Mikrolitrojen annostelu vaatii tarkat työkalut
Lietolainen Pasi Viljakainen ahkeroi päivät Turun yliopistolla laboratorioteknikkona. Illat ja usein viikonloputkin hän viettää omakotitalonsa yhteydessä olevalla työhuoneellaan huoltamassa pipettejä. Turun Pipettihuolto on toiminut vuodesta 1994. Palvelun käyttäjiä ovat sairaalat, laboratoriot ja ylipäätään kaikki paikat, joissa pipettejä tarvitaan.
Pipetti eli nesteannostelija on aika pieni työkalu. Miten sen huoltaminen kannattaa maailmassa, jossa isompiakaan koneita ja laitteita ei viitsitä korjata tai huoltaa?
– Peruspipetti maksaa noin kaksisataa euroa ja kun sitä käsittelee hyvin, se kestää jopa kymmeniä vuosia. Pipetit huolletaan kerran tai kahdesti vuodessa, ennen kuin niihin tulee mitään vikaa, Pasi Viljakainen selittää. Huollon tärkein osa on pipettien kalibrointi, jota varten Viljakaisella on analyysivaaka. Laboratorioissa pipeteillä annostellaan nesteitä jopa alle yhden mikrolitran annoksina.
Suomessa toimii muutamia vastaavia yrityksiä, Viljakainen kertoo. Laitteiden valmistajilla on toki omat huoltonsa, mutta paikallinen huolto on nopeaa ja sitä pipettien käyttäjät arvostavat.
– Minulla on myös kuljetuspalvelu sillä tavalla, että noudan huollettavat pipetit asiakkaalta tai yhteistyökumppanilta ja palautan ne sinne.
Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyys oli ollut mietinnässä jo aikaisemmin, mutta liittymislomaketta ei vain tullut täytettyä.
– Minulla ei nytkään, liittyessäni, ollut mitään erityisiä odotuksia järjestöltä, mutta kun nyt olen saanut jäsenpostia niin olen huomannut, että tarjolla olisi esimerkiksi kiinnostavia koulutuksia.
![]() |
Pipetti on pieni ja kallis työkalu, joka hyvin huollettuna kestää käytössä vuosikausia, Pasi Viljakainen kertoo. |
Pirkko Varjo