Verottajan muuttunut käytäntö tuomassa ankarat mätkyt yrittäjille ja työntekijöille

Verottajan muuttunut tulkinta aiheuttaa ristiriitaisuuksia verovapaiden matkakustannusten korvauksissa. Lounais-Suomen verovirasto on viimeisen vuoden aikana Varsinais-Suomessa toimivissa laivanrakennusteollisuuden alihankintayrityksissä tehdyissä verotarkastuksissa keskittynyt ennakonperintään liittyviin asioihin. Yrityksiä, joihin tarkastuksia on tehty ovat mm. Huuhka Oy, Europlan Turnkey Oy sekä Laivasähkötyö Oy. Verotarkastusten vaikutuspiirissä on välittömästi kysymys sadoista yksittäisistä työntekijöistä.



Verottajan suurennuslasin alla ovat olleet etenkin työntekijöille maksetut päivärahat ja muut kulukorvaukset. Verottajan uuden näkemyksen mukaan laivanrakennusalalla työskenteleville henkilöille ei voida maksaa työkomennusten ajoilta verottomia kulukorvauksia. Tämän lisäksi verottaja katsoo koko tarkastetulta ajanjaksolta työntekijöille maksetut kulukorvaukset veronalaiseksi tuloksi, joka tullaan verottamaan. Yrityksissä päivärahat ja muut matkakustannusten korvaukset on maksettu verovapaasti verottajan kulloinkin verovapaiksi katsomien kulukorvausten mukaan. Yritykset ovat maksaneet työntekijöilleen palkat ja kulukorvauksia työehtosopimusten mukaisesti. Tarkastusten yhteydessä on tullut ilmi, että joissain tilanteissa yritysten ja työntekijöiden noudattama työehtosopimus on ristiriidassa verottajan muuttuneiden tulkintojen välillä. Yritysten työntekijöissä on sekä Sähköliittoon että Metalliliittoon kuuluvia työntekijöitä. Yrityksissä aiemmin tehdyissä tarkastuksissa työehtosopimusten mukaiseen toimintaan kulukorvausten käsittelyssä ei ole puututtu. Tästä johtuen yritykset katsovat toimineensa oikein verottajan hyväksymän käytännön mukaan ja vetoavat verottajan vaatimuksissa luottamuksen suojaan. Verottaja katsoo kuitenkin yritysten toimineen tietoisesti vilpillisessä mielessä maksaessaan kulukorvauksia verovapaasti.



Kaikki nyt tarkastetut yritykset ovat toimineet laivanrakennusteollisuuden alihankkijoina pitkään ja ovat vakiinnuttaneet asemansa. Verotarkastusten seurauksena yritysten kilpailutilanne on muuttunut ja yhdenvertainen kohtelu toisten alan yritysten kanssa ei toteudu. Veroviranomaisten ja työmarkkinasopimusten linja pitäisi olla yhtenäinen, koska työehtosopimukset sitovat työnantajia miten toimitaan. Yritykset haluavat, että työmarkkinaosapuolet ja verottaja luovat yhteiset pelisäännöt kaikille alan toimijoille, miten toimitaan päivärahojen ja muiden kulukorvausten suhteen. Tällä hetkellä selkeää verottajan ohjetta asiasta ei ole, eikä sellaista ole pyynnöstä huolimatta verottajalta saatu.



Verottajan tulkinnan mukaan esimerkiksi telakalle rakennettavaa hallia rakentava työmies kuuluu erityisalan piirin. Samalla telakalla työkomennuksella laivaa rakentava alihankintayrityksen tietyssä yksittäisessä projektissa mukana oleva työntekijä ei kuitenkaan kuulu verottajan tulkinnan mukaan erityisalan piiriin. Edelleen verottaja tulkitsee täysin poikkeavasti käsitettä pitkäaikainen työkomennus. Toisen yrityksen osalta verotarkastuksessa pitkäkestoista työtä on yli 6 kuukautta kestävä komennus, toisella yrityksellä aikarajana on tasan vuosi, joillakin vielä pidempi. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa työkomennuksen aikarajana on ollut myös kolmen vuoden työskentely. Verottajan mielestä edellä mainittujen aikarajojen ylitys muuttaa komennuskohteen työntekijän varsinaiseksi työntekemispaikaksi. Työnantaja ei yleensä tiedä miten pitkä komennus milloinkin on. Verottajan mielestä aikarajat määräävät työntekijän varsinaisen työntekemispaikan. Miten on tämän mukaan mahdollista sopia kuuluuko työntekijälle maksaa päivärahaa ja missä hän seuraavaksi työskentelee?



Turun alueella verotarkastusten seurauksena sadoilta työntekijöiltä aiotaan periä maksamattomia ennakonpidätyksiä pahimmillaan viiden vuoden aikana maksetuista kulukorvauksista. Verottajan toimesta vaikeutetaan olennaisesti ihmisten toimeentuloon ja työehtosopimuksiin kohdistuvia perusoikeuksia. Sekä yrittäjät että työntekijät kantavat huolta maamme hyvinvoinnista ja kilpailukyvystä. Verottajan toimet vaarantavat suomalaisen laivanrakennustyön ja –osaamisen. Tämän seurauksena yhä enemmän alan työstä siirtyy ulkomaalaisten hoidettavaksi.


Julkaistu 11/2004        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa