Miespari herättää edelleen huomiota
Ilari Makkonen ja Arto Juntunen pyörittävät SuXes-baaria Turussa. Asiakaskunta edustaa suurimmaksi osaksi seksuaalisia vähemmistöjä. Homobaari. Nousiko virne suupieleen?
Kun kulttuuri on heteroseksuaalisesti painottunut, sanat homo tai lesbo nostattavat kulmakarvoja. Makkonen ja Juntunen ovat rekisteröineet parisuhteensa. – Me ollaan oltu kahdeksan vuotta yhdessä ja naimisissa kolme vuotta, Makkonen tarkentaa.
Vaikka lainsäädäntö onkin tullut viime vuosina mies- ja naispareja vastaan, asenneilmapiiri ei ole kasvanut samalla tavalla. Homous on erikoinen juttu. Sitä voi olla vaikea pitää luonnollisena osana seksuaalisuutta.
Syrjintää esiintyy edelleen. Syrjintä kaventaa aina mahdollisuuksia. Yrittäjäparille aihe näyttäytyy lähinnä siten, että pari kertaa vuodessa jokin poikaporukka päättää tulla häiriköimään.
Tavarantoimittajien asenne vaihtelee. Aina yhteistyökuvion rakentaminen ei kanna hedelmää.
- Me tehdään siitä omat johtopäätökset, Makkonen toteaa. Ja sehän on aina tavarantoimittajan häviö.
Nimittäin väkeä baarissa riittää pyörimään. Täydellinen alanvaihto kumpusi itse viihteellä vietetystä illasta. Alan ammattilaisena Makkonen teki seuraavana päivänä kannattavuuslaskelmat. Sopivaa paikkaa sai etsiä kauemmin.
Uskalla tutustua
Oma yritys on toiminut neljä vuotta. Liikevaihto kasvaa joka vuosi. Yritys työllistää kolme kokopäiväistä ja ostopalvelujen toimittajia. Juntunen keskittyy mainontaan ja verkkopalveluihin paperitöiden langetessa Makkoselle. Molemmat myös palvelevat asiakkaita baarissa.
- Sitä on oikeastaan aina töissä, vapaalle pääsee nihkeästi. Että yrittäjä pääsisi samoille ansioille kuin palkansaaja, töitä saa todella paiskia, entinen laskentapäällikkö Makkonen pohtii.
Turun ainoan homobaarin asiakkaista noin 30 prosenttia on valtaväestöä. Mistäs sen tietää? Ei sitä aina suoralta kädeltä tiedäkään.
- Meillä kaikki ovat aidosti tasavertaisia. Meillä käy muuten paljon naisporukoita, jotka haluavat istua iltaa kaikessa rauhassa ilman humalassa örveltävää heteroa niskassa, Juntunen huomauttaa.
Järjestyshäiriöitä on ollut vähän. Naapuruston asukkaista ja yrittäjistä joku vetäytyy ottamasta kontaktia, mutta toinen marssii sisään kahville. Vartijoiksi on osunut heteromiehiä, jotka ajan myötä ovat uskaltautuneet asiakkaiksi.
Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun ja heti erotetun Johanna Korhosen tapaus herätteli syrjintäkeskustelun pitkästä aikaa. – Tapaus yllätti, mutta hyvä, että siitä tuli niin näkyvä. Ihmisen luonne on kaiketi sellainen, ettei tasa-arvo toteudu täydellisesti, Juntunen arvioi.
Makkonen kertoo uusien sukupolvien olevan avoimempia. – Nuoret ovat reippaita, ja tunnustavat oman seksuaalisen suuntautumisensa entistä aikaisemmin. Ikärasismia sen sijaan esiintyy kaikissa ryhmissä.
Tv-sarjojen kiintiöhomot kääntyvät miesten mielestä tasa-arvoa vastaan, ja vääristävät kuvaa teennäisyydellään. Syrjintäsäännöt toimivat myös toiseen suuntaan: heteroita ei käännytetä ovella. Eikä ole homo vai hetero- pikatestiä.
Yrittämisessä ja parisuhteessa pätevät samat säännöt olipa homo tai hetero. Makkonen ja Juntunen toivovat, että ihmiset uskaltaisivat tulla tutustumaan ja ottamaan selvää.
On jokaisen oikeus ja terveen itsetunnon edellytys, että voi kokea itsensä kokonaiseksi, arvokkaaksi ja hyväksytyksi.
![]() |
Arto Juntunen ja Ilari Makkonen pitävät SuXes-baaria Turussa. Syrjintäkeskustelu on miesten mielestä edelleen paikallaan. Ilmiö ei ole hävinnyt. |
Anna-Silja Suutarinen