Nuori yrittäjä valmistaa lihatuotteita moneen makuun
Jaakko Manni on kolmekymppinen yksinyrittäjä, joka on kolmatta vuotta vastannut Koskella sijaitsevan Mannin Pihvilihan toiminnasta. Yrityksen perustivat yksitoista vuotta sitten Jaakon vanhemmat, jotka kiireisinä sesonkiaikoina ovat vieläkin mukana ruuhkaa purkamassa. Erilaisia lihatuotteita valmistavan yrityksen asiakkaina ovat Varsinais-Suomen alueella toimivat suurkeittiöt, vähittäiskaupat ja ravintolat. Yrityksen pienestä koosta huolimatta tuotevalikoima on monipuolinen, tuotteita löytyy moneen makuun.
- Kaikki tuotteet ovat itse valmistettuja. En kilpaile alan suurten yritysten kanssa määrässä vaan laadussa. Vähittäiskaupoissa asioivat ihmiset hakevat mielellään perinteisten tarjonnan ohella esimerkiksi yksilöllisemmän makuisia makkaroita tai nakkeja, Jaakko Manni toteaa.
Jaakko oli yrityksen toiminnassa mukana heti ensi metreiltä. Hän on kouluttautunut käymällä lihanleikkuun ja makkaranteon kursseja, ja meneillään on tälläkin hetkellä opintoja, jotka tähtäävät bio- ja elintarvikeinsinöörin tutkintoon. Yrittäjyyden ja yrityksen toimintaan liittyvät perusasiat Jaakko on perinyt vanhemmiltaan.
- Yrittäjyys sopii minulle. On vapaus järjestää omat asiat haluamallaan tavalla. Pitkiä lomia en ole pitänyt, mutta mieluummin haenkin vapaata aikaa pidentämällä viikonloppuvapaita. Useimmiten suuntaan silloin Nauvoon mökille ja vietän aikaani vesillä liikkuen ja kalastellen. Vastapainoa päivittäistyölle saan myös lentopalloa pelaamalla. Hyvässä porukassa on kiva pelata, ja yrittäjälle tärkeä kuntokin kohenee, Jaakko toteaa
Yrityksen koko on Jaakon mukaan tällä hetkellä varsin sopiva. Pientä hillittyä kasvua on koko ajan, mutta mitään suuria investointeja tai toiminnan laajentamista ei ole tarkoitus tehdä. Jaakko on myös tyytyväinen yrityksen logistiseen sijaintiin.
- Koskelta on toimivat liikenneyhteydet Turkuun, Saloon, Loimaalle, ja Somerolle eikä Helsingin matkaankaan kulu kuin reilu tunti. Kaikki on siis yrittämisen kannalta varsin hyvin. Jos jotain arvosteltavaa miettii, niin maamme hygienialainsäädäntö on mielestäni paikoin kohtuuttomankin tiukka. Kyllä sitä voisi osin keventää tuotteen laadun siitä kärsimättä, Jaakko Manni painottaa.
![]() |
Jaakko Manni toteaa herkullisten bratwurst-makkaroiden olevan valmiita |