K-kauppiaaksi koulun penkiltä
Turun amk:n ja Keskon yhteinen Kauppiasyrittäjyyspolku johdattaa kauppiasuralle
Turun ammattikorkeakoulun tradenomi- ja restonomiopiskelijat ovat voineet syksystä alkaen suorittaa osana opintojaan Ruokakeskon kanssa suunniteltuja Kauppiasyrittäjyyspolun opintoja. Kyseessä on pilottihanke, jota toteutetaan samanaikaisesti myös Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Oulun seudun Ammattikorkeakoulussa.
- Tässä on taustalla pitkä historia, olemme tehneet Keskon ja K-kauppiaiden kanssa jo vuosia yhteistyötä – ja toki teemme tällaista työelämäyhteistyötä myös monen muunkin yrityksen kanssa. Tätä kyseistä pilottia alettiin suunnitella pari vuotta sitten, kertoo koulutuspäällikkö Eila Jylhä Turun ammattikorkeakoulusta.
Kauppiasyrittäjyyspolulla opiskelija voi valita henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa oppimisprojekteja ja verkko-opiskelua sekä tehdä sopimuksen harjoittelusta ja opinnäytetyöstä. Verkko-opintoina tarjotaan tällä hetkellä neljää opintokokonaisuutta, joista on hyötyä, vaikkei oma tulevaisuus toteutuisikaan K-kauppiaana.
Tarkoituksena kylläkin on, että opiskelijoista osa valikoituu K-kauppiasyrittäjiksi, jolloin polkua kuljetaan systemaattisemmin ja opiskelijalla on myös mahdollisuus saada mentori tai sparraaja tuekseen.
Viiden opintopisteen laajuiset verkko-opintokokonaisuudet pitävät sisällään mm. ruokakaupan toimintaympäristöön ja kilpailutilanteeseen perehtymistä, tavararyhmäjohtamista, kannattavuutta ja tietohallintoa, henkilöstöjohtamista sekä asiakastyötä ja markkinointia.
- Varsinaiselle kauppiasuralle ja Ruokakeskon perinteiseen K-kauppiastrainee-ohjelmaan Kauppiasyrittäjyyspolun kautta opiskelija voi hakeutua motivaation vahvistuessa ja täyttäessään tietyt valintakriteerit, kertoo Eila Jylhä.
![]() |
Koulutuspäällikkö Eila Jylhä on tehnyt Keskon ja K-kauppiaiden kanssa yhteistyötä jo vuosien ajan. Kauppiasyrittäjyyspolku on vain tiivistänyt tätä yhteistyötä. |
Anneli Perkiö