Erityisongelmiin apua luovien alojen yritysneuvojalta

Luovien alojen haasteet erilaisia

Yritystä perustettaessa ja sen eri kehitysvaiheissa on mahdollista saada monenmoista apua erilaisilta julkisilta instansseilta. Tukiviidakkoon saattoi ennen jopa eksyä, mutta sitten neuvontapalvelut keskitettiin Turussa yrityspalvelukeskus Potkuriin. Nyt Turkuun on perustettu silti myös Kulttuuriyrittäjyyskeskus Humanistisen ammattikorkeakoulun toimesta. Mihin sitä nyt vielä tarvitaan?

- En puutu niin hirveästi niihin perusprosesseihin, ne ovat Potkurin heiniä. Olen keskittynyt enemmän siihen liiketoiminnan ytimeen, kertoo Kulttuuriyrittäjyyskeskuksen luovien alojen yritysneuvoja Annika Blomberg.

- Me täällä Kulttuuriyrittäjyyskeskuksessa tunnemme luovien alojen kenttää paremmin, kun taas Potkurin osaaminen on toimialarajat ylittävää. Usein tietyn toimialan syvemmästä tuntemuksesta on kuitenkin hyötyä ja voin esimerkiksi kertoa yrittäjälle, onko tämän tyyppistä liiketoimintaa tällä alueella jo olemassa, tai olisiko jollakin täydentävää osaamista.

Luovilla aloilla voi olla myös aivan erilaisia haasteita kuin muilla toimialoilla. – Yleinen ongelma on, että pelätään myydä tai on vastenmielistä myydä sitä omaa osaamistaan. On tärkeää, että sen yli pääsee. Toinen suuri ongelma on erilaiset tekijänoikeusasiat ja siihen meillä on nyt lakimies apuna. Ja hinnoittelu on yleensä myös aika vaikea asia luovilla aloilla. Siihenkin meiltä löytyy onneksi työkaluja, Blomberg rohkaisee.

Annika Blomberg on itse taustaltaan kauppatieteilijä-humanisti. – Minua kiinnostivat molemmat alat. Saatoin vain toivoa, että voisin hyödyntää molempia opintoja jossakin työssä – ja tässähän se nyt onnistuu. Tämä yritysneuvojan työ aloitettiin viime tammikuussa.

Niitä luovia aloja, joita Blomberg kohtaa työssään, ovat muun muassa musiikkibisnes- ja koulutuspalvelut, design- ja käsityöalan yritykset ja erilaiset viestinnän ja graafisen alan suunnittelupalvelut. – Nämä ovat suurimmat alat. Sitten on tasaisesti muita, esimerkiksi teatteria ja kuvataidetta, mainitsee Blomberg.

Käytännössä hänen työnsä on saada yrittäjä miettimään itse omaa tilannettaan. – Monesti yrittäjän on vaikea nimetä mitään erityistä ongelmaa, joten aloitamme keskustelun aina ihan puhtaalta pöydältä. Sen jälkeen neuvon häntä tekemään jotain kartoitustyötä – esimerkiksi asiakasanalyysiä – jonka pohjalta voidaan jo tehdä selkeää suunnittelua.

Luovien alojen yritykset ovat hyvin usein pienyrityksiä, joille verkostoituminen olisi elintärkeää. – Järjestämme vuoden mittaan monia tilaisuuksia, joissa on mahdollisuus tavata toisia yrittäjiä. Niissä kannattaa käydä. Monesti ihan pienetkin yhteistyökuviot voivat viedä tosi pitkälle, Annika Blomberg sanoo.

Hän kehottaa myös muiden alojen yrittäjiä miettimään, miten he voisivat käyttää luovien alojen palveluita omassa liiketoiminnassaan. – Moni yritys voisi käyttää esimerkiksi kuvataiteilijan visuaalista osaamista. Tai miettiä, miten uudella designilla voi saada potkua liiketoimintaan!


Annika Blomberg toivoo, että luovien alojen yrittäjät tulisivat rohkeasti Kulttuuriyrittäjyyskeskuksen järjestämiin tilaisuuksiin, joissa voi verkostoitua alan muiden yrittäjien kanssa. Ovi on auki kaikille kiinnostuneille.

Anneli Perkiö

Julkaistu 12/2008        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa