Teatteri ruokkii yleisön oivalluskykyä
Raija-Liisa Seilo on johtanut Turun kaupunginteatteria pian vuoden. FM Seilo on pääopintojensa lisäksi opiskellut muun muassa hallintotieteitä Tampereen yliopistossa sekä johtamista Helsingin yliopistossa. Turkuun hän tuli Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtajan tehtävistä.
Juuret satakuntalaisella Seilolla ovat Etelä-Pohjanmaalla. Vanhemmat ovat yrittäjiä. – Uskon sen vaikuttavan, vaikka olen humanisti itse. Opin vastuun, panostamisen idean ja selvien tavoitteiden asettamisen.
Teatterin tuote on ihmisen luovuus, ja tehtävä, kuten kaiken kulttuurin, aktivoida ja avartaa. Teatteri pitää ihmisyyttä esillä, antaa virikkeitä ja perspektiiviä maailmaan.
– Tämä on iso talo. Täällä on oltava vastauksia moniin kysymyksiin. Teatterilla on myös sosiaalinen funktio, Seilo selvittää.
Kaupunginteatteri työllistää vakituisesti 120 ja vierailijoita vuosittain 40-50. Yksin päänäyttämölle valmistetaan vuodessa neljä esitystä. Teatteri on osa kunnan organisaatiota.
– Se tarkoittaa paljon virastomaisia rakenteita. Yrityksissä päätöksenteko on paljon nopeampaa, Seilo huomauttaa.
Tuotteen hinta vaikea mitata
Johtajana Seilo pyrkii pitämään ihmiset ja asiat erillään. Hän miettii päämääriä, strategioita ja syytä noudattaa niitä päästäkseen päämääriin.
- Johtaminen on muuttunut keskustelevammaksi. On reagoitava ja tehtävä nopeita päätöksiä. Ei maailmassa ole enää autonomisia saarekkeita, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Asioita on puntaroitava myös katsojien kannalta. Heillä nousee kysymyksiä, joihin voimme vastata taiteen keinoin.
Mitä katsoja on valmis maksamaan, mikä on lipun oikea hinta. Seilo pohtii päivittäin, saako katsoja vastinetta rahalleen. Hän painottaa suurtenkin esitysten olevan Suomessa edullisia yhteiskunnan subventoinnin ansiosta. Lippujen hintahaarukka liikkuu 11-35 eurossa.
Kun tuote, luovuuden hedelmät, on vaikeasti mitattava, aiheutuu myös tekijöille erityisvaatimuksia. – Teatteri on ihmisten identiteettiä syövää hommaa. Nippuun kerätään monta inhimillistä tekijää, mutta se kääntyy myös voimaksi. Uskon avoimeen kommunikaatioon, yritän olla tavattavissa. Tehtäväni on työrauhan turvaaminen. On aistittava, milloin asioita voi ottaa esille, Seilo kuvailee.
Seiloa kiinnostaa tarttua asioihin, ja puuttua siihen, miten ja mihin ne menevät. Johtamista oppii työssä, ja sitä voi opetella. Myös ympäristö määrittää johtajuutta.
- Herkkänahkainen ei voi olla. On osattava ottaa kaikki vastaan. Se vaatii suhteellisuudentajua ja nöyryyttä.
Johtaja hoitaa itseään liikunnalla. Ajoittain on suljettava maailma ajatuksista kokonaan. Se onnistuu vaikka bussissa. – Tukeudun läheisiini ja erilaisiin verkostoihin. Mikään ei etene ilman virkeää, innostavaa otetta ja viisasta ajankäyttöä. Johtajan on oltava kuulolla, tiedusteltava toiveita.
Turun kaupunginteatterin Seilo uskoo olevan muutaman vuoden päästä entistä elinvoimaisempi.
- Henkilökunta on tosi sitoutunutta. Uskon, että muokkaamme myös toimintarakenteita.
![]() |
Turun kaupunginteatterin johtaja Raija-Liisa Seilo toteaa ympäristön määrittävän johtajuutta omien käsitysten lisäksi. |
![]() |
Seilo seuraa Tukkijoella näytelmän harjoituksia. Teatterin tuote on ihmisten luovuus. |
Anna-Silja Suutarinen