Avoimilla ohjelmistoilla säästöjä ja vapautta

Moni on kuullut avoimista ohjelmistoista, mutta vasta harva yritys on siirtynyt käyttämään niitä. Vaikka suurelle osalle OpenOffice ja Firefox ovat tuttuja, niiden käyttö on vielä suhteellisen harvinaista.

- Tietokoneohjelmistot jaetaan avoimiin ja suljettuihin ohjelmistoihin. Suljetut ohjelmistot ovat niitä levittävien yritysten tiukassa valvonnassa. Suljetut ohjelmistot voivat olla kalliita eivätkä niiden valmistajat kerro, miten ohjelmat on tehty. Avoimien ohjelmistojen etuja sen sijaan ovat niiden edullisuus, muokattavuus sekä yhteensopivuus monien muiden ohjelmistojen kanssa, kertoo Jaakko Lehtinen Varsinais-Suomen tietojenkäsittely-yhdistyksestä. VSTKY on Tietotekniikan liiton aluejärjestö.

Vapaasti muokattavissa ja ladattavissa

Avoimien ohjelmistojen nimi tulee niiden avoimesta lähdekoodista, jota voi vapaasti tutkia, muokata ja korjata.

- Kuten kaupallisissa suljetuissakin ohjelmistoissa, myös avoimissa ohjelmistoissa on lisenssiehdot, mutta avoimissa nämä ehdot ovat väljempiä ja mahdollistavat lähdekoodin muokkaamisen. Osassa ohjelmistoja nämä muutokset täytyy antaa myös julkiseen jakoon, Lehtinen kertoo.

- Suuri osa avoimista ohjelmistoista on myös kokonaan maksuttomia ja niitä saa vapaasti ja laillisesti ladata internetistä, asentaa ja kopioida toisilta koneilta, hän jatkaa.

Avoimet ohjelmistot ovat usein myös kevyempiä kuin suljetut ja sen vuoksi toimivat vanhemmissakin koneissa.

- Esimerkiksi Windowsissa virustorjunnan tarve hidastaa koneen käyttöä. Linux käyttöjärjestelmä puolestaan ei vaadi, ainakaan vielä, mitään virustorjuntaohjelmaa, koska Linux-viruksia ei vielä ole, Lehtinen sanoo.

Yhteensopivia ja helppoja asentaa

Avoimet ohjelmistot ovat yleisesti hyvin yhteensopivia suljettujen ohjelmistojen kanssa ja Lehtisen mukaan myös yhtä tasokkaita. Ne jopa näyttävät aika lailla samalta, ohjelmilla on vain eri nimet. Myös vanhat tiedostot toimivat avoimissakin ohjelmistoissa.

Ohjelmien imuroiminen ja asentaminen on helppoa, jos vain tietää ohjelman nimen. Ohjelmistot löytää kätevästi esimerkiksi Googlen avulla, kun vain tietää, mitä hakee.

- Linuxin mukana tulee myös automaattisesti iso joukko ohjelmia ja Linuxin osaa asentaa, jos osaa asentaa Windowsinkin, Lehtinen sanoo.

- Avoimet ohjelmat ovat kuitenkin yhteensopivia myös Windowsin ja Macin kanssa eivätkä siis vaadi Linuxin käyttöä. Linuxin asentaminen puolestaan ei edellytä Windowsin tai Macin poistamista koneelta. Käyttöliittymien ”sekakäyttö” onkin suositeltavaa varsinkin alkuvaiheessa, hän jatkaa.

Käyttöönotolla myös kustannuksia

Vaikka avoimista ohjelmistoista suuri osa onkin ilmaisia, ei niiden käyttöön siirtyminen tietenkään aivan ilmaista ole. Säästöt tulevat jälkeenpäin, kun ohjelmien hankinnasta ja päivityksistä ei tarvitse maksaa ja koneita voi käyttää kauemmin.

- Mitä pienempi yritys on, sitä helpompaa avoimien ohjelmistojen käyttöön on siirtyä. Isommassa yrityksessä se on suurempi prosessi ja vaatii esimerkiksi henkilöstön koulutusta uusiin ohjelmiin. Koko järjestelmä voidaan myös joutua rakentamaan uudestaan, Lehtinen kertoo.

- Vaihto kannattaakin ajoittaa käyttöjärjestelmäversion päivitysvaiheeseen, jolloin henkilöstö tarvitsisi koulutusta muutenkin.

Tietotekniikan liitto järjestää maaliskuun ensimmäisellä viikolla kaikille avoimen ja maksuttoman koulutustilaisuuden avoimista ohjelmistoista.

- Tilaisuudessa kerrotaan mitä avoimet ohjelmistot ovat, mistä niitä saa ja mikä niissä maksaa. Sitten jokainen voi itse päättää onko se hintansa väärti, Jaakko Lehtinen VSTKY:stä kertoo.

Tilaisuudessa pääsee tutustumaan muiden muassa OpenOfficen uusimpaan versioon, Firefox internetselaimeen sekä Thunderbird sähköpostiohjelmaan.


Julkaistu 12/2008        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa