Yhdenvertaisuus on erilaisuuden hyväksymistä
Syrjintä on ihmisen eriarvoista kohtelua sillä perusteella, että hän kuuluu tiettyyn ryhmään. Yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan 2004 ja kieltää syrjinnän. Lakia sovelletaan, kun on kyse työhönotosta, työoloista ja –ehdoista, henkilöstökoulutukseen pääsemisestä sekä uralla etenemisestä.
Laki koskee niin yrityksiä kuin julkishallintoa. – Siinä kiteytyy kaksi seikkaa: yhdenvertainen kohtelu ja syrjimättömyys. Laki on säädetty EU:n direktiivien pohjalta, mutta on yleisen oikeustajun mukaista, lakimies Vesa Ullakonoja Turun ja Porin työsuojelupiiristä kertoo.
Aihe vaikuttaa veteen piirretyiltä viivoilta. Käsityserot työntekijän kohtelusta ovat yleisiä. Työsuojelupiiri on asian kanssa tekemisissä päivittäin, ja käsittelyyn otettuja tapauksia on vuodessa parikymmentä.
Eniten aiheuttavat tekemistä työnhakulomakkeiden kysymykset. Niissä on tiedusteltava vain työnteon kannalta merkityksellisiä asioita. Esimerkiksi asevelvollisuuden suorittamisella on merkitystä harvassa ammatissa.
- Lomakkeet ovat usein vanhoja. Tietämättömyys ja ajattelemattomuus jatkavat vaikkapa yksityisyyden suojaa koskevien kysymysten esittämistä, Ullakonoja mainitsee.
Työtehtävien sovittelu iän tai liikuntarajoitteiden mukaan ovat kysymyksiä joista ei ole tarkkaa ohjeistusta. Siinä luotetaan työnantajan moraalisiin ja eettisiin arvoihin. Yhteiskunta on yhä monikulttuurisempi, ja työpaikoilla voi olla kymmeniä eri kansallisuuksia edustettuina.
- Emme voi vetää johtopäätöksiä rasismista, mutta suvaitsevaisuutta tarvitaan enemmän. On paikkoja, joissa se ei toteudu. Myös yhteiskuntavastuun kantaminen on suotavaa, ellei se ole euroista kiinni.
Vaatimuksia on helppo esittää miettimättä loppuun asti. Kun yhteishenki ei ole hyvä, kärpäsistä kasvaa härkäsiä.
– Klikkien muodostumisen ehkäisemisessä riittää haastetta henkilöstöhallinnolle.
Työsuojelupiiriin on otettava yhteyttä sen, joka kokee itseään syrjittävän. Piiri tarkistaa työnteko-oikeuden, työsuhdeasiat sekä yhdenvertaisuuden.
Työsyrjintä on rikos, josta seuraa sakkorangaistus. Syrjityllä on myös mahdollisuus saada työnantajalta rahallista hyvitystä. Etnistä syrjintää valvoo vähemmistövaltuutettu.
- Varsinkin työhönottotilanteisiin kannattaa paneutua, Ullakonoja ohjaa.
![]() |
Lakimies Vesa Ullakonoja kehottaa tarkastelemaan työnhakulomakkeissa esitettäviä kysymyksiä. Lomakkeet ovat usein vanhoja, ja sisältävät yksityisyyden suojaa loukkaavia kysymyksiä. |
Anna-Silja Suutarinen