Ihmiset ja yrittäjät
1980-luvulla sai alkunsa sanonta: väestö voidaan jakaa ”ihmisiin” ja ”yrittäjiin”. Edellisten eduskuntavaalien alla yksi maan johtavista poliitikoista halusi muuttaa sitä väittämällä, että sateenkaarihallituksen aikana epäkohdat korjattiin niin, että yrittäjillä on nykyään tarkalleen samat oikeudet ja sosiaaliturva kuin palkansaajillakin.
Me, joilla on oma asunto työpaikan panttina, tiedämme ettei se pidä paikkansa, vaikka toki myönnämme, että monet asiat ovat vuosien kuluessa parantuneet. Parannukset eivät kuitenkaan perustuneet aiempien hallitusten omiin aloitteisiin, vaan suurelta osin yrittäjäjärjestöjen päämäärätietoiseen työhön korjausta kaipaavien epäkohtien esiintuomiseksi.
Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Tässä muutamia esimerkkejä ongelmakohdista, joita yrittäjäkollegat ja asiakasyritykset ovat minulle esittäneet.
Yrittäjän ja hänen perheenjäsentensä työttömyysturva on parantunut, mutta siinä on edelleen puutteita, esim. silloin, kun toimeksiantoja ei tilapäisesti ole.
Kun eräs osakkeenomistaja käytti kunnallisia päivähoitopalveluja, kunnan virkailija vaati nähtäväkseen osakeyhtiön välitilinpäätöstä, jotta palkkatodistuksessa mainitut tulot voitaisiin korjata yrityksen tilanteen mukaiseksi, vaikkei yhtiöllä ollutkaan likviditeettiä palkanmaksuun.
Yrittäjien mukana olo eri komiteoissa kuuluu ajan henkeen, mutta komiteoissa istuu usein kuukausipalkkaa nauttivia virkamiehiä, kun taas yrittäjät joutuvat osallistumaan omalla kustannuksellaan.
Kunnan luottamustehtävissä olevat saavat korvausta ansionmenetyksestä, mutta käytäntö on osoittanut, että yrittäjän on vaikea osoittaa ansionmenetyksensä suuruus. Käytännössä kyse voi usein olla isoistakin summista, jos on esim. pakko palkata sijainen, jolle täytyy maksaa palkkaa yrityksen voittorahoista.
Muutama vuosi sitten yrittäjät saivat oikeuden kilometrikorvauksiin ja päivärahoihin. Mutta edelleenkään elinkeinonharjoittaja ei esimerkiksi voi itse hyödyntää samanlaisia ateriakorvauksia, joita hän voi maksaa verottomina työntekijöilleen.
Vielä yksi asia, johon organisaatiomme pitää pyrkiä vaikuttamaan on se, ettei pienyrittäjillä tänä päivänä ole mitään kuluttajansuojaa vastaavaa suojaa. Yrittäjät ovat usein huonommassa asemassa kuin vastaavat yksityishenkilöt, kun puhutaan hankinnoista, sopimusehdoista ja takuuehdoista, vaikka molempien vastapuoli olisi sama.
Staffan Sundström
varapuheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät