Ennakkoluulottomat innovaatiot luovat liiketoimintaa kestävästä kehityksestä!
Vastuullinen liiketoiminta tai kestävä kehitys tuovat mieleen helposti jonkun näistä kolmesta tulkinnasta:
”Jaaha, nyt kun finanssi- ja ruokakriisit jylläävät maailmalla, niin miten joku voi puhua yritysten vastuullisuudesta. Kellään ei ole nyt varaa miettiä moisia asioita”
”Vastuuton liiketoiminta, se olisi parempi termi – vastuutonta toimintaahan koko liike-elämä on pullollaan.”
”Ok, puhutaan tästä aiheesta, mutta niin… tuo vastuullinen liiketoimintahan tarkoittaa sitä, että viherpestään yritys ja saadaan kaikki näyttämään niin hienolta, vaikka totuus on mitä lie.”
Mutta tästä ei suinkaan ole kyse, vaan vastuullinen liiketoiminta antaa yrityksille eväitä kehittää nykyisiä toimintatapoja, säästää luonnonvaroja ja luoda lisäarvoa sidosryhmille. Vastuullinen liiketoiminta tarjoaa myös uusia ideoita yrityksille, jotka etsivät innovaatioita. Se on kestävän kehityksen toteuttamista yritystasolla.
Mitä kummaa tämä voi tarkoittaa yrityksen kielellä? Se voi tarkoittaa esimerkiksi muovijätteen jalostamista designtuotteiksi, kuten vuonna 1990 perustetun Tonester Oy:n tapauksessa. Heidän päätuotteensa on kierrätysmuovista tehty, 100% kierrätettävä muovilevy. Yrityksellä on voimakkaasti kasvavat kansainväliset markkinat. Perustaltaan yritysidea on kovin yksinkertainen: muovijäte muutetaan laadukkaiksi ja arvostetuiksi tuotteiksi. Siitä inspiraatiota muillekin yrityksille. Yksinkertaisista oivalluksista voi päästä pitkälle.
Kun yritys pyrkii hahmottamaan liiketoimintaympäristöään vastuullisen liiketoiminnan näkökulmasta, se saa samalla hyvän välineen havainnoida erilaisia muutoksia. Jo pelkästään tätä kautta yritys voi huomata esim. uuden asiakastarpeen ja parantaa siten asemiaan.
Yrityksen on mahdollista perustaa koko liiketoimintaideansa vastuullisuudelle. Tällöin ei puhuta nykytoiminnan kehittämisestä, vaan koko liikeidean perustumiselle kestävän kehityksen ajatukselle. Näin on esimerkiksi Biovakka Oy:ssä, joka on Suomen merkittävin biokaasun tuottaja. Biovakka valmistaa biokaasua eloperäisistä raaka-aineista, kuten lannasta ja yhdyskuntien biojätteestä. Perusideana on muuttaa ympäristöä kuormittava materiaali kestävällä tavalla sähköksi ja lämmöksi. Innovatiivinen yritys osaakin haistaa bisneksen siellä, missä muiden mielestä haisee pelkästään pahalle!
- Projektijohtaja Piia Nurmi ja tutkija Nina Aarras
Kirjoittajat työskentelevät Turun kauppakorkeakoulun Vastuullisen liiketoiminnan keskuksessa.