Kimmon Vihannes kasvoi viljelijästä tukuksi

Salon Kuusjoella sijaitseva Kimmon Vihannes Oy on vähittäiskauppa-, ravintola- ja suurkeittiötukkuliike. Perheyritys alkoi kehittyä kuoritun perunan ympärille 17 vuotta sitten. Isä Kunnia viljeli vihanneksia. Nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Kunnia harjoitteli jo vuonna 1984 myymällä herneenpalkoja torilla.

Nyt yli 10 000 artikkelista 90 prosenttia menee suurkeittiöihin ja loput 10 vähittäiskauppaan. Liitännäiselinkeinosta on muodostunut vahva pääelinkeino ja toimintakonsepti. Yritys työllistää 25 henkilöä, ja Kunnian vanhemmat ovat edelleen toiminnassa mukana. Veli Karri vastaa taloudesta.

Kuusjoen kylän toiseksi suurimman työllistäjän liikevaihto oli viime vuonna 7,2 miljoonaa euroa. – Saatiin 20 prosentin nousu. Haemme koko ajan uusia asiakkaita ja kasvua. Mitä enemmän massaa pyörii, sen parempi on kilpailukyky, Kimmo Kunnia selvittää.

Asiakaskunta on levittäytynyt 150 kilometrin säteelle. Paikallisilta tuottajilta saadaan salaatit, kurkkua ja osin juureksia. Yhdeksän omaa jakoautoa ja kolme alihankkijaa vievät tuotteet asiakkaille.

Hinnoittelussa oltava aktiivinen

– Olemme pieni, joustava ja nopea. Meillä on laaja tuotevalikoima. Pystymme toimittamaan alle vuorokaudessa myös tuoreet lihat ja raasteet. Ja ne ovat herkkiä tuoteryhmiä, Kunnia kertoo.

Taantuma näkyy toiminnassa hieman, mutta johtajan mukaan puheet ovat suuremmat kuin näkymät. – Tämä kuuluu elämään. Ei aina voi olla nousua. Nyt on luotettava omaan konseptiin. Mehän perustettiinkin yritys keskelle lamaa vuonna 1992.

Suomen Palvelutukkurit Oy on kahdeksan yksityisen kauppiaan yhteinen osakeyhtiö, jolla on oma tuotemerkki Patu. Se perustettiin aikanaan tukijalaksi, ja myös Kimmon Vihannes kuuluu siihen. Organisaatio on kevyt: yksi mies myy Patu-tuotteita.

- Asiakkaat ovat vaativia sekä määrä- ja hintatietoisia. Hinnoittelu ei ole koskaan helppoa, ja teollisuus tuo koko ajan uusia tuotteita markkinoille. Patu-ryhmään on tulossa kermaviili, smetana ja maitorahka, Kunnia kertoo.

Mies on tyytyväinen, että yritys pystyy pitämään myynnin tasaisena, vaikka esimerkiksi koulujen kesäloma voisi hiljentää toimintaa. Kuntakohtainen yrittäjäpalkinto on hieno tunnustus.

- Tuntuu kivalta, että huomioidaan pieni ja vielä maaseudulla toimiva yritys. Olen oppinut, että joka asiassa kannattaa pitää oma päänsä, vaikka neuvoja tulisikin. Voi niitä kuunnella, mutta yrittäjä tekee ratkaisut itse.


- Salaattia saadaan paikalliselta yrittäjältä, Kimmo Kunnia kertoo tyyt



Kimmo Kunnian äiti Leena on työn touhussa mukana.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 03/2009        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa