Johtaja johtaa ja on esimerkkinä
Päivän lehdessä ollut yleisönosastokirjoitus avaa johtajuutta pohtivan keskustelun Tumo Oy:n toimitusjohtajan Juha Nummelan kanssa. Kirjoituksessa ihmeteltiin, miten johtajat pitävät alaisiinsa yhteyttä vain sähköpostitse ja arveltiin, että käytäntö yleistyy sitä mukaa, kun kännykkäsukupolvi pääsee johtajan virkoihin. Juha Nummela, mitä mieltä olet sähköpostijohtajuudesta?
- Se on typerää pelkuruutta. Ihmiset on tavattava kasvoista kasvoihin, hän vastaa.
30 ihmistä työllistävä kaarinalainen Tumo Oy on konepaja, joka valmistaa muun muassa hydrauliikkaa, voimansiirtoakseleita sekä lentokoneiden ja avaruuslaitteiden komponentteja. Yritys on perustettu 1942. Juha Nummelan isä osti yrityksen 1960-luvulla ja Juha tuli toimitusjohtajaksi virallisesti 1987. Epävirallisesti hän on vastannut tehtaasta yhdessä teknisenä johtajana työskentelevän Olli -veljensä kanssa aina isän -75 tapahtuneesta kuolemasta asti.
[190_2003_0401Image0006.JPG]
Ilman johtoa työntekijät ovat hukassa
- Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus ovat johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Se, minkä lupaa, se on pidettävä. Asiat pitää voida sanoa, ikävätkin, mutta ketään ei saa moittia julkisesti. Johtajan on myös selkeästi johdettava yrityksen toimintaa. Jos työntekijöille annetaan vapaat kädet tehdä työ miten parhaaksi näkevät, sitä voidaan pitää heitteillejättönä, Nummela sanoo.
Heitteillejättöajatukselle Nummelalla on hyvät perusteet. Hän pitää oman johtajuusaikansa pahimpana virheenä sitä, että päätti yhdessä veljensä kanssa luottaa työntekijöiden itseohjautuvuuteen. Vapaat kädet -menetelmä ei kuitenkaan toiminut ja siitä palattiin selkeän johtajuuden malliin.
- Jossain määrin on huono asia, että työnjohtajista on luovuttu. Pitäisi ymmärtää, että ihmiset ovat erilaisia, eikä sisäinen yrittäjyys onnistu jokaisen kohdalla. Työntekijä voi olla vaikka kuinka hyvä ammattimies, mutta hän ei silti pysty tai halua ottaa vastuuta koko tuotantoketjusta. Hän tekee oman kohtansa ja jonkun muun on huolehdittava siitä, että työ menee eteenpäin. Suomalaisiin puree edestä ja esimerkillä johtaminen.
Onnistumiset täytyy jakaa
Kiitos, mielellään julkinen ja rahallinen palkitseminen ovat Nummelan mielestä parhaat kannustimet. Takana ovat onneksi ne ajat, jolloin metallimiehet eivät halunneet erottua joukosta edes positiivisesti.
- Tietysti yrityksen johdon täytyy huolehtia myös perusasiat kuntoon kuten viihtyisä ympäristö sekä kunnolliset koneet ja laitteet. Johtajan täytyy osata myös jakaa onnistumiset. Kun asiakkaalta tulee kiitosta, se kerrotaan kaikille. Mikä johtaja se on, joka ei ymmärrä, mistä hyvä työ koostuu?
Omistaja-johtaja -yhdistelmä on Nummelan mielestä vaativampi kuin palkkajohtajuus. Omistajan johtamalla yrityksellä on omistajan kasvot, hyvässä ja pahassa. Se lisää osaltaan yrittäjän vastuuta.
- Jos esimerkiksi joku uusi työntekijä on muuttanut paikkakuntaa tullakseen meille töihin, tunnen valtavaa vastuuta siitä, että hän saa sen hyvän työpaikan, johon ajatteli tulevansa. Olenhan minä kolmenkymmenen työntekijäni kautta vastuussa paljon suuremman joukon toimeentulosta, Nummela toteaa.
Johtajuutta ei voi peri? edes perheyrityksess?, Juha Nummela sanoo. Jokaisen johtajan on ansaittava paikkansa itse. |
Pirkko Varjo