InnoSuomi palkittu CyFlo

Sairauksien ennaltaehkäisy on ainakin yhtä tärkeää kuin uudet lääkkeet

Varsinais-Suomen InnoSuomi -palkinnon sai kaksi vuotta sitten perustettu CyFlo Oy. Yritys on kehittänyt uudentyyppisen, patentoidun menetelmän mikro-organismien tunnistamiseksi monimutkaisista näytteistä.



- Menetelmällä voidaan tutkia vaikkapa sitä, toimiiko terveysvaikutteiseksi mainostettu elintarvike luvatulla tavalla. Tavoitteemme on toimia ennaltaehkäisevän terveydenhuollon puolesta, lääketehdasta meistä ei koskaan tule, toimitusjohtaja, lääkäri Jussi Vaahtovuo kertoo.



[174_2003_0222Image0002.JPG]



Nuori bioalan yritys on erikoisuus lajissaan, sillä se toimii puhtaasti tulorahoituksella. Asiakkaina ovat suomalaiset teollisuusyritykset. Mikro-organismien tunnistamiseksi kehitetyn menetelmän isä, kehitysjohtaja ja biotekniikan insinööri Mika Korkeamäki kertoo, että jo aiemmissa töissä luotu hyvä verkosto auttoi luottamuksellisten asiakassuhteiden syntymistä.

- Yliopistoissa tehdään todella hienoja keksintöjä, jotka jostain syystä eivät päädy yrityksiin hyötykäyttöön. Tämä ongelma ei koske vain bioalaa. Omat kontaktimme auttoivat meitä eteenpäin.



Ratkaisuja etsittävä muualta kuin lääkkeistä



CyFlo työllistää suoraan kolme ihmistä, välillisesti useampia. Tulevaisuudessa Vaahtovuo ja Korkeamäki uskovat yrityksensä työskentelevän eri teollisuuden aloilla ja myös ympäristönhuollon kasvavien ongelmien parissa.

- Uskon, että meillä saattaisi olla jotain annettavaa myös siihen ongelmaan, että antibiootit eivät enää tehoa entiseen tapaan. Tähänkin asiaan ratkaisu saattaa tulla muualta kuin uusista lääkkeistä, Vaahtovuo sanoo.



CyFlo toimii toistaiseksi Turun Biolaakson yrityshautomossa. Nuoret yrittäjät kiittävät hautomotoimintaa ja sanovat, että ilman sitä yritys olisi todennäköisesti jäänyt perustamatta. Biotekniikan alalle he toivoisivat tiiviimpää yhteistyötä suomalaisyritysten kesken.

- Kun meitä on Suomessa vain viisi miljoonaa, yhden ulkomaisen suurkaupungin verran, niin miksi ihmeessä meidän pitää kilpailla keskenämme? Jos tekisimme työtä yhdessä, perustaisimme yhteisiä tutkimusryhmiä ja hankkisimme yhteisiä laitteita, voisimme saada paljon enemmän aikaan.



Palkinnot myös Laitilaan ja Saloon

Toiseksi Varsinais-Suomen InnoSuomi -kilpailussa tuli Fagerdala Tuotanto Oy Laitilasta ja kolmanneksi salolainen Ledil Oy. Lisäksi turkulainen Noveltech Solutions Oy palkittiin kunniamaininnalla. Fagerdalan patentoidun tekniikan avulla solumuovi muuttuu hengittäväksi ja aiempaa taipuisammaksi materiaaliksi. Viillotetusta solumuovista on valmistettu esimerkiksi lämpömattoja, kelluntahaalareita ja patjanalusmattoja.



Ledil Oy on kehittänyt led-tekniikkaan perustuvan modulaarisen valaisinsarjan, joiden käyttöikä on jopa 50 000 tuntia. Tavallinen halogeenilamppu kestää yleensä vain 4000 tuntia.



Noveltech Solutions Oy kehittää audiosignaalin käsittelyssä käytettävää teknologiaa, jonka avulla esimerkiksi vanhojen vinyylilevyjen ratinat saadaan poistettua.



Palkintojen saajat jatkavat Varsinais-Suomen ehdokkaina marraskuussa ratkeavaan valtakunnalliseen InnoSuomi -kilpailuun.



Perinteinen teollisuus ei ole hy?dynt?nyt tarpeeksi biotekniikan suomia mahdollisuuksia, Mika Korkeam?ki (oik.) ja Jussi Vaahtovuo sanovat.


Julkaistu 10/2004        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa