Polttopuu menee nyt kuin kuumille kiville
Lietolainen Pirkka Rauvola joutui perustamaan polttopuita tuottavan yrityksensä pienen pakon edessä puolitoista vuotta sitten. Hän oli myynyt omalla kotitilalla tehtyjä ja yli jääneitä klapeja tutuilleen jo jonkin aikaa, mutta sitten sana lähti liikkeelle ja toiminta alkoi kasvamaan.
- Oli pakko laittaa toiminimi, kun tämä ihan räjähti käsiin, Rauvola naurahtaa. Varsinaisena päätyönään hän toimii Lounasitu Oy:n toimitusjohtajana, mutta polttopuiden valmistus ja myynti viekin sitten 22-vuotiaan perheenisän kaiken liikenevän vapaa-ajan.
Toiminta tapahtuu kotitilalla, jonka Rauvola lunasti vähän aikaa sitten itselleen. – Viljelijäksi en ole vielä ryhtynyt: isä ja setä hoitavat peltoja vielä toistaiseksi. Metsääkin on, mutta ostan puun metsänhoitoyhdistykseltä, sillä teen nykyään lähes ainoastaan koivuklapeja.
Kevät ja kesä menee tuotantoon: rangat pilkotaan sopivan kokoisiksi klapeiksi ja kuivataan. Syksyllä jo myydään. – Oikeastaan minun pitäisi myydä ylivuotisia puita, mutta kysyntä on ollut niin kovaa, että puut viedään käsistä. Jos kuivatus vaan onnistuu, niin kyllä ne sitten syksyn ja talven aikana voi jo myydä, Pirkka Rauvola kertoo.
Viime keväänä valmistuneista 250 irtokuutiosta on nyt jo myyty lähes kaikki. – Nyt tilasin puuta sen verran, että saan tänä vuonna kaksinkertaisen määrän polttopuuta. Tilasin myös uuden klapisirkkelin, joka on melkein täysautomaattinen. Pressuhalli täytyy varmaan myös hankkia.
Rauvola laskee, että investoinnit kannattavat pidemmän päälle. – Ei polttopuuyrittäjiä täällä niin paljon ole, ja nekin muutamat alkavat jäämään kohta eläkkeelle. Ja puun kysyntä on nousussa, sillä lähes kaikkiin uusiin taloihin tulee jokin tulisija.
Varsinais-Suomen Yrittäjiin Rauvola liittyi viime syyskuussa. – Jos kerran yrittäjä on, niin täytyy järjestöön kuulua, myös mm. kunnallispolitiikasta kiinnostunut nuori mies toteaa. – Uskon, että tätä kautta ainakin muut yrittäjät tulevat tutuiksi.
![]() |
Pirkka Rauvola toimittaa klapit pakattuina 40 litran verkkosäkkiin - ainoana tuottajana lähiseudulla. |