Yrittäjänä Norjassa
Turkulaissyntyinen ja Turun kauppakorkeakoulussa opiskellut Henri Koli lähti kesätöihin Osloon 80-luvun alussa. Ensimmäiset 2 kesää kuluivat norjalaisen kesähotellin vastaanotossa. Kauppatieteen opintojen lopettelemisen jälkeen vakituinen työpaikka löytyi vakuutusyhtiö Storebrandin pääkonttorista. Aluksi autovakuutusten ja myöhemmin lentokoneiden jälleenvakuuttamisen parista.
- Sain kuulla, että en sovi yrityksen tyyliin. Pukeutumiskoodi oli vielä 20 vuotta sitten hyvin tiukka. Vaikka käytin kauluspaitaa ja solmiota, esimieheni olivat sitä mieltä, että kravattini olivat liian moderneja eivätkä sopineet yrityksen julkikuvaan.
Koli irtisanoutui ja pestautui työvoimavuokrausyritykseen. Kauppatieteilijälle löytyi hyvin laskentapäällikön töitä, ensin teollisuusyrityksessä ja myöhemmin valtion virastossa.
- Valtion virastossa sain harjoitella perinteistä kaksinkertaista kirjanpitoa. Toimintatavat olivat todella vanhoilliset, Koli kertoo. - Reskontrasta ei ollut puhettakaan, vaan laskut maksettiin saman tien kun ne tulivat. Taloudellista optimointia ei pohdittu.
10 hengen konsulttiyritykseen Henri Koli houkuteltiin kirjanpitoa hoitamaan 80-luvun lopulla.
- Siinä vaiheessa olin jo oppinut luottamaan omaan ammattitaitooni ja tuntui järkevältä perustaa oma kirjanpitoyritys.
Norjalainen kevyt byrokratia
- Norjassa yhden hengen yritystä ei silloin tarvinnut millään tavalla rekisteröidä. Riitti kun vuoden lopussa teki oman tilinpäätöksen ja ilmoitti lopputulokseksi jäävän elinkeinotulon verottajalle, Koli kertoo. - Toimeksiantajia oli aika helppo löytää ja tarjouduinkin aika pian hoitamaan myös pienen insinööritoimiston kirjanpitoa.
Henri Koli hoitaa yritysten kirjanpidon, laskennan ja joskus myös palkkalaskennan. Työt hän tekee asiakasyritystensä tiloissa, vaikka myös kotoa löytyy pieni toimisto.
- Yrittäjyyteni alkuvaiheessa Norjan verottaja oli hyvin helppo yhteistyökumppani. Verovirasto hyväksyi, että en maksanut lainkaan ennakkoveroa, vaan maksoin kaikki edellisen vuoden verot kerralla seuraavan vuoden keväällä. Tästä kertyi hyvät korkotulot, yrityksensä taloudesta tarkka Koli kuvailee.
- Tietyt konsulttipalvelut, esimerkiksi kirjanpito- ja tilintarkastusyritykset, eivät tuolloin olleet myöskään ALV-velvollisia, tämä vero tuli vasta noin kymmenen vuotta sitten.
Koli ei ole missään vaiheessa halunnut laajentaa yrityksensä toimintaa tai palkata työntekijöitä.
- On ollut mukavaa, kun olen voinut tarjota näille kahdelle pääasiakkaalleni täyden taloushallinnon palvelun niin että yrityksissä ei ole tarvinnut olla lainkaan kirjanpidosta huolehtivaa henkilökuntaa, vaan he ovat voineet keskittyä täysin omaan perustehtäväänsä.
Nyttemmin Norjassakin pienyritys on rekisteröitävä, mutta Kolin mielestä byrokratian määrä on edelleen hyvin pieni.
- Jos kirjanpito on elinkeino, pitää alan yrittäjän olla auktorisoitu, Henri Koli kertoo. - Viranomaiset vaativat, että yrittäjällä on riittävästi koulutusta ja alan osaamista, joka on hankittu toisen palveluksessa. Kun asiakasyritysteni tilintarkastajat kirjoittivat todistukset osaamisestani, ei auktorisointi tuottanut ongelmia.
-Yrittäjyydessä on aina riskinsä, Koli toteaa. - Kaikki sujuu hyvin , kun pysyy terveenä. Jos sairastuu, voi korvauksia saada vasta kolmen viikon jälkeen ja silloinkin ne ovat pienempiä kuin palkansaajilla. Koli on tarvinnut sairauskorvauksia kahdenkymmenen vuoden aikana kahteen kertaan. - Silloinkin asiakasyritykseni ovat selvinneet ilman sijaisjärjestelyjä kun olen pystynyt hoitamaan kaikkein välttämättömimmät asiat sairauteni aikanakin.
Kolmipäiväinen työviikko
- Yrittäjyydessä on parasta se, että pystyy itse vaikuttamaan omiin työaikoihinsa, Koli korostaa. - Tosin meni aika monta vuotta ennen kuin uskaltauduin pitämään kahta viikkoa pidempää kesälomaa.
Nykyisin Henri Koli pitää yhtäjaksoisen kolmen viikon kesäloman ja useita viikon mittaisia lomanpätkiä talvikauden aikana. - Lomaa tulee pidettyä ehkä vajaat kaksi kuukautta vuodessa, Koli laskee. - Loma on helppo ajoittaa Norjassa esimerkiksi pääsiäisen aikaan, sillä silloin käytännössä kaikki ovat poissa työpaikoiltaan viikon verran. Kesällä vietän aina pari viikkoa Rymättylässä saaressa, vanhempieni kesämökillä.
Kaksi vuotta sitten Henri Koli jäi yllättäen leskeksi ja elämä piti järjestää uusiksi. - Vaikeassa tilanteessa oli hyvä huomata, että myös norjalainen eläkejärjestelmä toimii hyvin ja leskeneläke auttaa pärjäämään siinä tilanteessa, kun puolison tulot jäävät tulematta mutta arkiset menot eivät juurikaan pienene.
48-vuotias Henri Koli tekee nykyisin kolmipäiväistä työviikkoa ja pitää vapaata perjantaista lauantaihin. - Leskeneläke pienenee, jos omat tulot merkittävästi kasvavat. Koli on laskentapäällikön tarkkuudella optimoinut tulonsa ja käyttää vapaa-aikansa liikuntaan, kulttuuriin, matkusteluun, ystävien tapaamiseen, ruuanlaittoon ja muihin itselleen mieluisiin asioihin. Matkusteleminen on helppoa, sillä Koli puhuu sujuvasti yhdeksää eurooppalaista kieltä ja pärjää auttavasti muutamalla muullakin kielellä.
- Ei tämä kirjanpito missään tapauksessa minulle ole koskaan ollut mikään unelma-ammatti, Koli toteaa. - Jotkut ovat luovia työssään, minä olen luova vapaa-aikanani.
![]() |
Turkulaissyntyinen norjalaisyrittäjä Henri Koli Oslon uuden oopperatalon edessä. |