Tarjous, josta ei voinut kieltäytyä
- Turku synnytti galleristin – ja teki minusta yrittäjän. Olin viettänyt koko aikuisikäni Helsingissä ja kun reilut kymmenen vuotta sitten muutin Turkuun, en saanutkaan täältä töitä. Täytyi työllistää itse itsensä. Toki gallerian perustaminen oli ollut myös pitkään haaveena, kertoo aina taidetta aktiivisesti seurannut galleristi Virpi Wuori-Valtaoja. Aikaisemmassa elämässään hän oli toiminut myös mm. Suomen Kulttuurirahaston tiedottajana.
Turun Ama on ollut pieni menestystarina ja jo korvaamattomaksi käynyt lisä kaupungin taidetarjontaan. Tila Kaskenkadulla vain on auttamattoman pieni. – Kun kuulin, että Helsingissä Rikhardinkadulla sijaitseva galleria oli lopettamassa toimintaansa ja kun tilaa sitten tarjottiin minulle, oli se sellainen tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Sellaista tapahtuu tällä alalla niin harvoin.
Wuori-Valtaoja katsoo, että satsaus on kannattanut, vaikka ensimmäinen tilikausi onkin vasta menossa. Vaikka Helsingissä kustannukset ovat huikeita Turkuun verrattuna, on asiakaskuntakin kymmenkertainen. – Täällä käyvät museoiden ostajat koko maasta, täällä on yritysasiakkaita ja keräilijöitä – sekä iso nykytaiteesta kiinnostunut, aktiivisesti gallerioissa käyvä piiri tavallisia taiteenystäviä. Hyvät näyttelyt kyllä noteerataan täällä.
Kahden gallerian pyörittämisessä on sen sijaan haasteensa. – Se kyllä vaatii veronsa, mutta en halua luopua Turun Amasta. Tässä on myös etu, että näyttelytoimintaan on nyt vuodessa käytettävissä 24 kuukautta. Hyviä taiteilijoita on niin paljon: on helpotus, että heitä voi jakaa kahteen galleriaan, Virpi Wuori-Valtaoja toteaa.
![]() |
Virpi Wuori-Valtaoja ei halua luopua Turun galleriasta, vaikka tilanne onkin hieman haasteellinen. Joulukuun taiteilijana Turussa on Ritva-Liisa Virtanen. |
Anneli Perkiö