Kokki suunnittelee toimivan keittiön
Palvelu, joustavuus, kotimaisuus. Asiakas päättää, mitä tehdään ja milloin, ei tehdas. – Päätimme jo alunperin tehdä kaikki toisin, toimitusjohtaja Hannu Virtanen toteaa. Hän ja yhtiökumppani Petri Mutka perustivat Rymättylässä toimivan Bistro-Tuote Oy:n 10 vuotta sitten.
Yritys on erikoistunut ammattikeittiöiden ja jakelulinjastojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Noin 70 prosenttia tuotteista valmistuu omassa tehtaassa, loput hankitaan kotimaisilta ja eurooppalaisilta laitevalmistajilta.
Virtasen mukaan Bistro-Tuote on kolmen suurimman kotimaisen valmistajan joukossa. Keskon ja S-ryhmän ketjukeittiöt muodostavat huomattavan osan asiakaskunnasta yksityisten ravintoloitsijoiden lisäksi.
Ketjukaupat haluavat kokonaisuuksia. Bistro-Tuote suunnittelee, rakentaa ja myös asentaa kokonaisia projekteja. – Suunnittelemme keittiöitä, joissa on hyvä tehdä töitä, Virtanen painottaa ammattikokin taustallaan.
Projektikokonaisuuksien lisäksi yritys myy yksittäisiä laitteita. Se myös suunnittelee ja toteuttaa erikoiskalusteita yhdessä asiakkaiden ja arkkitehtien kanssa.
Bistro-Tuote työllistää 25 henkilöä ja pari alihankkijaa kokoonpanossa. Tuorein liikevaihto asettuu 7,9 miljoonaan euroon.
Ajan viheliäinen ilmiö, taantuma, ei näytä merkkejään ainakaan vielä. Alkuvuosi vaikuttaa kohtuulliselta tilausten suhteen. Yhden laman rämpinyt Virtanen kertoo jokusen asiakkaan miettivän projektin toteuttamisresursseja. – Uskon, että selviydymme hyvin.
Virtasesta on tärkeää pysyä arjessa kiinni asiakaspinnassa. – Meillä ei ole niin suurta johtajaa, etteikö voisi vetää haalareita niskaan, ja ruveta asennustöihin! Pk-sektorin joustavuus on juuri tässä. Kun omistaja pysyy ruohonjuuritasolla, voi reagoida todella nopeasti.
Kuntakohtainen yrittäjäpalkinto liikautti syvempiä kerroksia enemmän kuin kuntaliitos Naantaliin. Omien keskuudesta tulevaa huomionosoitusta arvostaa enemmän. Yrittäjäilmastoon Virtanen kaipaa tuuletusta, ja uskoo kaupungin ja yritysten yhteydenpidon nyt paranevan.
Oman toiminnan lyömätön mittari löytyy kahdesta paperikasasta työpöydällä. Mies pitää huolen, että lähtevien laskujen pino on aina korkeampi kuin saapuneiden. Tämä ja nälkäiset kansalaiset pitävät Bistro-Tuotteen pystyssä.
- Pizza, hampurilainen, peruspihvi ja pasta tulevat pitämään pintansa, Virtanen luottaa. Hänen mukaansa on kasvanut sukupolvi, joka luopuu mieluummin jostain muusta kuin ulkona syömisestä.
![]() |
Toimitusjohtaja Hannu Virtanen kertoo Bistro-Tuotteen keskittyneen projektirakentamiseen. Keittiöt suunnitellaan alusta loppuun ja tarvittaessa myös asennetaan paikalleen ja huolehditaan käyttöopastuksesta. |
![]() |
- Varastoon ei tehdä valmiita tuotteita, mutta osat löytyvät hyllystä kyllä, Hannu Virtanen esittelee. |
Anna-Silja Suutarinen