Työllisyys- ja yrittäjyysasiat kootaan yhteen TEM:n alue- ja paikallishallinnossa

Työ- ja elinkeinoministeriön alue- ja paikallishallinto uudistuu vuoden 2009 alussa. Tasavallan presidentti on vahvistanut työ- ja elinkeinokeskuksia sekä työ- ja elinkeinotoimistoja koskevan lain. Lailla jatketaan työ- ja elinkeinoministeriön perustamisen yhteydessä keskushallinnossa toteutettua yrittäjyyttä ja työllisyyttä tukevien palvelujen tiiviimpää vuorovaikutusta ja kokoamista yhteisiin yksikköihin alue- ja paikallishallinnossa.

Työllisyyden ja yrittäjyyden hallinnollinen yhdistäminen perustuu hallitusohjelmaan. Tavoitteena on asiakaspalvelujen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantaminen. Samalla myös selkiytetään hallinnollista ohjausta, mikä lisää kustannustehokkuutta ja parantaa tiedonkulkua. Uudistuksella varmistetaan ministeriöuudistuksen tavoitteita, erityisesti työvoiman saatavuuden turvaamista ja yritystoiminnan osaamislähtöistä kehittämistä.

Lailla lyhennetään nykyisen työvoima- ja elinkeinokeskuksen (TE-keskus) nimi työ- ja elinkeinokeskukseksi. Paikallistasolla työvoimatoimistoista tulee työ- ja elinkeinotoimistoja (TE-toimisto). TE-keskuksia on 15 ja paikallistason palveluja saa noin 200 toimipisteestä. Uudistuksen piirissä on noin 5 150 virkailijaa. Laki ei muuta toimisto- ja palveluverkostoa eikä TE-hallinnon toimialaa.

TE-keskuksien palvelut järjestetään asiakkaiden tarpeiden mukaan

TE-keskusten vastuulla olevat tehtävät eivät muutu. Sen sijaan palvelujen järjestämistapa uudistetaan kokonaan niin, että asiakasnäkökulma ohjaa toiminnan järjestämistä ja kehittämistä. TE-keskuksissa luovutaan nykyisestä osastojaosta ja tilalle muodostetaan vastuualueet. Nykyiset työvoimaosastot ja yritysosastot yhdistetään yhdeksi työllisyyden ja yrittäjyyden vastuualueeksi. Muut TE-keskuksen vastuualueet ovat innovaatioiden ja kansainvälistyvän liiketoiminnan vastuualue sekä maaseudun ja energian vastuualue.

TE-keskuksiin tulee vastuualueet yhdistäviä matriisimaisesti järjestettyjä toimintoja ministeriöuudistuksen tapaan. Asiakaspalvelut järjestetään koko TEM-hallinnonalalla yhteisesti sovitun asiakasryhmittelyn mukaan ja asiakasryhmille nimetään TE-keskuksiin omat asiakasvastaavat. Tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemaansa kehittämis-, rahoitus- ja muut palvelut yhtenäisessä palveluprosessissa.

Nyt toteutettavassa TE-keskusten rakenneuudistuksessa on ennakoitu valtion aluehallinnon vuodeksi 2010 suunnitteilla oleva ALKU-hanke niin, että TE-keskukseen muodostettavat vastuualueet sulautetaan vuoden kuluttua osaksi uutta Elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirastoa.

TE-toimistot saavat lisää vastuita elinkeinoelämän edistäjinä

Työvoimatoimistojen nimi muutetaan työ- ja elinkeinotoimistoiksi. Uusi nimi vastaa paremmin TE-toimistojen aseman muutosta alueensa työ- ja elinkeinopolitiikan vahvana vaikuttajana. Uusien työ- ja elinkeinotoimistojen perustehtävänä säilyy edelleenkin työnvälitys ja siihen välittömästi tähtäävät palvelut, mutta tulevaisuudessa työ- ja elinkeinotoimistot toimivat kiinteässä yhteistyössä alueen yritysten, kuntien ja elinkeinoelämän muiden vaikuttajien kanssa. TE-toimisto on alueensa työmarkkinoiden asiantuntija ja asiakkaidensa tukija siirtymätilanteissa. Näin toimien TE-toimistot aktivoivat työvoiman kysyntää ja tarjontaa eli ne vaikuttavat osaltaan työpaikkojen syntymiseen ja varmistavat osaavan työvoiman saamista. Yrityspalvelujen osalta uudet TE-toimistot toimivat kumppanuusperiaatteella seudullisten yrityspalvelujen verkostossa sekä entistä kiinteämmässä vuovaikutuksessa myös alueensa TE-keskuksen kanssa.

TE-hallinnon ohjaus tehostuu

Jatkossa TE-keskusten ohjauksen ja valvonnan yhteensovittajana toimii keskushallinnossa työ- ja elinkeinoministeriö. Uudella ohjaussuhteella tehdään mahdolliseksi siirtyminen nykyisestä sektoriohjauksesta kohti entistä strategisempaa ohjausta. TE-keskusten ja TE-toimistojen entistä tiiviimpi yhteistyö ja työjaot tuovat kustannustehokkuutta ja parantavat tuottavuutta.

Työ- ja elinkeinoministeriö voi myös määrätä jonkun TE-keskuksen tai TE-toimiston erikoistumaan tiettyyn tehtäväalaan ja toimimaan asiantuntijana tai palvelun tuottajana omaa toimialuettaan laajemmalla alueella. Tämä parantaa asiakaspalvelun laatua ja nostaa tehokkuutta. Hallinnon asiakaspalvelua kehitetään myös tehostamalla verkkopalveluita ja valtakunnallista puhelinpalvelua henkilökohtaisen palvelun rinnalla.


Julkaistu 12/2008        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa