Taantuman torjunnassa tepsivät ennakkoluulottomat toimintamallit
Taantumasta voi tulla itseään toteuttava ennustus, ellei ajatusta väännä uusille raiteille. Periksiantamattomuus, idearikkaus, kyky heittäytyä hetkeen ja usko omaan ideaan kantavat eteenpäin.
Realistisessa optimismissa ei kannata kitsastella. Pienestäkin virkoamisesta kannattaa iloita.
Paratiisi nurkan takana
- Se oli yhtiökumppanuutta ensi silmäyksellä, Reija Lähteenmäki kertoo. Hän ja Maarit Latva-Ranto tapasivat työn merkeissä, huomasivat haaveilevansa samasta asiasta, spa-hoitolasta, ja aloittivat liiketilan etsimisen samana iltana.
Vuosi sitten avautui Salon Spa Dreams, hemmottelukeidas hoitoa ja lepoa janoaville. Liki 600 neliötä hoito- ja hemmottelutilaa asiakkaille, ja työtilat, joissa tällä hetkellä työskentelee 15 henkilöä, osa itsenäisinä yrittäjinä.
- Jos jotain haluaa, on oltava uskoa, Lähteenmäki toistaa useaan otteeseen. Pankki uskoi liikeideaan lähtien rahoittajaksi, muuten yritys pyörii tulorahoituksella. Asiakkaat saattavat tulla matkojenkin päästä Helsingistä, Paraisilta tai Vaasasta.
Kun on uskoa, on toivoa. Pahan päivän varalle kannattaa pitää yllä ideapankkia, ja tarvittaessa hakea ulkopuolista näkökulmaa yksin painimisen sijaan. Verkostoajattelu on Lähteenmäelle ominaista.
Päivät ovat pitkiä, eikä tulos vielä omassa kukkarossa näyttäydy, mutta sen aika tulee vielä. – Rahaa tarvitaan elämiseen, mutta maailman pyörittämiseen tarvitaan hyvää mieltä, Lähteenmäki painottaa ja kertoo yritysten löytäneen hyvin Salon Spa Dreamsin virkistys- ja motivointipäivät henkilöstönsä akkujen lataamiseen.
Sitä voi tankata päiväkylpylästä. Ovesta sisään astuessa kiire unohtuu. Kokonaisuus hoitaa kehoa ja mieltä. – Myymme elämystä, ja tarjoilemme palan paratiisia. Sitä ei tarvitse tämän kauempaa hakea!
Kotikompassi turvaa tietä kotiin
Ihminen tarvitsee kodin. Hanna Lehto auttaa sen etsimisessä ja kohteen tietojen selvittämisessä ja ymmärtämisessä. Turkulaisen Kotikompassin tarjoama kodinostoapu on Suomessa uusi palvelu.
- Myyjää auttaa välittäjä, mutta ostajat kamppailevat yksin, Lehto perustelee. Potentiaalisia asiakkaita ovat ensiasunnon ostajat, seudulle muuttajat, ikäihmiset sekä ne, jotka kiireidensä tai vähäisen kokemuksensa takia tuntevat tarvitsevansa apua asuntokaupassa.
Riippumaton avustaja hakee asunnon toiveiden ja tarpeiden mukaan, sekä selvittää kohteen tiedot. Lehto on juristi, ja hän on toiminut kiinteistönvälittäjänä. – Esimerkiksi asunnon muutostöiden, taloyhtiön tilanteen ja mahdollisten remonttien koukerot voivat tuntua monimutkaisilta hallita, Lehto kuvailee.
Lehto ennakoi, että osin taantuman herätteleminä ihmiset haluavat olla perillä ostokohteesta. Rakennuskanta seudulla on sen ikäistä, että remontit ovat käynnissä tai suunnitteilla. Lehto voi hoitaa asunnon etsinnän alusta loppuun kaupantekoa myöten, tai häneen voi turvautua vain tietyssä vaiheessa. – Voin vaikka olla mukana pelkästään kauppakirjan tekemisessä.
Palvelusta maksetaan käytetyn ajan mukaan, ja arvio on mahdollista saada etukäteen. – En halua sitoa palkkiota kauppahintaan tai kauppaan ylipäätään, mikä on ulkomailla yleinen käytäntö. Näin säilyn täysin riippumattomana, Lehto painottaa.
Naiset elämäniloa tankkaamassa
Maalis-toukokuussa on Turussa kuultavana naisten hyvinvointiluentosarja. Sen ovat koonneet neljä hyvinvointi- ja viestintäalan ammattilaista: toimittaja, kirjailija Tuula Vainikainen, valmentaja Johanna Tarpila, kouluttaja Ulla Korpela sekä terveydenhoitaja Annu Laavainen.
- Luentosarja on tarkoitettu eri tehtävissä toimiville naisille, jotka haluavat kohentaa vointiaan ja saada voimaa arkeensa. Esimerkiksi naisyrittäjän oma ja työntekijöiden hyvinvointi on paras henkivakuutus erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina, kirjailija Tuula Vainikainen selvittää.
Naisjoukko haluaa torjua henkistä lamaa. Vaikka elämä ei ole helppoa, siihen voi vaikuttaa. Kyse on pienistä askelista ja uskomuksista. Työstä tulee helposti toinen elämä, joka vie mennessään – myös terveyden.
Vainikainen toteaa, ettei tieto helposti muutu toiminnaksi. Hän muistuttaa, että yksinyrittäjä huolehtii työhyvinvoinnistaan yksin. Jos olet huolestunut, pysähdy miettimään, hae apua ja aseta tavoitteita.
Syyllisten etsiminen kannattaa jättää vähemmälle, ja keskittyä miettimään, mikä hyvinvointia oikeasti lisäisi. Mikä kantaa ja lohduttaa naista? Luotatko omiin voimiisi ja mahdollisuuksiisi? Miten positiivisuutta nakertavia uskomuksia puretaan?
- Ilo ja elämänvoima lähtee itsetunnosta, Johanna Tarpila toteaa. Silti olemme taitavia vahvistamaan niitä ajatuksia, jotka eivät vie mihinkään.
Luentosarjan ensimmäinen ilta johdatteli hyvän olon remontin askeliin. Myöhemmin paneudutaan muun muassa omaan itseen vuorovaikutuksen instrumenttina, painonhallintaan ja terveyteen sekä ihmeiden luomiseen parisuhteissa.
SESONKIYRITTÄJÄN KAKSI VUODENAIKAA
- Parasta tässä työssä on työhuoneen ikkunasta aukeava alati muuttuva maisema, sanoo kaarinalainen Joona Koski ja viittaa Eva-aluksensa ohjaushytistä aukeavaan Saaristomeren maisemaan. Ulkopuolisesta tämän miehen yritystoiminta ei näytä työltä ensinkään.
Yritys järjestää charter-retkiä ulkosaaristoon. Pääosa asiakkaista on sukelluksen harrastajia ja kohteena ovat lukuisat Saaristomeren hylyt. Laivainsinööri Koski teki aikaisemmin päivätyötä Turun telakalla. - Ehkä jollain kummalla tavalla tunsin tarvetta pilata hyvä harrastus tekemällä siitä itselleni työn, Koski nauraa. - Tämän yritystoiminnan avulla pystyn viettämään merellä enemmän aikaa kuin mitä olisin muuten pystynyt. Vaikka olen harrastanut sukeltamista ja veneilyä kymmeniä vuosia, yllättää saariston suuruus ja monipuolisuus joka kesä, aina löytyy uusia elämyksiä.
Sukellusretkiä ja etsintätehtäviä
- Sesonki on vapusta pyhäinpäivään, Koski kertoo. Millä yrittäjä sitten selviää talven yli, kun vene on nostettu kuivalle maalle ja seuraavat asiakkaat tulevat keväällä? – No siinäpä se ongelma onkin, Koski naurahtaa. Yrityksen päätoimiala on projektisuunnittelu, mutta tuotekehityshankkeet eivät ole vielä johtaneet tuotannolliseen toimintaan ja kassavirta on pitänyt hankkia muualta. –Tällä tavalla saan aikaisemmin pelkästään perhekäytössä olleen veneen kulut peittoon ja pärjään talven yli, Koski sanoo.
Eva-alus on rungoltaan 50 vuotta vanha 16-metrinen puualus, alun perin kotoisin pohjoisesta Jurmosta. Veneeseen majoittuu mukavasti 8 vierasta. Vene on vuosien mittaan tehty sukellustukialukseksi sopivaksi ja se on varusteltu monipuolisilla merenkulku- ja etsintälaitteilla. Viistokaikuluotain, suunnattava kaikuluotain ja useampi pystykaikuluotain tekevät mahdolliseksi vaikeatkin vedenalaiset etsintätehtävät. – Merenpohjasta löytyvät paitsi hylyt niin myös kaikki muut autonrengasta isommat kohteet, Koski kertoo.
Sesonkiyrittäjä tekee talvella veneen kunnostustöitä ja viettää vapaa-aikaa kadehdittavan paljon. Koski ei kuitenkaan suosittele sesonkiyrittäjyyttä kenelle tahansa. – Jos vuoden tulot pitää tienata kuudessa kuukaudessa, pitää toiminnan edellytysten olla kunnossa, työtä on tehtävä todella kovin ja kaikki on hoidettava äärimmäisen kustannustehokkaasti. Ja ennen kaikkea omat menot on pidettävä mahdollisimman pienenä, Koski korostaa. – Minulla oli se onni, että vene oli olemassa ennen yritystoiminnan aloittamista. Jos sen hankkiminen olisi ollut välttämätön ensimmäinen investointi, ei tästä olisi tullut mitään.
Erikoistumisen riskit
Yleensä sanotaan, että erikoistuminen on pienyrittäjän paras vahvuus. Joona Kosken mukaan tällaisen erikoisyrittäjyyden huono puoli ja suurin riski on se, että sijaista ei ole saatavissa, jos itse sairastuu tai muusta syystä ei pysty tekemään työtään. – On välttämätöntä pystyä ajamaan venettä, löytää sopivat sukelluskohteet ja osata kiinnittyä niihin niin, että sukeltaminen on turvallista. Lisäksi kippari järjestää reissujen ruuat, lämmittää veneen saunan ja hoitaa sukeltajille paineilman. Sukeltajat tuovat mukanaan vain henkilökohtaiset varusteensa, aluksella tarjotaan kaikki muu, välipaloja ja iltanuotion grillipaloja myöten.
Markkinointia Koski ei sano juurikaan tehneensä. – Sukellusseurojen jäsenet puhuvat keskenään ja viesti kulkee suusta suuhun. Viidakkorumpu on tähän saakka ollut paras markkinointikeino.
Vaikka vahvasti sesonkiriippuvainen yrittäjyys on taloudellisesti rankkaa, löytää yrittäjä siitä myös innostuksen lähteen. - Syksyllä homma alkaa maistua puulta ja tulee kyllästyminen. Talvikausi antaa aikaa innostua uudestaan ja keväällä on aina tosi mukavaa lähteä merelle, Koski summaa.
Uusi myymälä Helsinkiin
Olemme avanneet viime syyskuussa ensimmäisen oman myymälän Helsingin keskustaan. Siitä on nopeasti tullut meidän suurin jälleenmyyjämme.
Liikevaihtomme olisi laskenut reippaasti ilman tätä askelta. Tosin päätös avaamisesta tehtiin ennen suuria lamapuheita. Välillä on hiukan jännittänyt.
Toimitusjohtaja Esko Niinikorpi
Kaani Oy
Kasvatetaan toimintaa
Alotimme nollasta, ja liikevaihto on kasvanut 30 prosenttia joka vuosi. Lamankin keskellä on tarkoitus kasvaa. Tänä vuonna on tarkoitus puhkaista 100 000 euron rajapyykki liikevoiton osalta.
Aiomme lisätä henkilökuntaa, investoida tekniikkaan, tuotteistaa, kasvattaa yhteistyökumppani- ja jälleenmyyjäverkostoa ja panostaa näkyvyyteen.
Yrittäjä Janne Klasila
Webbinen.net
Taantuma luo mahdollisuuksia
Lähdimme tekemään web-pohjaista kokous- ja tapahtumahallintaohjelmistoa aikana, jolloin tehokkuutta ei niinkään korostettu. Kävi ilmi, että taantumaa parempaa ajankohtaa ei työtä helpottavan ja tehostavan ohjelmiston lanseeraukselle ole.
