Toimiva verkkokauppa vaatii hyvän suunnittelun
Verkkokaupassa esitellään tuotteet, asiakas tutkii niitä ja tekee mahdollisesti tilauksen, kaupalla on omat maksu- ja toimitusehdot, ja myyjä toimittaa tilatut tuotteet. Mielikuva verkkokaupan helppoudesta ja näppäryydestä on osin totta.
- Netin etu on, että tuote löytyy nopeasti. Se on viidessä minuutissa tilattu ja maksettu, Liina Seppo Salosta toteaa. Hänellä on selja.fi- verkkokauppa, joka on keskittynyt lastenvaatteisiin ja leluihin.
Verkon etuja ovat, ettei tarvitse päivystää tiettyyn aikaan tietyssä paikassa, ja toimitusajan voi itse päättää, kunhan kertoo sen asiakkaalle selkeästi. Jos verkkokauppa ei elätä kokopäiväisesti, voi tehdä muutakin tai yhdistää sen päivätöihin.
Moni yritys laajentaa fyysisestä myymälästä verkkokauppaan. Että sähköinen kaupankäynti olisi sujuvaa ja kannattavaa, on huolehdittava osa-alueiden sopimisesta yhteen. Alkaen tekniikasta.
Verkkokauppaohjelmistoja saa valmiina tai osittain itse koodaten. – Vertailu kannattaa. Mieti, mitä vaatimuksia sinulla on ohjelmistolle. Kuinka ylläpito hoidetaan, ja minkä verran tarvitset teknistä tukea, Seppo neuvoo.
Kuva viestii eniten
Sepolla itsellään oli nettikokemusta ennestään, ja neljä vuotta toimineen verkkokaupan lisäksi hän rakentaa nettipalveluhakemistoa paikallislehdelle. Seppo valitsi kotimaisen verkkokauppaohjelmiston, jota päivittää itse.
Mitkä tuotteet sopivat verkkomyyntiin? Lastenvaatteita myyvä Seppo kertoo lopettaneensa kokojen puolesta työlään farkkumyynnin. Jos tuote on edullinen mutta painava, postikulut muodostuvat kohtuuttomaksi tuotteen hintaan nähden.
Vaatteiden ostamista helpottavat tarkat tuote- ja mittatiedot. Kuviin on panostettava.
- Otan tuotteen myyntiin, jos saan ammattilaisen ottamia tuotekuvia käyttöön. Asiakas on riippuvainen kuvasta. Muuten mielikuvaa uudesta tuotteesta ei voi muodostaa.
Maksaminen onnistuu postiennakolla, ja avaamalla tilit sekä tekemällä verkkomaksusopimukset pankkien kanssa. Listahinnoista voi Sepon mukaan yrittää neuvotella. Tilisiirrossa tilaus vahvistuu, kun maksu näkyy yrityksen tilillä.
Suomalaisia verkkokauppoja on keskusteluissa suomittu pitkistä toimitusajoista. Asiakas ei mielellään odota. Seljalla on sopimus postin kanssa, ja Seppo vie paketteja postiin kolmisen kertaa viikossa. Tavara voi liikkua myös Matkahuollon kautta, tai sen voi sovitusti noutaa.
- Paketointivälineet on oltava tuotteiden mukaiset, ja tuotteet eivät saa vahingoittua kuljetuksen aikana.
Varastoon sitoutuu huomattavasti käyttöpääomaa, sillä myyntierät voivat olla isoja. Itse varastointi on oltava selkeä ja toimiva, että yrittäjä on perillä valikoimasta ja määristä. Mitä enemmän tuotteita, sitä enemmän sitoutuu rahaa.
Toteutunut kauppa vaatii markkinointia. Asiakkaat eivät löydä verkkokauppaankaan itsestään. Mainonta suunnitellaan kohderyhmän mukaan, ja verkkosivut kannattaa optimoida hakukoneisiin.
- Itse käytän Googlen mainossivuja ja bannereita muun muassa Suomi24- ja Huuto.net-sivustoilla alan lehtiä unohtamatta. Messuja en itse näe kannattavana markkinointina, Seppo selvittää.
Asiakkaan on voitava ottaa yhteyttä myös puhelimitse. Se lisää luotettavuutta. – Shoppaile joskus omassa kaupassasi asiakkaan näkökulmasta, Seppo vinkkaa.
![]() |
Liina Sepon verkkokaupan varaston vaatteet ovat rekeissä ja laatikoissa tarkoin nimettyinä. |
Anna-Silja Suutarinen