Pikainnovaatiot kaupallistettiin pikavauhtia
Suomen Yrittäjät ja Kaj Mickoksen Innovation Plan Ab järjestivät 72 tunnin innovaatiokilpailun lokakuun alussa. Osallistujat tuotteistavat ideat markkinoille kolmessa vuorokaudessa.
Kilpailuun osallistui 20 toisilleen tuntematonta henkilöä. Ryhmät oli koottu Suomen Yrittäjille tulleiden hakemusten perusteella. Työskentelykieli oli englanti.
Yrittäjä ja Västkustens Företagaren puheenjohtaja Magnus Johansson Korppoosta oli mukana, ja niitti ryhmänsä kanssa menestystä. – Teimme maailmanennätyksen. Kilpailu alkoi maanantaina klo 17, ja tiistaina 10.15 tuote oli patentoitu ja ostaja löytynyt.
Ryhmässä syntyi yli 20 keksintöä, joista kahdeksassa patentti on etenemässä. Ryhmä kehitteli muun muassa kääntöteräisen keittiöveitsen.
Idean piti olla tuore, ja sen ympärille luotiin tuotekonsepti. Kilpailijoita avusti 300 asiantuntijan joukko. Osallistujat sitoutuivat työskentelemään koko ajan Espoon Hanasaaressa.
- Meillä oli omat työhuoneet ja avustajat. Ideat ja hakemukset piti pitää salassa. Koska aika oli rajallinen, nukuimme vain muutaman tunnin yössä. Keskustelimme valtavasti koko ajan, ja työskentely eteni kuin transsissa, Johansson kuvailee.
Osallistujat perustavat yrityksen
Erään tuotteen kolmiulotteinen kuva teetettiin Ruotsissa, prototyyppi seuraavana yönä Turussa, josta se matkasi taksilla Hanasaareen. Siellä myyntiorganisaatio aloitti markkinoinnin.
Kilpailun kuluessa sana idearikkaasta ryhmästä oli kiirinyt, ja suuryritykset halusivat antaa omia tuotteitaan kehitettäväksi. Johansson, Jukka Råback, Marko Pudas, Johanna Lehtinen ja Matti Mäntysalo ovat perustamassa yritystä, 3G Innovation Group Ltd.
- Oli todella hedelmällistä aloittaa aivan vieraiden ja eri ikäisten ihmisten kanssa puhtaalta pöydältä. Jokainen löysi paikkansa, ja sisäinen työnjako kehittyi nopeasti, Pelle Pelottomaksi itseään luonnehtiva Johansson kertoo.
Mies pohdiskelee, että kilpailu ruoski onnistumaan, sillä kaikki turhat elementit oli karsittu pois, ja keskittyminen paineen alla maksimoitu. Idealle oli lupa syttyä ja elää. – Yrityksessä on tehtävä rutiinit, ja on tavallaan sen raamien vanki. Osallistuin, sillä halusin mitata taitojani ja päästä eteenpäin. 500 euron osallistumismaksu tuntuu pieneltä panokselta tulevaisuutta peilatessa.
Oma kisa Suomeen?
Innovaatiokilpailussa syntyi 18 patenttihakemusta, yksi kauppa ja kolme yritystä. Myyntikontakteja luotiin 22 yritykseen. Kilpailuja järjestäneiden maiden teollisuus ja myynti on lähtenyt kasvuun. Osallistuneiden yritysten liikevaihto ja kilpailukyky kasvaa.
Miksi tyydymme puolinaisiin ratkaisuihin? Jokainen on kiroillut repiessään pahvista jäätelöpakettia auki. Tähän on tulossa parannus, jos Johanssonin idea uppoaa jäätelövalmistajaan.
Kilpailu oli osallistujille päänsisäisiä esteitä murentava kokemus, ja näytti toimivan ryhmätyön voiman. Johansson herkuttelee ajatuksella Suomen Yrittäjien vaikkapa maakunnittain järjestämästä vastaavanlaisesta kisasta. – Saataisiin uusia artikkeleita myyntiin, ja työllisyys kehittyisi positiivisesti.
Mies puhuu Innovaatioinstituutin tärkeydestä. – Se voisi toimia Tampere-Turku-Helsinki- akselilla. Kilpailu olisi instituutin sisäistä, ja saisi tukea valtiolta. Suomesta on jatkuvaa aivovuotoa ulkomaille. Tarvitsemme innovaatiokykyä selvitäksemme tulevasta.
![]() |
Korppoolainen Magnus Johansson osallistui 72 tunnin innovaatiokilpailuun. Jo kilpailun aikana syntyi patenttihakemuksia ja kauppoja. Johansson ryhmineen jatkaa työskentelyä yhdessä perustamalla uuden yrityksen. |
![]() |
Muotoilija Heikki Koivurova ja Magnus Johansson keskustelussa kilpailun aikana. |
![]() |
Innovaatiokilpailun osallistujat, Kaj Mickos keskellä ja Johansson oikealla. |
Anna-Silja Suutarinen