Perinteikäs Perniön Liha uudistuu
Perniön Liha Oy on lähtemässä uusille teille. Perniön maksamakkaran ja muiden perinteikkäiden herkkujen ystävien ei kuitenkaan tarvitse pelästyä: vanhat reseptit säilytetään edelleen niin muuttumattomina kuin mahdollista, vakuuttaa toimitusjohtaja Rami Himanto.
Yritys muutti uusiin tiloihin Salon Meriniittyyn vuonna 2003. Himannosta tuli toimitusjohtaja vuotta aikaisemmin. – Meillä oli silloin sukupolvenvaihdos: pääomistajina ollaan nyt minä ja veljeni Juha. Tämän vuoden alussa omistuspohja laajeni, kun vähemmistöosakkaiksi tuli myös 15 hengen liikemiesryhmä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan omistajien johdolla.
- Laitila on ollut melkoinen menestystarina ja mielestäni meillä pätee aika lailla samat lainalaisuudet, kun toimitaan isojen firmojen puristuksessa. Laitilalla on nyt vahva brändi ja tietty kohderyhmä, eikä ole mitään syytä, miksei samaa voisi tehdä myös lihateollisuudessa, Himanto miettii.
Uuden omistajaryhmän kautta Perniön Lihaan on saatu vahvaa markkinointiosaamista, mikä mahdollistaa Himannon uusien ideoiden toteuttamisen. – Tähän asti meillä ei ole ollut resursseja siihen. En kuitenkaan halua kertoa niistä vielä mitään tarkempaa tässä vaiheessa: ne näkyvät sitten markkinoilla kevään aikana, toimitusjohtaja lupaa. Yhtenä ajatuksena hän heittää kuitenkin erityisesti lapsiperheille suunnatut tuotteet.
Jotain uutta tänä vuonna on jo tapahtunut, kun Perniön Liha Oy osti Helsingin Makkaratehtaan. – Se on pieni tehdas, jolle olemme tehneet alihankintana tuotteita tähänkin asti. Tehtaan ostamalla meillä on mahdollisuus päästä paremmin pääkaupunkiseudun markkinoille.
Yritys tekee tälläkin hetkellä noin 25 prosenttia tuotannostaan muille. – Meillä on aika joustava tuotantoprosessi ja voimme tehdä pieniä, jopa 50 kilon, tuote-eriä. Esimerkiksi Martat tai jokin urheiluseura voi tilata meiltä tilaisuuteensa erän tietyllä tavalla maustettua makkaraa, kertoo Himanto. Yrityksen lähiaikoina avautuville nettisivuille tuleekin tilauslomake, jolla yksityisasiakas voi joustavasti tilata yksilöllisen tuote-erän, vieläpä yksilöllisellä etiketillä.
![]() |
Rami Himanto on mukana myös tuotannon puolella. Tässä valmistuu joulumakkaroita pikkujoulupöytiin. |
![]() |
Uusilla pakkauksilla Perniön makkaraa myydään enemmän pääkaupunkiseudullakin. |
Anneli Perkiö