Taantuman voi kääntää hyödyksikin
Kun mediat paahtavat inhorealistisia juttuja taloudellisesta taantumasta ja jopa edellistä kertaa hirveämmästä lamasta, ei ole silti syytä lamautua. Viisas yrittäjä käyttää mahdollisen hiljaisemman ajan yrityksensä hiomiseen iskukuntoon.
- Suomi ei ole vielä taantumassa – eikä lamasta voi vielä edes puhuakaan. Nyt olisi kuitenkin mielestäni hyvää aikaa valmistautua ja luoda uutta, kehottaa toimitusjohtaja Mika Mäkinen Teknolinker Oy:stä. Hänen yrityksensä on erikoistunut yritysten sisäisen toiminnan kehittämiseen erityisosaamisalueenaan tuotekehitys ja logistiikka.
Mäkisen mukaan nyt olisi hyvä miettiä yrityksen investointeja ja kehityshankkeita. – Investoinnit voi nyt toteuttaa edullisemmin. Kun monilla on todellisia tarpeita, nyt on hyvä tilaisuus viedä ne järkevillä hinnoilla läpi. Yrityksillä on myös paljon hyviä kehityshankkeita, joita on ollut korkeasuhdanteella hankala viedä eteenpäin, kun aika on mennyt bisneksen tekoon. Ne kannattaa nyt päivittää.
- Esimerkiksi verkkoliiketoiminnan kehittämistä on voitu suunnitella, mutta sen toteuttamiseen ei ole voitu panostaa resurssipulan vuoksi. Ja Varsinais-Suomessa on ongelmana se, että erityisesti tuotekehitystoiminta on yrityksissä suorastaan romahtanut.
- Pitkässä noususuhdanteessa monissa yrityksissä on myös henkilöstö joutunut venymään äärimmilleen. Nyt kannattaisi tehdä osaamiskartoitus, laatia koulutussuunnitelma – ja pistää se täytäntöön. Laskusuhdanteen aikana monelle kehitystoiminnalle saa paremmin myös yhteiskunnan tukea, rohkaisee Mäkinen.
Viisas hyödyntää uuden kilpailutilanteen myös mm. tarkistamalla yrityksen energiasopimukset, vakuutukset, pankkipalvelut, rahtisopimukset tai tietoliikennekustannukset. – Tällaisten miettimiseen ei ole voinut vuosiin olla aikaa ja sieltä voi löytyä ihan hölmöjä rakenteita, Mika Mäkinen muistuttaa.
Myös omien kumppanuusverkostojen uudelleenarviointi voi olla ajankohtaista. – Nyt kun pysähdytään hetkeksi, näitäkin asioita voi omalta osaltaan miettiä. – Kannattaako tehdä itse vai ostaa palvelu strategiselta kumppanilta? Mielestäni yrityksen toiminta on sitä riskipitoisempaa, mitä enemmän haalii tehtäviä itselleen. Helposti ulkoistettavia tehtäviä tänä päivänä ovat mm. varastointi- ja logistiikkapalvelut: tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia yrityksen käyttöomaisuudesta voi olla sitoutunut materiaalin hallinnan toimintoihin.
Esimerkkinä Mäkinen mainitsee Turun telakan, jossa toiminnan kehittämisen tuloksena osasta varustelutuotannon varastotuotteista vastaa nykyään Onninen Oy. Muutos telakan toimintatavoissa on koettu telakalla ja sen kokonaistoimittajilla hyvin positiivisena, kertoo Onnisen myyntiryhmäpäällikkö Tapio Hjort.
– Asiakkaita meillä on yli 60 ja toiminta hyvin nopeasyklistä. Päivittäin tarvittavia nimikkeitä on noin 4000. Telakkavaraston tietohallinnossa meillä on apuna Teknolinker Oy.
![]() |
Mika Mäkinen kehottaa nyt miettimään yrityksen investointeja ja kehityshankkeita – niiden toteuttaminen on edullisempaa laskusuhdanteen aikana. |
![]() |
Kiirettä riittää Onnisen Turun telakan palveluvarastossa, jossa päivittäin tarvittavia nimikkeitä on noin 4000. Myyntiryhmäpäällikkö Tapio Hjort on palkannut töihin uutta väkeä. |
Anneli Perkiö