Pk-sektorille suunnattuun työkaluun ilmaisivat ensimmäisenä kiinnostuksensa suuret pörssiyhtiöt ja julkiset toimijat. Nyt painamme tukka putkella pitkin Turkua, pääkaupunkiseutua ja eteläistä Suomea. Käytännössä jokainen esittelyn nähnyt on ostanut palvelun.
Taantuma luo myös mahdollisuuksia. On vain osattava etsiä ne liiketoiminnot, joista muuttuneessa tilanteessa ollaan valmiita maksamaan.
Varatoimitusjohtaja Petri Hollmén
Lyyti Oy
Paikallinen palvelu on kilpailukykyinen
Kolmas Hyvää Vehmaalta- päivä järjestetään huhtikuussa. Meillä Vehmaalla on monipuolisesta palveluja, kunhan vain käytämme niitä.
Ei kaupungeista ja ostoskeskuksista haettu palvelu ole automaattisesti parempaa vain siksi, että se on isosta maailmasta. Pieni ja paikallinen tarjoaa meille joka tavalla kilpailukykyisen vaihtoehdon. Ei ruokita lamaa.
Verhoomoyrittäjä Anne Silver
Vehmaan Yrittäjien puheenjohtaja
Kauppias julkaisee marginaalimusiikkia
Perustin pienen levy-yhtiön Jupiter Stroll Records Ky:n 2007. Seuraavana vuonna julkaisin neljä pitkää cd:tä ja kaksi singleä. Tänä vuonna on tulossa neljä tai viisi pitkäsoittoa. Yksi single on jo julkaistu ja kolme vielä tulossa kahden ep-singlen lisäksi.
Ja tämä on vielä marginaalimusiikkia!
Kauppias Jyrki Koenkytö
K-supermarket Loimaa
Keksinnön tietä markkinoille voi nopeuttaa
- Ehdotan tulospalkkausta, että jokainen Te-keskuksen ja Tekesin virkamies olisi oikeutettu täyteen palkkaan vasta, kun on jakanut reilun tukun EU-tukirahoja niille, jotka oikeasti laittavat pyörät pyörimään, Keksijäyrittäjä Länsi-Turunmaasta lataa.
Keksijä on turhautunut byrokratian hitauteen. Kahden pienyrityksen toimitusjohtaja on saanut rahoittaa kehitystyönsä itse. Uusi voimalamoottori, jonka hyötysuhde ilmalla ajettuna on 51 prosenttia, on viittä vaille valmis. Miehellä on myös idea veneenpohjasta, joka vähentäisi polttoaineen kulutusta 30 – 50 prosenttia.
Keksintöjen vauhtiin saaminen on tuskallisen hidasta. Prosessi nielee rahaa. Keksijäyrittäjä kehottaa ottamaan mallia ruotsinsuomalaisen Kaj Mickoksen Innovation Planin tapaisesta käsittelystä, jossa idea tuotteistetaan markkinoille kolmessa vuorokaudessa.
- Kun tukea tullaan pyytämään, pitää lyödä nippuun tekniikan ja kaupallistamisen asiantuntija, joku kirjuriksi ja joku pomoksi pitämään ryhmä raameissa. Puolessa tunnissa saa paljon aikaan, ja viikon päästä oltaisiin parhaassa tapauksessa vauhdissa. Kuopion ja Oulun Te-keskuksissa tämä tapa on jo käytössä, herra vinkkaa.
![]() |
Rahaa tarvitaan elämiseen, mutta maailman pyörittämiseen tarvitaan hyvää mieltä. Me tarjoamme asiakkaille piipahduksen paratiisiin, Reija Lähteenmäki kertoo. |
![]() |
Hanna Lehdon yritys tarjoaa apua asunnon etsimisessä ja kauppojen tekemisessä. |
![]() |
Ulla Korpela, Johanna Tarpila, Tuula Vainikainen ja Annu Laavainen ovat rakentaneet naisten hyvinvointiluentosarjan, jonka aikana opetellaan muun muassa nauttimaan siitä, mitä tehdään. |
![]() |
Kaarinalainen Joona Koski järjestää sukelluschartereita ja sukeltaa myös itse. Taustalla Märketin majakka |
![]() |
Eva-alus on rungoltaan 50 vuotta vanha 16-metrinen puualus, johon majoittuu mukavasti 8 vierasta. |
Anna-Silja Suutarinen