata puhelinliikennettään pyytämällä eritellyn puhelinlaskun, jossa kolme viimeistä numeroa jätetään näyttämättä, Laurila sanoo. Joissakin tapauksissa työntekijän liiallisista yksityispuheluista on syntynyt jopa irtisanomisperuste.



Kiistat yksityisyyden suojasta ty?paikoilla p??tyv?t vain harvoin tuomioistuimiin, varatuomari Antero Laurila arvioi. Uusi laki antaa ohjeita muun muassa kameravalvonnasta ja huumetesteist?.


Julkaistu 10/2004        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa