Suomen Yrittäjien vaalitavoite täyttyi
Suomen Yrittäjien tavoitteet täyttyivät kunnallisvaaleissa. Yrittäjien edustus valtuustoissa on nyt suhteellisesti jopa suurempi kuin neljä vuotta sitten. Kaikkiaan valtuutettuina ensi vuoden alusta istuu noin 2000 yrittäjää, joista SY:n kuuluu 992.
Lähes puolet valituiksi tulleista yrittäjistä edustaa Kokoomusta. Seuraavaksi suurin ”yrittäjäpuolue” on Keskusta, kolmantena tulee SDP. Eniten yrittäjävaltuutettuja on Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.
– Nyt, kun tavoite saavutettiin, sopii toivoa, että yrittäjien ääni kuuluisi entistä paremmin. On erittäin tärkeää, että yrittäjiä valitaan myös kunnanhallituksiin ja erilaisiin lautakuntiin. Jää nähtäväksi, miten yrittäjien asema esimerkiksi kuntien palvelurakenneuudistuksessa turvataan, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom sanoo. Wibomin mukaan järjestö tulee pitämään yhteyttä yrittäjävaltuutettuihin ja järjestämään heille myös yhteisiä tilaisuuksia.
Kokenut valtuutettu kaipaa avoimuutta
Kaune Oy:n toimitusjohtaja Anita Saksi on istunut Naantalin valtuustossa 12 vuotta, viimeiset neljä vuotta kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja koko ajan hallituksen jäsenenä. Kokoomusta edustava Saksi tuli valituksi myös uudelle valtuustokaudelle. Naantalilaisen yrittäjyyden kannalta hän näkee suurimpina haasteina avoimuuden ja tasapuolisuuden kehittämisen.
– Naantalissa avoimuuden ja yhteydenpidon suhteen on menty parempaa suuntaan, mutta parannettavaa on vielä paljon. Esimerkiksi tiedon kulku ei saisi enää nykypäivänä olla ongelma, kun sentään on sähköpostit ja kaikki. Toivon kaupungin virkamiehiltä aktiivisempaa otetta pk-yrityksiä kohtaan; heidän pitäisi jalkautua yrittäjien keskuuteen kuulemaan heidän toiveitaan ja ongelmiaan, Saksi sanoo.
Naantalin kasvaminen Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun suuntaan on haaste yrittämiselle ja erityisesti matkailuyrittämiselle.
– Naantalin vanhan kaupungin ranta on matkailullisesti tärkeä ja sen toimintaedellytyksiä pitää parantaa, mutta siinä ei ole kaikki. Meidän pitää käyttää hyödyksemme myös uusi, suuri voimavaramme saaristo-Naantali, Saksi huomauttaa.
Valtuutetun on saksin mielestä hyvä olla valtuuston lisäksi erilaisissa lautakunnissa.
– Muuten, vain valtuustossa istumalla, asioihin ei juuri voi vaikuttaa. Asiat tulevat valtuustoon melkoisen valmiiksi pureskeltuina.
Ensikertalainen suhtautuu yksityistämiseen varauksella
Mainostoimisto Äänimaan toimitusjohtaja Martti Wallasvaara innostui politiikasta toden teolla muutama vuosi sitten. Vihreitä edustava yrittäjä valittiin uutena Turun kaupunginvaltuustoon. Aikaisemmin Wallasvaara on ollut joukkoliikennelautakunnan varajäsen.
– Innostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tuli ehkä oman perheen perustamisen myötä, ainakin osittain. Minulla on myös tuoretta kokemusta vanhusten hoidosta omien omaisteni kautta. Se sai vakuuttumaan siitä, että kaikkea ei voi yksityistää, en esimerkiksi hyväksyisi saattohoidon yksityistämistä. Tässä suhteessa olen siis eri linjoilla yrittäjäjärjestön kanssa ja kannatan vain sellaisten asioiden ja palveluiden yksityistämistä, joiden käyttäjät voivat äänestää jaloillaan, Wallasvaara sanoo.
Tulevalla valtuustokaudella Wallasvaara haluaa olla mukana vaikuttamassa yrittäjäystävällisemmän Turun luomiseen.
– Turun pitäisi olla yrittäjälle houkutteleva paikka. Siihen, millä asiaan voidaan vaikuttaa, olen varmasti viisaampi vastaamaan puolen vuoden päästä.
Yrittäjyyskokemusta Wallasvaaralla on paitsi 20 vuotta sitten perustamastaan mainostoimistosta, myös sivutoimisesta ravintoloitsijan työstä turkulaisessa Bossassa.
![]() |
Naantalilainen valtuutettu Anita Saksi (kok) perää parempaa tiedonkulkua. Se ei saisi olla ongelma enää nykyään, kun on sentään sähköpostit ja kaikki, hän sanoo. |
![]() |
Kannatan vain sellaisten palveluiden yksityistämistä, joiden käyttäjät voivat äänestää jaloillaan, Martti Wallasvaara sanoo. Hän aloittaa vihreiden valtuusedustajana ensi vuoden alusta. |
Pirkko Varjo